ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
Υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ με κατάργηση ομοφωνίας στις αποφάσεις

Κοινό σύστημα αεράμυνας προωθεί το Βερολίνο

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ο. Σολτς στην Πράγα και τη συνάντησή του με τον Τσέχο πρωθυπουργό

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ο. Σολτς στην Πράγα και τη συνάντησή του με τον Τσέχο πρωθυπουργό
Την ανάγκη να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά και γεωπολιτικά η ΕΕ, όπως και ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας μέσα στη λυκοσυμμαχία, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, που επισκέφτηκε χτες την Τσεχία, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο τρέχον εξάμηνο.

Με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, την προσπάθεια των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και σε συνθήκες που οι καπιταλιστικές αντιθέσεις διαπερνούν και το εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, όπως και της ίδιας της ΕΕ, ο Σολτς έκανε λόγο για «σημείο καμπής» για την Ευρωπαϊκή Ενωση και επανέλαβε τη θέση της Γερμανίας - αλλά και της Γαλλίας - για κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας (άρα κατάργηση του βέτο) σε αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την εξωτερική και τη φορολογική πολιτική.

Συνέδεσε δε αυτήν τη θέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ. Συγκεκριμένα, ο Σολτς υπογράμμισε την προσήλωση της Γερμανίας στη διεύρυνση της ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Ουκρανία, η Μολδαβία και αργότερα η Γεωργία, θα πρέπει να ενταχθούν στο μπλοκ, ενώ υποστήριξε ότι Κροατία, Ρουμανία και Βουλγαρία θα πρέπει να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν για μετακινήσεις πολιτών χωρίς διαβατήρια.

Ωστόσο, επισήμανε, «σε αυτή τη διευρυμένη Ενωση, οι διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών θα είναι μεγαλύτερες στα πεδία της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής ασφάλειας» και «εκεί όπου σήμερα απαιτείται ομοφωνία, το ρίσκο μια μεμονωμένη χώρα να χρησιμοποιεί το βέτο της και να αποτρέπει όλες τις υπόλοιπες είναι υπαρκτό».

Στο μεταξύ, ο καγκελάριος ανέφερε σχέδια της Γερμανίας να προωθήσει συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου κοινού συστήματος αεράμυνας στην ΕΕ. «Ενα σύστημα που θα δημιουργηθεί από κοινές προσπάθειες θα αποτελούσε όφελος για την ασφάλεια για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα επενδύσει πολύ περισσότερα στην ενίσχυση του συστήματος αεράμυνας και θα το κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και γειτονικά κράτη, όπως Ολλανδία, Πολωνία, χώρες της Βαλτικής, Σλοβακία, Τσεχία, σκανδιναβικά κράτη.

Για τη δημοσιονομική πολιτική και τα κρατικά χρέη, ο Σολτς υποστήριξε πως τα κράτη - μέλη της ΕΕ χρειάζεται να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους τους και παράλληλα να «δίνει στις χώρες της ΕΕ τη δυνατότητα να μετασχηματίσουν τις οικονομίες τους με άξονα τις επενδύσεις».

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών σε ευρωπαϊκές χώρες, ανέφερε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει εκπαίδευση ελεύθερων σκοπευτών και αξιωματικών, αποναρκοθέτησης κ.ά., σύμφωνα με την πρόταση που θα καταθέσει ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, στους υπουργούς Αμυνας μέσα στη βδομάδα.

Πινγκ - πονγκ δηλώσεων για τις σχέσεις Γαλλίας - Βρετανίας

Στο μεταξύ, τη συνέχεια στις αντιθέσεις ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit αποτυπώνει το πρόσφατο πινγκ - πονγκ δηλώσεων μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της υποψήφιας για την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας.

Απαντώντας την προηγούμενη βδομάδα σε ερώτημα αν θεωρεί τον Γάλλο Πρόεδρο «φίλο ή εχθρό» της χώρας της, η Λιζ Τρας είχε αποφύγει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, λέγοντας ότι «αν γίνω πρωθυπουργός, θα τον κρίνω από τις πράξεις του, όχι από τα λόγια του» (ενώ ο έτερος υποψήφιος, Ρ. Σουνακ, είχε απαντήσει «φίλος»).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα φιλικό, ισχυρό και συμμαχικό έθνος, όποιοι κι αν είναι οι ηγέτες του, μερικές φορές παρά και πέρα από τους ηγέτες του ή μικρά λάθη που μπορεί να κάνουν εν τη ρύμη του λόγου», δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα λεγόμενα της Λιζ Τρας. Αναφέροντας δε ότι «ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο», πρόσθεσε ότι «αν δεν μπορεί κάποιος να πει αν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εχθροί ή φίλοι - οι όροι δεν είναι ουδέτεροι - τότε οδεύουμε προς σοβαρά προβλήματα».

ΑΡΚΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ενισχύουν την παρουσία τους στη στρατηγικής σημασίας περιοχή

Σε ανταγωνισμό με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς Ρωσίας και Κίνας

Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του στην Αρκτική, περιοχή αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, για τον σημαντικό ορυκτό της πλούτο, τα εμπορικά περάσματα που αναδεικνύονται με το λιώσιμο των πάγων και τη συνολικότερη γεωστρατηγική της θέση.

Μεγάλες ποσότητες σπάνιων γαιών, χρυσού, σιδήρου, χαλικιών και άμμου αποθηκεύονται κάτω από τους πάγους στις αμφισβητούμενες περιοχές. Εκεί βρίσκονται επίσης περίπου το 1/3 των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 16% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Επιπλέον, αναδεικνύονται θαλάσσιες διαδρομές από Ασία προς Ευρώπη οι οποίες θα είναι χιλιάδες χιλιόμετρα συντομότερες.

Οπως «προειδοποίησε» ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, που την περασμένη Παρασκευή επισκέφτηκε το καναδικό τμήμα της Αρκτικής μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζ. Τριντό, στην πλούσια σε πόρους περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο, η οποία ενώνει Βόρεια Αμερική, Ασία και Ευρώπη, η Ρωσία έχει αυξήσει σαφώς την παρουσία της. «Η Μόσχα βρίσκεται σε διαδικασία επαναλειτουργίας βάσεων της σοβιετικής εποχής, και σταθμεύει και δοκιμάζει εκεί νέα όπλα τελευταίας τεχνολογίας, π.χ. υπερηχητικούς πυραύλους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δυνατότητες της Ρωσίας στον βορρά αποτελούν «στρατηγική πρόκληση» για το ΝΑΤΟ.

Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης όλο και περισσότερο για την Αρκτική - συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ - καθώς το Πεκίνο προωθεί τον «Πολικό Δρόμο του Μεταξιού».

Το ΝΑΤΟ «πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική. Επενδύουμε ήδη σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης για να μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στον μακρινό βορρά. Αλλά θα εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt».

Ρωσία: «Πρόθεση αντιπαράθεσης με τα συμφέροντά μας στην Αρκτική»

Ως «πρόθεση για αντιπαράθεση με τη Ρωσία και τα ρωσικά συμφέροντα στην Αρκτική» εξέλαβε το Κρεμλίνο τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία θα διαφυλάξει τα συμφέροντά της με τον κατάλληλο τρόπο», είπε ο Ντμ. Πεσκόφ, τονίζοντας πως η Αρκτική «είναι μια σφαίρα ζωτικών συμφερόντων μας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας στην Αρκτική προσανατολίζεται «αποκλειστικά» στην ανάπτυξη της περιοχής και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.

Η Μόσχα έχει επεκτείνει τις βάσεις της στην Αρκτική τα τελευταία χρόνια, τοποθετώντας εκεί πυραύλους S-400 που φτάνουν μέχρι τη Γροιλανδία ή την Αλάσκα, ενώ πριν μήνες δοκίμασε υπερηχητικούς πυραύλους στη χερσόνησο Κόλα. Επιπλέον, η ελεγχόμενη από τη Μόσχα βόρεια περιοχή της Αρκτικής φιλοξενεί μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Στο νέο «ναυτικό δόγμα» της Ρωσίας που παρουσίασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν αναφέρεται ότι η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές θέσεις της στην Αρκτική.

Σε αυτό το φόντο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη δημιουργία θέσης πρέσβη αρμόδιου για την Αρκτική. «Μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα και που συνεργάζεται, είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ», κυρίως για την... «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΟΝ ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ναυτιλία στο επίκεντρο των «πράσινων» μπίζνες

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε χτες στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι «πράσινες» μπίζνες και ο σχετικός ανταγωνισμός με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Την ώρα που ο λαός τσακίζεται από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης τόνιζε στον Κέρι το «πόσο αφοσιωμένη είναι η Ελλάδα στη συγκεκριμένη ατζέντα», παραπέμποντας στην «ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Σκοπεύουμε να προσθέσουμε 2 γιγαβάτ ΑΠΕ μόνο μέσα στο 2022», τόνιζε, δίνοντας νέα πεδία κερδοφορίας στα αρπακτικά της «πράσινης Ενέργειας», εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τις τιμές του ρεύματος στα ύψη.

Τη συζήτηση απασχόλησε ιδιαίτερα η προετοιμασία της διοργάνωσης της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» («Η διάσκεψη των Ωκεανών μας») το 2024 στην Ελλάδα, στο επίκεντρο του οποίου ανάμεσα στα άλλα θα βρεθεί και το θέμα των «περιβαλλοντικά βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών και ναυτιλίας», με τον Κέρι να αναφέρεται στον ρόλο της «εκπληκτικής» ελληνικής ναυτιλίας. Σημειωτέον, στο παρασκήνιο συζητείται το πώς η τήξη των πάγων, το άνοιγμα του Βόρειου Περάσματος στην Αρκτική κ.ά. θα αλλάξει τις ρότες των εμπορικών πλοίων, σηματοδοτώντας παραπέρα ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των νέων διαύλων, με μοχλό και τα περιβαλλοντικά προσχήματα.

Εξάλλου, στη συνάντηση τονίστηκε επίσης η προτεραιότητα που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στην «προώθηση φιλόδοξων αλλά και ταυτόχρονα εφικτών λύσεων για την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας», «λύσεις» με στόχο να βρουν διεξόδους τα συσσωρευμένα κεφάλαια και που πάντως για το κόστος των οποίων «πέφτουν κορμιά». Οπως και να 'χει, ο Μητσοτάκης χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, επισημαίνοντας και τη σημασία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου για την υλοποίηση των όποιων αποφάσεων. Πρόκειται για την πρωτοβουλία των ΗΠΑ «Green Shipping Challenge» που πρόκειται να ανακοινωθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζ. Μπάιντεν, στο πλαίσιο της COP27, στην Αίγυπτο, τον Νοέμβρη.

Ο Κέρι είδε και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, συζητώντας μεταξύ άλλων την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, οδηγώντας στη «δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας», όπως διαμηνύθηκε από την ελληνική πλευρά.

Είδε επίσης και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά συζήτησαν, πέραν από τα της «προστασίας του περιβάλλοντος» και της «Οur Ocean Conference» του 2024, και τις «ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο». Ο Δένδιας για τη Διάσκεψη - και σε επιβεβαίωση ότι η «έγνοια» τους για το περιβάλλον «φοριέται» και ως εργαλείο για διευθετήσεις και διανομή των μεριδίων της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή - τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους στη «γειτονιά» «να προσπαθήσουν να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην UNCLOS», είπε παραπέμποντας στο κεφάλαιο 12 της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο αναφέρεται στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος), καλώντας όλες τις χώρες να επικυρώσουν τη Συνθήκη, την οποία σημειωτέον δεν έχουν επικυρώσει η Τουρκία αλλά και οι ...ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ