Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δώσαμε προτεραιότητα στις προϋποθέσεις

Τι ακριβώς είχε πει το ΚΚΕ, όταν για πρώτη φορά προέκυψε το θέμα της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων; Το θέμα προέκυψε από την παρακάτω ερώτηση δημοσιογράφου.

- Κυρία Παπαρήγα, είπατε ότι δεν αξίζει ο λαός να δώσει δεκάρα για το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν θεσμό που έχει σαπίσει. Ομως το '97, το ΚΚΕ ήταν υπέρ της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αξιζε τότε;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Να σου θυμίσω τι είχαμε πει. Εμείς τότε, όταν ανέκυψε το θέμα, αν η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και όταν ξεδιπλωνόταν μια παγκόσμια συζήτηση, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνονται μόνο σε ένα μικρό αριθμό χωρών, π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις μεγάλες και ισχυρές, τότε εμείς είπαμε το εξής πράγμα: Οτι δε θα είχαμε αντίρρηση να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα, διότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να διεκδικεί να γίνει στην έδρα της αυτό το γεγονός, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δώσαμε, δηλαδή, το βάρος στις προϋποθέσεις.

Θα μου πείτε είχατε αυταπάτες ότι θα λειτουργήσουν; Οχι δεν είχαμε αυταπάτες, αλλά πολλές φορές η μορφή παρέμβασης και πάλης, για να βοηθηθεί και ο λαός να καταλάβει, είναι ακριβώς να δώσεις μια προτεραιότητα και προβολή στις προϋποθέσεις.

Να σας πω και κάτι; Πολλές φορές, όταν εμείς με μεγάλη κατηγορηματικότητα λέμε σε ένα ζήτημα όχι, μας κάνουν κριτική ότι εν πάση περιπτώσει γιατί δε βάζετε τις προϋποθέσεις; Ετσι εκτιμήσαμε εκείνη τη στιγμή. Να προβάλλουμε τις προϋποθέσεις. Και νομίζω ότι οι προϋποθέσεις που προβάλλαμε βοηθούσαν, ήταν συνεπείς και με τη θέση του Κόμματος και με τα συμφέροντα, αν θέλετε, του αθλητισμού υπέρ του λαού.

Οταν ετοιμάστηκε, όμως, ο φάκελος και έφεραν το φάκελο να τον υπογράψουμε, αυτό τον φάκελο δεν τον υπογράψαμε. Παρά το γεγονός ότι όσον αφορά το κόστος εμφανιζόταν ισοσκελισμένος. Δεν πήραμε μόνο υπόψη το κόστος, δεν τον υπογράψαμε τον φάκελο. Δεν πήραμε μέρος στην Εθνική Επιτροπή που διαμορφώθηκε και στην οποία κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων και συγκεκριμένα Πρόεδροι, Γραμματείς κλπ.

Δεν πήγαμε σε καμιά πανηγυρική τελετή ούτε ανάληψης ούτε προώθησης των Αγώνων. Βεβαίως, δεν καθίσαμε να κοιμόμαστε στο μαξιλάρι μας, κάναμε συνεχείς παρεμβάσεις με θέσεις. Είχαμε επαφές με την Οργανωτική Επιτροπή, θυμάμαι με τον υπουργό Πολιτισμού, ακόμα και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα είχαμε καταθέσει προτάσεις στον κ. Πάγκαλο και μετά στον κ. Βενιζέλο.

Επανειλημμένα κάναμε παρεμβάσεις, ακριβώς διότι θεωρούμε ότι, καταρχήν αν πετύχεις κάτι, δεν είναι κακό. Αλλά, το κυριότερο, θέλαμε να βοηθήσουμε να υπάρχουν ευρύτερες δραστηριότητες.

Συμμετείχαμε, αλλού πήραμε πρωτοβουλία, αλλού ανταποκριθήκαμε στην πρωτοβουλία άλλων, σε τοπικές δραστηριότητες που είχαν σχέση με το περιβάλλον, το πράσινο κλπ. Παρεμβήκαμε σε όλα τα μέτωπα. Αν είχαμε περισσότερες δυνάμεις και θέσεις αν θέλετε και μέσα στον καθ' εαυτό αθλητικό χώρο, θα ήταν πιο ισχυρή η παρέμβασή μας.

Πρέπει να σας πω όμως ότι και αυτές οι παρεμβάσεις που κάναμε, δεν είχαν την τύχη να προβληθούν. Συνήθως, η άλλη φωνή περιορίζεται και υποβαθμίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ