Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαφορετικές προσεγγίσεις κυπριακής κυβέρνησης - ΕΕ

...για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απ' ευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων

Ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε συνάντηση με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Ατζο Νίκολαϊ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ολλανδός επίσημος ανέφερε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις ενέργειες, στις οποίες μπορεί να προβεί η ολλανδική Προεδρία, για να υποβοηθήσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κ. Νίκολαϊ είπε πως στη συνάντηση διαφάνηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των δύο κανονισμών, αλλά είναι κοινός ο στόχος να ενισχυθεί η οικονομική κατάσταση στα κατεχόμενα, κάτι, όπως πρόσθεσε, που αποτελεί βήμα προς την πολιτική επανένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Ολλανδός υπουργός είπε ότι η αναζήτηση λύσης βρίσκεται στα χέρια της Κύπρου και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Είπε ότι η θέση αυτή εξηγήθηκε τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στους άλλους αξιωματούχους, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα.

Η λύση, είπε, πρέπει να αναζητηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, καθώς πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να διαδραματίσει κύριο ρόλο.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ευθύνη για τα κονδύλια που θα δοθούν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και για τις δυνατότητες διενέργειας απευθείας εμπορίου.

Στο μεταξύ, για την επόμενη βδομάδα αναβλήθηκε η απόφαση του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ΕΕ (coreper), σχετικά με την υιοθέτηση των δύο Κανονισμών για την Κύπρο, που αφορούν στη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων (με 259 εκατ. ευρώ) και το απευθείας εμπόριο της ΕΕ με τα Κατεχόμενα, χωρίς τη μεσολάβηση της κυπριακής κυβέρνησης.

Οσον αφορά στον χρηματοδοτικό Κανονισμό η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αντιδρά για τη βοήθεια, αλλά μόνο για την παράκαμψη της κυπριακής κυβέρνησης. Η αντιπαράθεση αυτή έχει ξεκινήσει αμέσως μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο και την πίεση κυρίως των Βρετανών, με κάποιους περιστασιακούς «συνοδοιπόρους» από τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ για «βήματα προς την ουσιαστική αναγνώριση» των Τουρκοκυπρίων.

Και για τους δύο αυτούς Κανονισμούς, η Λευκωσία, με τη συμπαράσταση της Αθήνας, αντέδρασε σθεναρά στην εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίως μετά τη γνωμοδότηση και της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου Υπουργών, που στήριξε τις απόψεις τους, σημειώνοντας ότι καμία από όλες αυτές τις αναγνωρίσεις δεν μπορεί να γίνει. Τα επιχειρήματα της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας ήταν ότι πρέπει να προστατευτεί το ευρωπαϊκό εμπόριο από προϊόντα μη ελεγχόμενης περιοχής. Τα Κατεχόμενα δεν είναι κράτος (για την ΕΕ ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία) ούτε έχουν ειδικό καθεστώς. Κανένας οργανισμός, εξάλλου, δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα των ελέγχων σε τουρκοκυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια. Το αδιέξοδο της χτεσινής συζήτησης του θέματος σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση της Ολλανδικής Προεδρίας, που παράλληλα κάνει έκκληση για συναινετική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ