ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Το κύριο είναι η δράση κάτω στη βάση

Η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Σπύρου Χαλβατζή

Το δημοψήφισμα έχει το νόημα «να απαντήσουν οι εργαζόμενοι αν συμφωνούν για το αντεργατικό αντιλαϊκό νομοσχέδιο που έγινε νόμος», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τοποθετούμενος στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας ότι πρέπει «να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι μια άλλη πολιτική για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος συνολικά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, επισήμανε ότι «εδώ και 16 χρόνια προωθείται μια πολιτική που συρρικνώνει ασφαλιστικά δικαιώματα» και «μήτρα της έχει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Λευκή Βίβλο και τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Εκανε μάλιστα εκτενή αναφορά στις πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τους νόμους Σιούφα, το νομοσχέδιο Γιαννίτση, τον Νόμο Ρέππα, με τον οποίο «είχε συμφωνήσει και ο ΣΥΝ». Οπως είπε, αυτή η επίθεση συνοδεύθηκε με χιλιάδες άρθρα, αναλύσεις και εκπομπές, «με στόχο να αναστρέψουν την πραγματικότητα, μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας», χωρίς όμως «να μιλάνε για τις ευθύνες της λεηλασίας των αποθεματικών» ή «χαριστικές πράξεις απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο» και τη «μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ο Σπύρος Χαλβατζής έδωσε σαφείς απαντήσεις στα κυβερνητικά επιχειρήματα. Αναφερόμενος στη θέση της ΝΔ περί του ότι είναι καταχρηστικό το αίτημα για δημοψήφισμα, αναρωτήθηκε «από πότε η διεκδίκηση ενός αιτήματος αποτελεί καταχρηστική πράξη; Τι θέλουν; Να σταυρώσουν τα χέρια οι εργαζόμενοι και να υποταχθούν;». Οσον αφορά την επίκληση του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών, επισήμανε ότι «χρησιμοποιείται ως φύλλο συκής», αφού «όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων είναι διαφορετικά από όσα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά», ενώ παράλληλα παρατήρησε ότι «δεν είναι πλειοψηφία το 40 ή το 42%» και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση τόνισε: «Πλειοψηφία στον λαό δεν είστε. Γιατί μιλάτε για πλειοψηφία;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, άσκησε έντονη κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την άρνησή τους να προσφύγουν σε δημοψηφίσματα, θυμίζοντας ότι «ζητήσαμε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το αρνηθήκατε ως ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε μαζί σας». Παράλληλα σημείωσε ότι αν και «από το 1975 μέχρι σήμερα γίνανε κάμποσες αναθεωρήσεις», στην πραγματικότητα «μόνον οι κυβερνήσεις αποφασίζουν», επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «στην πρότασή του στη συνταγματική αναθεώρηση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, απέκλεισε τα δημοσιονομικά και τα ασφαλιστικά» και «η ΝΔ έχει την ίδια αντίληψη». Μάλιστα σχολίασε και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις θεσμικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Οπως είπε, «έγινε μεγάλη συζήτηση για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται. Για μας είναι δευτερεύον. Το κύριο είναι η δράση κάτω στη βάση, στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στα συνδικάτα. Αυτό είναι το μέσον για την κινητοποίηση των εργατών, όλων των εργαζόμενων».

Ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε πως «δε θέλουμε να καλλιεργήσουμε αυταπάτες ότι τα μεγάλα προβλήματα θα λυθούν με ένα δημοψήφισμα», ωστόσο «θεωρούμε ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε για να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης», ζητώντας «μαζική και συντονισμένη λαϊκή κινητοποίηση ώστε να μην προχωρήσουν στη ζωή αυτά τα μέτρα» και ταυτόχρονα «να καταργηθούν όλοι οι αντι-ασφαλιστικοί νόμοι».

Μύθος η λεγόμενη αστική δημοκρατία

Οι παρεμβάσεις των κομμουνιστών βουλευτών

Τη θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς όμως οι εργαζόμενοι να τρέφουν αυταπάτες, αφού πρέπει οι ίδιοι με τους αγώνες τους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική, ανέπτυξαν στην ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτές του Κόμματος που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Η στάση της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από τη συζήτηση, δείχνει ότι τελικά είναι μύθος αυτό που λέμε αστική δημοκρατία, τόνισε στην παρέμβασή της η Ε. Παντελάκη. Λίγο - πολύ, τόνισε, οι βουλευτές της ΝΔ μας λένε ότι «δεν επιτρέπεται διά να ομιλούμε», αφού για την κυβέρνηση δημοκρατία και ελευθερία είναι η πολιτική που ακολουθεί. «Είναι σαφές γιατί δε δέχεστε το δημοψήφισμα: Γιατί δεν είναι δυνατόν να βάλετε σε δοκιμασία μέσα από το δημοψήφισμα αυτήν την πολιτική», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής και επέκρινε και τη στάση του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι θα τον καταργήσει, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη υπόσχεση είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ και για το νόμο Σιούφα, τον οποίο όμως διατήρησε.

Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ

Με τη σειρά της η Β. Νικολαΐδου, απαντώντας στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν προτάσεις, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ πέρσι το Μάη κατέθεσε πρόταση νόμου, η οποία απορρίφθηκε και από την κυβέρνηση, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση προέβλεπε να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα τα κλεμμένα από το 1950 μέχρι σήμερα, είτε ήταν με ομόλογα, είτε με το χρηματιστήριο και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Η βουλευτής κατήγγειλε ότι μετά το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ακολουθήσουν νέοι αντεργατικοί νόμοι και επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Χ. Χαραλάμπους, σχολιάζοντας τον κυβερνητικό κομπασμό ότι διαθέτει «νωπή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία», τόνισε: «Από τις λέξεις αυτές η μόνη σωστή είναι η "νωπή" και όλες οι άλλες ψευδεπίγραφες. Γιατί η εντολή από τον κυρίαρχο λαό πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία του κυρίαρχου λαού και όχι από το 40%, εκτός και εάν η κυβέρνηση γνωρίζει άλλα μαθηματικά. Επίσης ισχυρή δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με τη βοήθεια ενός καλπονοθευτικού νόμου».

Με τη σειρά του ο Γ. Ζιώγας, απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης, είπε «οψόμεθα ες Φιλίππους. Οπως και ο νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, έτσι και αυτός ο νόμος θα δούμε πώς, εάν και πότε θα εφαρμοστεί». Ο βουλευτής τόνισε ότι με αφορμή το Ασφαλιστικό οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος τελικά θα υπερισχύσει στη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων μιας ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης.

Εωλα επιχειρήματα από την κυβέρνηση

Με επιχειρήματα του είδους «το δημοψήφισμα είναι απλούστευση» ή «είναι αντίθετο στο Σύνταγμα» επιχείρησαν χτες οι υπουργοί Εργασίας και Δικαιοσύνης, αντίστοιχα, να υποστηρίξουν την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί τη σχετική πρόταση.

«Σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα όπως το Ασφαλιστικό δε χωρούν τόσο απλουστευμένες αρνήσεις ή καταφάσεις», υποστήριξε χαρακτηριστικά η Φάνη Πετραλιά, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «θωρακίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών, εξασφαλίζει τις επόμενες γενιές και εγγυάται τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού μας Συστήματος». Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία λέγοντας ότι στις 15 και 16 Μαρτίου 2002 έγινε στη Βαρκελώνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, που τάχθηκαν υπέρ της ελάττωσης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την παράταση της παραμονής στην εργασία και της αύξησης της «πραγματικής ηλικίας κατά την οποία τα άτομα σταματούν να εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στη χτεσινή συζήτηση, παρενέβη και ο Σωτήρης Χατζηγάκης, υποστηρίζοντας πως η «διενέργεια δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποτελούσε παραβίαση του Συντάγματος», αφού τα δημοψηφίσματα μπορούν να αφορούν όλα τα ψηφισμένα νομοσχέδια «εκτός από τα δημοσιονομικά».

Τα άλλα κόμματα

Στη λογική των «αντιδεξιών» μετώπων κινήθηκε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος δήλωσε ότι το αίτημα για δημοψήφισμα «μπορεί να είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της ΝΔ», μιλώντας επίσης για τον «ερχομό μιας κοινωνικής άνοιξης στη χώρα μας, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Συνασπισμένης Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Σε μια ακόμη λαϊκίστικη προσέγγιση επιδόθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης. Σημείωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του «να γίνονται δημοψηφίσματα 2 φορές το χρόνο», ενώ ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος εκτός από το Ασφαλιστικό και για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Αργά το βράδυ απορρίφθηκε - όπως αναμένονταν - η πρόταση για δημοψήφισμα, με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης. Κατά ψήφισαν-------- βουλευτές και υπέρ ------------ βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Υπενθυμίζεται ότι για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία 180 ψήφων.

Την παραλαβή 424.889 υπογραφών υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τον ασφαλιστικό νόμο, μετά από συνάντηση με τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας. Επισήμανε ότι εξήγησε στους εκπροσώπους των 2 τριτοβάθμιων οργανώσεων τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη συζήτηση του θέματος με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ