ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πια σαπίσει

Ιδιαίτερα πλούσιος ήταν ο διάλογος της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους που ακολούθησε μετά το τέλος της εισήγησης της ομιλήτριας.

-- Δύο ερωτήσεις έχω. Κοινή πεποίθηση όλων είναι μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων ότι στον πυρήνα της συγκεκριμένης διοργάνωσης βρίσκονται αθλητές- σταρς και δορυφόροι είναι κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες, κάποιες αθλητικές εταιρίες, οι περιβόητοι χορηγοί.

Ετσι κινείται πακτωλός χρημάτων και πολλές φορές και το κράτος είναι ένας από τους χορηγούς των χρημάτων αυτών. Θέλω να ρωτήσω τι έχετε κάνει ή τι σκέφτεστε να κάνετε για όλους τους υπόλοιπους αθλητές μικρών σωματείων, που αυτά τα χρήματα δεν τα λαμβάνουν και είναι εξίσου ικανοί, ίσως και ικανότεροι.

Και το δεύτερο ερώτημά μου είναι αν θεωρείτε πως υπήρξε άνιση μεταχείριση από τη ΔΟΕ ή όποια άλλη διοργανώτρια αρχή, σε ό,τι αφορά τους αθλητές των λεγόμενων ισχυρών χωρών έναντι αθλητών μικρότερων κρατών.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Δε θα συμφωνήσω ότι στον πυρήνα του προβλήματος είναι οι αθλητές-σταρ. Υπάρχουν αθλητές και αθλήτριες σταρ, όπως σταρ υπάρχουν παντού. Το σύστημα στο οποίο ζούμε διαμορφώνει βάθρα, πάνω στα οποία βάζει κάποια πρότυπα που είναι ψευδεπίγραφα, ή είναι άνθρωποι με ικανότητες, με δίψα να προσφέρουν, αλλά ενταγμένοι σε αυτό το σύστημα παρεκκλίνουν, στρεβλώνονται, χάνουν τον μπούσουλα, καμιά φορά χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει τι κάνουν, άλλες φορές όμως συνειδητά.

Αλίμονο όμως αν αποδώσουμε όλα τα προβλήματα στους σταρ. Είναι πολύ βαθύτερο το ζήτημα. Είναι το ίδιο σύστημα εκείνο, ας μιλήσω στον τομέα του αθλητισμού, που συνδέει τον αθλητισμό με την κερδοφορία, με την προσπάθεια να αποκτήσουν δήθεν κοινωνικό προφίλ οι μονοπωλιακοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Επενδύουν χρήματα οι επιχειρηματίες, μάλλον βάζουν χρήματα, αλλά κερδίζουν πολύ περισσότερα από αυτή την προσπάθεια και ανάμεσα στα άλλα προσπαθούν να περάσουν ένα πνεύμα, ότι είναι και αυτοί άνθρωποι με κοινωνικές ευαισθησίες. Και μεταφράζουν αυτή την προσφορά τους με μια προσπάθεια καθυπόταξης των εργαζομένων στους δικούς τους όρους, καθυπόταξης, χειραγώγησης και εξαγοράς του ίδιου του εργατικού και γενικότερου κινήματος.

Αυτό το σύστημα γεννάει τα ντόπινγκ και τους σταρ και μην ξεχνάτε ότι όταν αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ίδιος ο Κουμπερτέν είχε δηλώσει τα εξής πράγματα: Οτι ο Ολυμπισμός μπορεί να δώσει πάρα πολλή τροφή να την καταπιεί το προλεταριάτο.

Αυτά δεν είναι δικά μου λόγια. Γι' αυτό λέω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν πια σαπίσει. Και για να μπορούμε να μιλάμε για επανακατάκτηση του Ολυμπιακού πνεύματος, πρέπει να μιλάμε για ένα πράγμα από την αρχή. Και εδώ πια αυτό συνδέεται με το τι αθλητισμός υπάρχει σε κάθε χώρα.

Παρακολουθώ τη συζήτηση που έχει ανοίξει, ότι έχουμε έναν κρατικοδίαιτο αθλητισμό. Εχουμε έναν αθλητισμό ο οποίος στηρίζεται από το κράτος, ακριβώς διότι το κράτος θέλει να βοηθήσει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό αθλητισμό.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η κάθε κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει την «πράσινη» ή τη «γαλάζια» στελεχική της κλίμακα. Να προσπορίζεται κομματικά και πολιτικά οφέλη. Αλλά αυτή η τοποθέτηση δεν μπορεί να οδηγήσει στο ότι κάθε κρατικός προϋπολογισμός στηρίζει και έναν κακό αθλητισμό.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι μοναδικός χορηγός του αθλητισμού πρέπει να είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Βεβαίως, ένας αθλητισμός που θα έχει ένα διαφορετικό περιεχόμενο και μια διαφορετική κατεύθυνση. Γιατί ακούμε και μια άλλη θέση, που λέει να υπάρχουν δύο επίπεδα αθλητισμού. Θα υπάρχει ο ιδιωτικός των επιχειρηματιών και θα υπάρχει και ο ερασιτεχνικός.

Ο ερασιτεχνικός, βεβαίως, θα φυτοζωεί και θα διαλύεται, οι όροι θα είναι άνισοι. Εμείς μιλάμε για έναν ενιαίο αθλητισμό ερασιτεχνικού χαρακτήρα, που να στηρίζεται βεβαίως από το κράτος και αναμφισβήτητα να στηρίζεται και από το λαό, με την έννοια ότι μετέχουν στις εκδηλώσεις, γεμίζουν τα γήπεδα, κλπ. Ετσι δημιουργούν και πόρους και δυνατότητα ανανέωσης αυτού του αθλητισμού.

Είναι σωστό αυτό που είπατε ότι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια απ' όσο ξέρω, δεν πήραν επιχορήγηση διότι τα πάντα ήταν για το συγκεκριμένο πρωταθλητισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εμείς έχουμε διεκδικήσει, με όση φωνή που έχουμε, και την επιχορήγησή τους και τη στήριξή τους πάρα πολλές φορές.

Αυτά τα ζητήματα τα αναδείξαμε. Σας θυμίζω μάλιστα ότι πριν τις εθνικές εκλογές, είχαμε πραγματοποιήσει μια ειδική ημερίδα ως Κόμμα για τα θέματα του αθλητισμού και εκεί μιλήσαμε αναλυτικά για τις προτάσεις μας.

Για την ανάγκη, π.χ., εκτός των άλλων, να υπάρχει αθλητική παιδεία μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα κλπ., κλπ. Είχαμε πει πάρα πολλά τέτοια, είχαμε θίξει τέτοια ζητήματα.

Τα κάναμε όλα; Ποτέ δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Βεβαίως και πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε πιο ώριμοι, πιο δυνατοί σήμερα να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στο να ανοιχτεί ένα μέτωπο για τον αθλητισμό, όχι μόνο από τους καθαυτό αθλητικούς χώρους αλλά και απ' όλα τα κινήματα.

Ευτυχώς που υπάρχει και η Κούβα

Αν υπήρχε άνιση μεταχείριση: Κοιτάξτε να δείτε: Οπως σε όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, Ενώσεις και θεσμούς, μέσα εκεί αποτυπώνεται η μεγαλύτερη δύναμη των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών.

Κοιτάξτε τη σειρά που έχουν έρθει οι χώρες. Ιεραρχούνται μόνο τα χρυσά μετάλλια και όχι το σύνολο των μεταλλίων και αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Δηλαδή, μια χώρα που έχει περισσότερα χρυσά μετάλλια, αλλά λιγότερα συνολικά, βρίσκεται μπροστά.

Εδώ τι αντανακλάται; Δε φαίνεται ότι είναι μπροστά οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες; Δε φαίνεται πού είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες είναι οι χώρες με χαμηλότερο επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης; Ευτυχώς που υπάρχει και η Κούβα που ανακατεύει λίγο εκεί τα νερά και πάει μπροστά.

Αν θέλετε, τα μετάλλια της Κούβας πίσω τους έχουν άλλον κόπο, άλλες θυσίες, ενός λαού που βρίσκεται στο εμπάργκο, αλλά έχει μαζικό αθλητισμό και στη βάση αυτή προσπαθεί να ασκήσει και πρωταθλητισμό. Αναμφισβήτητα.

Είναι φανερό ότι έγιναν αλληλοκαρφώματα, συμψηφισμοί, συμφωνίες. Νομίζω ότι και εσείς τα καταλαβαίνετε, δε χρειάζεται να είναι κανείς Ηρακλής Πουαρό για να τα ανακαλύψει, φαίνονται και ήταν κανονισμένα τα πράγματα.

Π.χ., ποια χώρα μπορεί να πάρει πολλά μετάλλια, ας πούμε, στην πάλη και στο μποξ; Αυτή να δούμε πώς μπορούμε να «βοηθήσουμε» να χάσει κάνα-δύο. Ποια χώρα μπορεί να διεκδικήσει στα 100, στα 200, στα 400 μέτρα; Αλλά κοιτάξτε να δείτε, η λογική που λέει «αφού εσύ το κάνεις το κάνω και εγώ» δε μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους.

Δώσαμε προτεραιότητα στις προϋποθέσεις

Τι ακριβώς είχε πει το ΚΚΕ, όταν για πρώτη φορά προέκυψε το θέμα της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων; Το θέμα προέκυψε από την παρακάτω ερώτηση δημοσιογράφου.

- Κυρία Παπαρήγα, είπατε ότι δεν αξίζει ο λαός να δώσει δεκάρα για το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν θεσμό που έχει σαπίσει. Ομως το '97, το ΚΚΕ ήταν υπέρ της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξιζε τότε;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σου θυμίσω τι είχαμε πει. Εμείς τότε, όταν ανέκυψε το θέμα, αν η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν ξεδιπλωνόταν μια παγκόσμια συζήτηση, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών, π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις μεγάλες και ισχυρές, τότε εμείς είπαμε το εξής πράγμα: Οτι δε θα είχαμε αντίρρηση να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, διότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να διεκδικεί να γίνει στην έδρα της αυτό το γεγονός, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δώσαμε, δηλαδή, το βάρος στις προϋποθέσεις.

Θα μου πείτε είχατε αυταπάτες ότι θα λειτουργήσουν; Οχι δεν είχαμε αυταπάτες, αλλά πολλές φορές η μορφή παρέμβασης και πάλης, για να βοηθηθεί και ο λαός να καταλάβει, είναι ακριβώς να δώσεις μια προτεραιότητα και προβολή στις προϋποθέσεις.

Να σας πω και κάτι; Πολλές φορές, όταν εμείς με μεγάλη κατηγορηματικότητα λέμε σε ένα ζήτημα όχι, μας κάνουν κριτική ότι εν πάση περιπτώσει γιατί δε βάζετε τις προϋποθέσεις; Ετσι εκτιμήσαμε εκείνη τη στιγμή. Να προβάλλουμε τις προϋποθέσεις. Και νομίζω ότι οι προϋποθέσεις που προβάλλαμε βοηθούσαν, ήταν συνεπείς και με τη θέση του Κόμματος και με τα συμφέροντα, αν θέλετε, του αθλητισμού υπέρ του λαού.

Οταν ετοιμάστηκε, όμως, ο φάκελος και έφεραν το φάκελο να τον υπογράψουμε, αυτό τον φάκελο δεν τον υπογράψαμε. Παρά το γεγονός ότι όσον αφορά το κόστος εμφανιζόταν ισοσκελισμένος. Δεν πήραμε μόνο υπόψη το κόστος, δεν τον υπογράψαμε τον φάκελο. Δεν πήραμε μέρος στην Εθνική Επιτροπή που διαμορφώθηκε και στην οποία κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα Πρόεδροι, Γραμματείς κλπ.

Δεν πήγαμε σε καμιά πανηγυρική τελετή ούτε ανάληψης ούτε προώθησης των Αγώνων. Βεβαίως, δεν καθίσαμε να κοιμόμαστε στο μαξιλάρι μας, κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις με θέσεις. Είχαμε επαφές με την Οργανωτική Επιτροπή, θυμάμαι με τον υπουργό Πολιτισμού, ακόμα και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα είχαμε καταθέσει προτάσεις στον κ. Πάγκαλο και μετά στον κ. Βενιζέλο.

Επανειλημμένα κάναμε παρεμβάσεις, ακριβώς διότι θεωρούμε ότι, καταρχήν αν πετύχεις κάτι, δεν είναι κακό. Αλλά, το κυριότερο, θέλαμε να βοηθήσουμε να υπάρχουν ευρύτερες δραστηριότητες.

Συμμετείχαμε, αλλού πήραμε πρωτοβουλία, αλλού ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία άλλων, σε τοπικές δραστηριότητες που είχαν σχέση με το περιβάλλον, το πράσινο κλπ. Παρεμβήκαμε σε όλα τα μέτωπα. Αν είχαμε περισσότερες δυνάμεις και θέσεις αν θέλετε και μέσα στον καθ' εαυτό αθλητικό χώρο, θα ήταν πιο ισχυρή η παρέμβασή μας.

Πρέπει να σας πω όμως ότι και αυτές οι παρεμβάσεις που κάναμε, δεν είχαν την τύχη να προβληθούν. Συνήθως, η άλλη φωνή περιορίζεται και υποβαθμίζεται.

Θα κόψουν την παρωνυχίδα

Θέμα συζήτησης στη συνέντευξη Τύπου αποτέλεσε και το ντόπινγκ αλλά και η πρόταση για σύσταση της διακομματικής επιτροπής.

--Κυρία Παπαρήγα, θα ήθελα να μείνουμε λίγο στο θέμα του ντόπινγκ, της φαρμακοδιέγερσης, για να χρησιμοποιήσουμε και τον ελληνικό όρο. Τι περιμένετε από τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Και αν τελικά θεωρείτε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο.

-- Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν, αν όσες φορές είχαμε ακούσει ότι το μαχαίρι μπαίνει βαθιά στο κόκαλο έμπαινε κιόλας, τότε δε θα υπήρχε κανένα κόκαλο. Θα είχαμε γεμίσει μαχαίρια.

Κοιτάξτε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δε στέκεται αντίθετο ούτε στις διακομματικές επιτροπές, είναι και αυτές μέσα στις λειτουργίες της Βουλής και των ευθυνών και αρμοδιοτήτων μας, ούτε επίσης έχουμε αρνηθεί τη συγκρότηση, π.χ., Εξεταστικών Επιτροπών. Φυσικά χρειάζονται προϋποθέσεις.

Εμείς θα μετέχουμε και θα έχετε την ευκαιρία από τα πρακτικά της Βουλής να δείτε τι λέμε, τι προτείνουμε και τι κάνουμε, και το κάναμε.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πούμε στον ελληνικό λαό κοιμήσου ήσυχος, μια διακομματική, μια εξεταστική και μια ανεξάρτητη επιτροπή σου έλυσε τα προβλήματα. Και να σας το πω καθαρά. Και ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία όταν στριμώχνονται γιατί η βρώμα πια γίνεται μπόχα, τότε φτιάχνουν επιτροπές. Πάρα πολλές απ' αυτές τις επιτροπές λειτουργούν ως συγκάλυψη. Λειτουργούν συμψηφιστικά.

Τώρα να μου πείτε, καλά όταν μιλάει ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε θέλουν να χτυπήσουν το ντοπινγκ; Εγώ λέω ότι μπορεί να θέλουν. Χαίρω πολύ όμως. Τι θα πούνε; Οτι πρέπει, π.χ., να γίνεται έλεγχος πέντε φορές και όχι μία; Διότι το νυστέρι στο κόκαλο σημαίνει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με τους επιχειρηματίες, την κερδοσκοπία, με τις κομματικές σκοπιμότητες, που σημαίνει να συγκρουστούν με τη ΔΟΕ με την WADA και μ' όλους αυτούς τους διεθνείς δεσμούς. Θα το κάνουν; Εάν το κάνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα εμείς θα τους πούμε μπράβο. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα το κάνουν. Απλώς, την παρωνυχίδα θα κόψουν.

Αφήστε που τώρα λέγεται ότι στη μάχη αυτή έχουν μπει και εταιρίες που έχουν φτιάξει νέου τύπου αναβολικά και θέλουν να βγάλουν από τη μέση τα παλιά.

Αλλά δε λύνουμε το ζήτημα με το να πούμε δε μετέχουμε. Δεν έχουμε κόμπλεξ. Και εκεί θα παλέψουμε. Αλλά ας μην παραπλανάται ο ελληνικός λαός ότι έτσι θα λυθεί το ζήτημα.

Οταν θα πληρώνουνε και τα δισέγγονά μας...

Κρίνει το ΚΚΕ επιτυχή τη διοργάνωση; Τέθηκε ευθέως και αυτή η ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου.

-Δύο ερωτήσεις έχω, σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αν κρίνετε επιτυχή τη διοργάνωση και το δεύτερο ερώτημα σε σχέση με το πανελλαδικό συλλαλητήριο, γιατί προκρίνετε τη λύση ενός κομματικού, πανελλαδικού συλλαλητηρίου και δεν πάτε μέσα από το ΠΑΜΕ ή σε άλλα συνδικάτα, να βρεθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, ώστε να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη ευρύτητα αυτό το συλλαλητήριο;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Τι θα πει αν ήταν πετυχημένη η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων; Δηλαδή αν η προσέλευση των θεατών γινόταν ομαλά; Αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην ώρα τους; Τέτοιες πλευρές στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων φαίνεται ότι ήταν καλές, δεν άκουσα κάτι φοβερό. Αλλά εμείς δεν απομονώνουμε το οργανωτικό μέρος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων από όλα τα άλλα. Από το κόστος, από το μήνυμα που βγήκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από το περιεχόμενό τους, από το ποιοι πλούτισαν.

Το οργανωτικό μέρος φαίνεται ότι λειτούργησε καλά. Ετσι φαίνεται, αλλά δεν πρέπει να γίνεται ένας τέτοιος διαχωρισμός. Οταν θα πληρώνουν και τα δισέγγονά μας, τι να κάνουμε την καλή οργάνωση;

Γιατί συλλαλητήριο του ΚΚΕ;

Τώρα γιατί «κομματικό» και όχι μαζικό συλλαλητήριο; Οπως ξέρετε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, αλλά πιστεύω και κάθε κόμμα, αναπτύσσει μία πολύμορφη δράση, και αυτοτελείς πολιτικές παρεμβάσεις και άλλες. Εμείς μάλιστα κατ' εξοχήν ενδιαφερόμαστε να έχουμε μία πολύμορφη και συνδυασμένη δράση. Και σας είπα από την αρχή, ότι ακριβώς αυτό το συλλαλητήριο εκτιμάμε ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη μαζικών δραστηριοτήτων και συσπειρώσεων. Δεν το κάνουμε, για να καταγράψουμε απλώς μια παρουσία, ειλικρινά δε μας ενδιαφέρει αυτό.

Γιατί όμως κάνουμε αυτό το «κομματικό»; Γιατί κατ' αρχήν θέλουμε να μιλήσουμε πλατιά στο λαό, ποια είναι η άποψή μας για το περιεχόμενο των διεκδικήσεων και των αιτημάτων. Ηδη εδώ υπάρχουν και άλλες πολιτικές απόψεις. Ζητήστε ψίχουλα, αυτοπεριοριστείτε. Και εν πάση περιπτώσει, πολιτική δραστηριότητα το ΚΚΕ δε δικαιούται να αναπτύσσει μόνο στις εκλογές, εμείς πολιτική δραστηριότητα και καμπάνιες για διάφορα θέματα έχουμε κάνει και σε άλλα θέματα. Δεν αντιπαρατίθεται αυτό που κάνουμε στην επιδίωξή μας να ανέβει το θερμόμετρο και να εκφραστεί αυτή η προσπάθεια στο μαζικό επίπεδο. Ισα - ίσα, αν θέλετε εμείς κρίνουμε την ποιότητα της δουλιάς του Κόμματος κυρίως αν οι αντιδράσεις μας συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γενικότερης πάλης. Εκεί θέλουμε να κριθούμε. Δεν είμαστε αίρεση να διδάσκουμε απλώς. Μας ενδιαφέρει να κινητοποιείται ο κόσμος και μέσα εκεί βεβαίως διατηρούμε και το δικαίωμα της δικής μας αυτοτελούς παρουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ