Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο είναι η αγωνιστική απάντηση του ΚΚΕ
  • Πραγματοποιείται το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα
  • Το διεκδικητικό πλαίσιο ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά και στη μεγάλη κερδοφορία που σημειώνει το κεφάλαιο στη χώρα μας

Η απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μπροστά στη νέα καταιγίδα, στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «είναι η απόφαση να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα, ένα συλλαλητήριο που για μας δεν είναι μια πράξη και μόνη, είναι μια δυναμική παρέμβαση και παρουσία, που έχει ως στόχο να βάλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το δικό του σπόρο, να καλλιεργήσει το έδαφος για το φούντωμα των μαζικών, λαϊκών αγώνων, για συσπειρώσεις και συνεργασίες, στα πλαίσια του μαζικού κινήματος και γενικότερα.

Με αυτό ακριβώς το συλλαλητήριο θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και όχι απλά να υποδηλώσουμε τη δική μας κομματική πολιτική παρουσία.

Το καινούριο που επιδιώκουμε να φέρει αυτό το συλλαλητήριο, είναι πριν απ' όλα να προβληθεί πλατιά, στα μάτια του ελληνικού λαού, το σύγχρονο πλαίσιο πάλης, που πρέπει ο ελληνικός λαός να υιοθετήσει με βάση και τη δική του εμπειρία. Ενα πλαίσιο πάλης συνδυασμένων αιτημάτων, που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση, αλλά και θέτει τις βάσεις για διεκδικήσεις, για απόσπαση κατακτήσεων».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην εισηγητική ομιλία της στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Τιτάνια». Παραθέτουμε, στη συνέχεια, ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Ερχεται καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων


Στην αρχή της ομιλίας της, η Αλέκα Παπαρήγα ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και συνέχισε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πριν από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε υποσχεθεί, είχε, για άλλη μια φορά, είχε διαβεβαιώσει ότι μετά από αυτές τις εκλογικές μάχες, στις οποίες μάλιστα είχε σημειώσει και μια άνοδο, με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και ικανότητα, εμείς οι κομμουνιστές θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να ανέβουν, να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες με επίκεντρο όλα τα μεγάλα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, δημοκρατικά προβλήματα του τόπου, αλλά και τα προβλήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο και τις διεθνείς εξελίξεις.

Αλλωστε, γι' αυτό λέγαμε και λέμε πάντα ισχυρό ΚΚΕ, αγωνιστικές συμμαχίες, δυνατό λαϊκό κίνημα, για να έχουμε την απαιτούμενη ετοιμότητα και πρόβλεψη, να χαλάσουμε τα σχέδια νέων αντιλαϊκών μέτρων, που είναι επί θύραις.

Εμείς προβλέπουμε, και δεν πέφτουμε καθόλου έξω, ότι έρχεται μια νέα καταιγίδα, ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που πήρε πολύ καλά, δυστυχώς για το λαό, τη σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει δώσει έμπρακτα δείγματα μιας εξίσου αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δείξει ένα αγγελικό πρόσωπο, ένα ευγενικό πρόσωπο, ένα καλό προφίλ, αλλά δεν έχει καμιά σημασία το προφίλ. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η πολιτική της θα είναι στυγνή, αντιλαϊκή, θα είναι μια συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οταν η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται, γίνεται βεβαίως ακόμα χειρότερη.


Διαβάσαμε στις εφημερίδες ότι πηγή των νέων ίσως δύσκολων μέτρων που θα έρθουν, η πηγή, η αιτία βρίσκεται στο υψηλό ολυμπιακό κόστος. Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν είναι αυτή η ολοκληρωμένη και η μοναδική αλήθεια. Διότι αντιλαϊκά μέτρα παίρνονται σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς αυτές οι χώρες να έχουν πραγματοποιήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναμφισβήτητα, το υψηλό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων οξύνει και θα κάνει ακόμα περισσότερο οδυνηρά τα μέτρα. Με την ευκαιρία, εμείς λέμε καθαρά:

- Δεν υπάρχει κανένας, ούτε ειδικός, ούτε συγκυριακός λόγος που να δικαιολογεί οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, να δείξουν ανοχή.

- Δεν αξίζει να δώσει δεκάρα ο ελληνικός λαός από την τσέπη του, ιδιαίτερα για το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα θεσμό που πιστεύουμε ότι έχει κυριολεκτικά σαπίσει.

- Δεν αξίζει να δώσει δεκάρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των διεθνών και εθνικών χορηγών, της βιομηχανίας του θεάματος και ακροάματος, της βιομηχανίας των αναβολικών και των κατασκευών αθλητικών ειδών.

- Δεν αξίζει να δώσει δεκάρα κανείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που τραυμάτισαν το περιβάλλον της χώρας μας, που προσπόρισαν κέρδη στο κεφάλαιο και που τελικά αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν ένα καινούριο έναυσμα για μια ακόμα χειρότερη δημοκρατία από αυτήν που ζούμε.


Ούτε τα έργα που έγιναν, χάριν των Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούν να χρυσώσουν το χάπι. Αλλωστε, η πραγματικότητα μιλάει σήμερα. Από χτες ακούμε ότι η μισή Θεσσαλονίκη δεν έχει νερό και δεν οφείλεται σε ένα τυχαίο, συγκυριακό γεγονός.

Πιστεύουμε ότι ορισμένα από αυτά τα έργα που έγιναν είναι χρήσιμα, δεν το αγνοούμε, αλλά τα ακριβοπληρώνει ο λαός. Θα μπορούσαν να γίνουν άσχετα από την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, δε μας τα χάρισαν. Δεν τα πλήρωσε ούτε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ούτε κανένας άλλος.

Ο ελληνικός λαός τα πλήρωσε και με αίμα μάλιστα, εξαιτίας και των εργατικών ατυχημάτων, αλλά και θα τα πληρώνουν αυτά τα έργα και τα δισέγγονά μας.

Η Λάρισα τσακώνεται με την Καρδίτσα για το νερό. Η Αιτωλοακαρνανία με τη Θεσσαλία. Σημαντικά έργα που έχουν σχέση με το κυκλοφοριακό, το συγκοινωνιακό, με το περιβάλλον, με την αποχέτευση, δε γίνονται.

Ετσι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε καμία αντίληψη, που λέει ότι όσα κακά και αν έφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εν πάση περιπτώσει μας χάρισαν κάποια έργα. Ούτε τα μετάλλια των Ολυμπιονικών μπορούν να κρύψουν το μεγάλο πρόβλημα».

Η αγωνιστική απάντηση του ΚΚΕ

Συνεχίζοντας η ΓΓ του Κόμματος σημείωσε πως «η απάντηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας σε αυτή τη φάση, είναι η απόφαση να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο, 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα, ένα συλλαλητήριο που για μας δεν είναι μια πράξη και μόνη, είναι μια δυναμική παρέμβαση και παρουσία, που έχει ως στόχο να καλλιεργήσει ή, αν θέλετε για άλλη μια φορά, να βάλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας το δικό του σπόρο, να καλλιεργήσει το έδαφος για το φούντωμα των μαζικών, λαϊκών αγώνων, για συσπειρώσεις και συνεργασίες, στα πλαίσια του μαζικού κινήματος και γενικότερα.

Με αυτό ακριβώς το συλλαλητήριο, θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και όχι απλά να υποδηλώσουμε τη δική μας κομματική πολιτική παρουσία.

Το καινούριο που επιδιώκουμε να φέρει αυτό το συλλαλητήριο, είναι πριν απ' όλα να προβληθεί πλατιά στα μάτια του ελληνικού λαού, το σύγχρονο πλαίσιο πάλης που πρέπει ο ελληνικός λαός να υιοθετήσει, με βάση και τη δική του εμπειρία, ένα πλαίσιο πάλης συνδυασμένων αιτημάτων, που απαντάει στην ολομέτωπη επίθεση, αλλά και θέτει τις βάσεις για διεκδικήσεις, για απόσπαση κατακτήσεων.

Π.χ. δεν αρκεί σήμερα να ζητούν οι εργαζόμενοι το ολυμπιακό επίδομα, όσοι δεν το πήραν, κάποιες αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα ή κάποιες μεμονωμένες φοροαπαλλαγές. Ακόμα και αν η κυβέρνηση ή η εργοδοσία κάνει κάποια παραχώρηση σε ένα ζήτημα, θα μας τα πάρει με το άλλο χέρι.

Οι διεκδικήσεις που σήμερα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες, συνδυασμένες.

Να αφορούν στο μισθό και τα μεροκάματα, στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μονιμότητα και στο κανονικό ωράριο. Να αφορούν στα ζητήματα της Παιδείας και της Υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της Πρόνοιας γενικότερα, να αφορούν στο φορολογικό σύστημα, στην πραγματοποίηση μεγάλων έργων κοινωνικής σημασίας, όχι μόνο βεβαίως στην Αττική, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, έργων που έχουν σχέση με τις κοινωνικές, λαϊκές ανάγκες και δεν επιβαρύνουν το λαϊκό βαλάντιο, αντίθετα το υπηρετούν και το εξυπηρετούν.

Οι απαιτήσεις του λαού σήμερα, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να ανέβουν. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πνεύμα ανοχής και μείωσης των απαιτήσεων στο όνομα ότι ο πολιτικός συσχετισμός είναι αρνητικός, τα πράγματα είναι δύσκολα, δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν στο λαό ό,τι τους ζητάει.

Οι απαιτήσεις του λαού και τα αιτήματά του πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του τις πραγματικές και στη μεγάλη κερδοφορία που σημειώνει το κεφάλαιο στην Ελλάδα.

Θα είδατε σήμερα τον απολογισμό που κάνει η ALPHA BANK για τα κέρδη που έδωσαν στους χορηγούς - το λέει στην ελληνική οικονομία βέβαια, ειρωνικά - οι Ολυμπιακοί Αγώνες και στη φάση της προετοιμασίας και της πραγματοποίησής τους.

Ακριβώς και εξαιτίας των μεγάλων κερδών που προσπόρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στους λίγους, ο λαός πρέπει να έχει τις δικές του δίκαιες και σύγχρονες απαιτήσεις.

Αυτό το συλλαλητήριο, όπως είπα, δε θα είναι μία πράξη. Από αύριο κιόλας, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, οι φίλοι του Κόμματος, όλοι εκείνοι που συνεργαζόμαστε, ανεξάρτητα αν έχουμε και διαφορές, όλοι εκείνοι που θα θελήσουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια, ακριβώς γιατί δεν είναι μια στενά κομματική προσπάθεια, θα ξανοιχτούμε στο λαό, στον κόσμο, θα συζητήσουμε και θα συμβάλουμε και στην αναζωογόνηση γενικότερα της μαζικής δράσης, παράλληλα με τη δική μας πολιτική δραστηριότητα.

Ξαναλέω ότι το καινούριο είναι το συνδυασμένο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουμε και πρέπει να σας πω ότι μέχρι την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και μετά, για καθένα από αυτά τα προβλήματα θα δίνουμε πιο αναλυτικά και πιο λεπτομερειακές προτάσεις και θέσεις, γιατί βέβαια σε μια γενική παρουσίαση δεν είναι δυνατόν αυτό να εξασφαλιστεί.

Σύνθημά μας είναι, καμία ανοχή, καμία υποχώρηση στην ανέχεια και την ανεργία που δυναμώνει. Συσπείρωση και πάλη για τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Κανένας αυτοπεριορισμός στις δίκαιες απαιτήσεις. Δεν μπορούν να ζουν οι εργαζόμενοι με 540 ευρώ το μήνα και 25 ευρώ την ημέρα, όπως ισχύει για πάρα πολλούς εργατοϋπαλλήλους, ή αν θέλετε με 590 ευρώ το μήνα ή με 690 και κάτι παραπάνω, γι' αυτούς που στο Δημόσιο έχουν ένα πτυχίο, με συντάξεις των 400 ή 500 ευρώ.

Δεν ανεχόμαστε τους καμεροχαφιέδες και όλους αυτούς τους μηχανισμούς της τρομοϋστερίας και της λεγόμενης ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και διεκδικούμε να ξηλωθούν αμέσως. Το Ζέπελιν ακόμα πετάει πάνω από τα κεφάλια μας και μάλιστα λέγεται ότι θα παραμείνει μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Ενδεχομένως, θέλει να εξασφαλίσει την καλή υποδοχή του Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα. Θα πάει, λέει, και στη Θεσσαλονίκη.

Δεν το ανεχόμαστε άλλο. Δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα, κανένας πραγματικός λόγος για να υπερίπταται πάνω από τα κεφάλια μας. Αποτελεί πραγματικά προσβολή για όποιον καταλαβαίνει ότι η στοιχειώδης δημοκρατία δεν μπορεί να συνδυαστεί με όλους αυτούς τους μηχανισμούς αστυνόμευσης της προσωπικής ζωής και του συλλογικού αγώνα του λαού.

Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ελληνική κυβέρνηση, και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή, και οι διάφοροι παράγοντες πήραν πάρα πολλά συγχαρητήρια. Αυτά τα συγχαρητήρια, ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να τα λάβει καθόλου υπόψη. Είναι τα συγχαρητήρια εκείνων που υπαγόρευσαν τις εντολές τους, ιδιαίτερα για την προμήθεια των συστημάτων αστυνόμευσης και χαφιεδισμού και αφού, βεβαίως, εξασφάλισαν να τα πάρουμε, να τα πληρώσουμε, τώρα μας ευχαριστούν. Τώρα είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Ολα αυτά που έλεγαν πριν, αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσαν. Επομένως, καμιά συγκίνηση για τα ευχαριστώ, καμιά εθνική υπερηφάνεια».

Το διεκδικητικό πλαίσιο

«Θα ήθελα να αναφερθώ», σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουμε, το οποίο αναφέρεται και στα πάγια και γνωστά προβλήματα των εργαζομένων, που τα εμπλουτίζουμε με μια σειρά αιτήματα και συνθήματα που δεν τα λέμε για πρώτη φορά, αλλά τα τονίζουμε τώρα με μεγαλύτερη έμφαση, όπως προκύπτουν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και γενικότερα το πρόβλημα του αθλητισμού.

Οι ενότητες των θεμάτων που προβάλλουμε είναι γύρω από τους μισθούς. Επιμένουμε για κατώτατο μισθό 1.100 ευρώ. Και αν θέλετε, αυτό το λέγαμε μέχρι τώρα. Οι μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν το 1.100 να έχει χάσει και την αξία του, διότι η ζωή έχει ανέβει και θα ανέβει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Βεβαίως, μιλάμε για ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων. Κανονική δουλιά για όλους, μονιμοποίηση όλων εκείνων που προσλήφθηκαν - χρησιμοποιούμενοι ως όμηροι - με διάφορες μορφές απασχόλησης και επίλυση του προβλήματος με ένα γενικότερο σχέδιο, που έχει να κάνει και με προσλήψεις σε τομείς κοινωνικής πολιτικής και έργων που χρειάζονται στο λαό.

Θεωρούμε ότι οι ανάγκες του ελληνικού λαού δημιουργούν την ανάγκη νέων θέσεων απασχόλησης, που βεβαίως δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί συνολικά η ανεργία.

Αναμφισβήτητα, επαναφέρουμε, δεν εγκαταλείπουμε τη θέση για κατάργηση των ελαστικών ωραρίων για το 7ωρο - 35ωρο -5ήμερο και 6ωρο - 30ωρο γι' αυτούς που δουλεύουν σε βαριά και ανθυγιεινά και αναμφισβήτητα ξανά και ξανά παλεύουμε για σύνταξη στα 60 στους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες.

Θεωρούμε ότι το εργατικό κίνημα και τα άλλα κινήματα πρέπει να διεκδικήσουν την κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας και το πάγωμα των τιμών, σε είδη πλατιάς κατανάλωσης με προτεραιότητα στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά και φάρμακα.

Ζητούμε δωρεάν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς 2-3 ώρες το πρωί που είναι η ώρα που πηγαίνουν στη δουλειά οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι από τα λαϊκά στρώματα και οπωσδήποτε πρέπει να μειωθεί το εισιτήριο σε όλα τα μέσα στις υπόλοιπες ώρες.

Διεκδικούμε κατάργηση των διοδίων, τόσο στον εθνικό δρόμο όσο και στην Αττική Οδό και σε όλους τους άλλους γενικά δρόμους όπου ισχύουν διόδια. Να είναι σε αυτούς τους δρόμους ελεύθερη η πρόσβαση των εργαζομένων.

Είναι επίκαιρο το αίτημα για δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών και για κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ.

Προβάλλουμε αφορολόγητο όριο για τον άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ το χρόνο, προσαυξημένο ανάλογα με τα παιδιά και βεβαίως αυτό το συνδυάζουμε με αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

Εγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, σύνταξη 400 ευρώ για την αγροτιά.

Ανάμεσα στα άλλα, προβάλλουμε το αίτημα για βιοτεχνικά πάρκα, με κρατική χρηματοδότηση για τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, φορολόγησή τους, με βάση τα πραγματικά έσοδα και ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, Κυριακή αργία, γιατί όλα αυτά απειλούνται.

Επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια και για πραγματικά ειδικά μέτρα για το γυναικείο πληθυσμό, τη μητρότητα, αποκλειστικά κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Βλέπουμε ότι π.χ. η Εμπορική Τράπεζα κλείνει το βρεφονηπιακό σταθμό, δίνει ένα ψευτοεπίδομα στους εργαζόμενους και τους στέλνει να φουντώσουν και να έχουν δουλιά οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί. Και όταν δίνεται, δηλαδή, το επίδομα στις γυναίκες, στη λαϊκή οικογένεια, αυτό το επίδομα πάλι κατευθύνεται στους ιδιώτες.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλιάς με εργοδοτική εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο, κρατικό σύστημα τεχνικών Ασφαλείας και γιατρών Εργασίας που εντάσσονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να είναι υπάλληλοι της εργοδοσίας. Διασφάλιση του εργατικού ελέγχου στον τομέα αυτό και αναμφισβήτητα πλήρη ανταπόκριση του κράτους, της κυβέρνησης.

Την ικανοποίηση αναγκών των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οι παραολυμπιακοί αγώνες δεν μπορεί να γίνουν το "φύλλο συκής" για το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Δε θα δεχτούμε, θα αντιπαλέψουμε και έτσι πρέπει να κάνει το λαϊκό κίνημα, την ιδιωτικοποίηση των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων. Αυτές πρέπει να δοθούν για δωρεάν χρήση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα.

Υπάρχουν και εγκαταστάσεις μη αθλητικού χαρακτήρα. Αυτές οι εγκαταστάσεις θέλουν μελέτη, μπορεί να αξιοποιηθούν και για τη στέγαση δημόσιων υπηρεσιών. Σήμερα το πρωί άκουσα κάποιους φοιτητές που έλεγαν στους δημοσιογράφους στην κρατική τηλεόραση, ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακόμα και σαν φοιτητικές εστίες.

Δε θέλουμε ως κόμμα να εξαντλήσουμε τον προβληματισμό, θα ακούσουμε και άλλες σκέψεις. Εν πάση περιπτώσει, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες».

Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικού αθλητισμού

«Γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση αυτή την περίοδο», συνέχισε η ομιλήτρια, «για το πώς θα απαντήσουμε στα αναβολικά, στο ντόπινγκ και σε όλα τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς που εμφανίζονται στον τομέα του αθλητισμού και κορυφώνονται κατά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει μια καταρχήν απάντηση που ανοίγει το δρόμο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Η απάντηση αυτή έχει σχέση με την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικού αθλητισμού. Κυριαρχεί σήμερα ο ιδιωτικός αθλητισμός, ο αθλητισμός των επιχειρηματιών, των χορηγών.

Η απάντηση για μας είναι όχι μόνο να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του αθλητισμού με τους επιχειρηματίες, αλλά να εδραιωθεί, και αυτό είναι θέμα πάλης στη χώρα μας, ο μαζικός ερασιτεχνικός, λαϊκός αθλητισμός και πάνω σε αυτή τη βάση, βεβαίως θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις μαζικότερης ανάδειξης ταλέντων, να διαμορφωθεί ο υγιής πρωταθλητισμός.

Εμείς δε θέλουμε τον πρωταθλητισμό των υπερανθρώπων, αλλά τον πρωταθλητισμό των ανθρώπων που είναι υγιείς και στο σώμα και στο νου.

Διεκδικούμε την κατάργηση του νόμου του 1999 και βεβαίως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το νόμο της Νέας Δημοκρατίας που είναι η συνέχεια της ΠΑΣΟΚικής λογικής του ιδιωτικού επιχειρηματικού αθλητισμού.

Κατάργηση της εισαγωγής και παραγωγής φαρμάκων για τους ανθρώπους του αθλητισμού. Αυτοί που έχουν την ευθύνη για το τι βοήθεια πρέπει να δέχονται οι αθλητές, οι αθλήτριες, ώστε να αναπληρώνουν τις χαμένες δυνάμεις από τη συνεχή άσκηση, αυτοί πρέπει να είναι επιστήμονες, ειδικοί γιατροί.

Τα νοσοκομεία πρέπει να αναλάβουν τον αντιντόπινγκ έλεγχο, να υπάρχει κρατική λίστα φαρμάκου, μάλλον βοηθητικών ουσιών, για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να παίρνουν οι αθλητές και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εισάγονται φάρμακα, τα οποία έχουν σχέση με τα αναβολικά και το ντόπινγκ.

Θα μου πείτε ποιος θα τα κρίνει αυτά και αν οι κριτές και αυτοί που αποφασίζουν θα είναι απαλλαγμένοι από διασυνδέσεις με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Εν πάση περιπτώσει, διεκδικούμε ένα θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ιδιωτική ατομική επιλογή και από εκεί και πέρα βεβαίως είναι θέμα γενικότερου πολιτικού κλίματος συσχετισμού και παραγόντων, ούτως ώστε το θεσμικό πλαίσιο να τηρείται και να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις.

Μπορούν να υπάρξουν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα, βαρύτερες ποινές σε αυτούς που χορηγούν τα αναβολικά και στους ίδιους τους αθλητές, αλλά κυρίως σε επίπεδο ομάδας, εθνικής αντιπροσωπείας. Μπορεί κανείς να σκεφτεί πάρα πολλές λύσεις που να μειώσει, εν πάση περιπτώσει, αν δεν μπορεί να εξαφανίσει από μόνο του αυτό το πρόβλημα, γιατί η εξαφάνιση έχει να κάνει με την απο - ιδιωτικοποίηση του αθλητισμού και βέβαια έχει να κάνει και με τις γενικότερες πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις, με το συσχετισμό δυνάμεων.

Διεκδικούμε τον εκδημοκρατισμό των αθλητικών σωματείων και τη δυνατότητα ελεύθερης συμμετοχής των φιλάθλων σε αυτά, εκλογική διαδικασία, με βάση την απλή αναλογική. Για μας, ο λαϊκός ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει ένα χορηγό, τον κρατικό προϋπολογισμό και τη λαϊκή συμμετοχή.

Τέλος, διεκδικούμε πρόγραμμα δημοσίων έργων, που υπηρετούν κοινωνικές ανάγκες όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, λαϊκής κατοικίας, για τη διαχείριση του νερού, για το περιβάλλον, για το κυκλοφοριακό, συγκοινωνιακό σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο όπως γίνεται τώρα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που είναι έργα που ωφελούν κυρίως τα σχέδια και τις πολιτικές του μεγάλου κεφαλαίου».

Καλούμε τους πάντες

«Στάθηκα σε αυτά αναλυτικά», σημείωσε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, «αλλά πρέπει να σας πω ότι όλες αυτές οι θέσεις συνοδεύονται από πολύ βαθύτερες και μελετημένες επεξεργασίες. Επεξεργασίες που θεωρούμε ότι μπορούν ακόμα παραπέρα να αναπτυχθούν σε συνεργασία με επιστήμονες, με αθλητικούς παράγοντες και αθλητές στο χώρο του αθλητισμού που θέλουν να προσφέρουν, με καλλιτέχνες, διανοούμενους και πάνω απ' όλα οι επεξεργασίες θα γίνονται μέσα στη δράση, στο πεδίο της πάλης, με την πείρα και τις ανάγκες και τις ανησυχίες των ίδιων των εργαζομένων.

Σε αυτό το συλλαλητήριο καλούμε τους πάντες. Είναι ένα συλλαλητήριο που γίνεται βεβαίως με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, είναι όμως ένα συλλαλητήριο που παίρνει υπόψη τις ανάγκες, τα συμφέροντα ευρύτερα των εργαζομένων, στηρίζεται σε διεκδικήσεις που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν προβάλλει, σε αιτήματα και στόχους που έχουν ωριμάσει.

Είναι δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, ένα ευρύτερης σημασίας, συλλαλητήριο που αποβλέπουμε να βάλει μια πέτρα, ένα σημαντικό λιθάρι, σε αυτό που όλοι επιζητούμε. Συσπείρωση, κοινή δράση, ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των συστατικών μερών του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ