ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 1995
Σελ. /31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Μόσχα δεν πιστεύει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Δηλώσεις του Π. Γκρατσόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Πέρι

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Η Ρωσία δε συμφωνεί με την άποψη να δημιουργηθεί νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη στη βάση του ΝΑΤΟ, ούτε με τα σχέδια επέκτασης αυτής της στρατιωτικής Συμμαχίας προς Ανατολάς, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Μόσχα. Ο Γκρατσόφ πρόσθεσε πως, με τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία στερείται πιθανών στρατιωτικών συμμάχων και οπωσδήποτε αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ θα θίξει την ασφάλεια της Ρωσίας. Από την άλλη μεριά, ο Γκρατσόφ δεν απέκλεισε η Ρωσία να λάβει"αντίμετρα" σε μια τέτοια περίπτωση επέκτασης του ΝΑΤΟ, όπως, για παράδειγμα, η ακύρωση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων σε περιοχές που θα ένιωθε απειλή. Επίσης, ο Γκρατσόφ επισήμανε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μείωσης των χημικών και βιολογικών όπλων, μιας και η ρωσική πλευρά απαιτεί στη συμφωνία, εκτός από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να μετέχει και η Βρετανία.

Στη συνέντευξή του, ο Πέρι κράτησε στάση καθησυχαστική των ρωσικών ανησυχιών, λέγοντας ότι μια τέτοια διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο ρωσικός Τύπος εκτιμάει την επίσκεψη του Πέρι στη Μόσχα ως το πρώτο ταξίδι πιέσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία πριν από την αναμενόμενη για το Μάη επίσκεψη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα. Στόχος των πιέσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, να παραιτηθεί η Ρωσία από την πολύ συμφέρουσα συνεργασία με το Ιράν στον τομέα της πώλησης πυρηνικών αντιδραστήρων και υποβρυχίων, η αξία της οποίας φτάνει το 1 δισ. δολάρια. Σχετικά μ' αυτό, η Μόσχα, τόσο με δηλώσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, όσο και του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν (που συναντήθηκε με τον Πέρι) δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τη συμφωνία με το Ιράν, αλλά συζητάει με τις ΗΠΑ τα πιθανά μελλοντικά σχέδια συνεργασίας μαζί του , ώστε να εκτονωθούν κάπως οι αντιδράσεις και ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς. Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζει πως η μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ, η Ρωσία επιμένει ότι οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος που θα πουλήσει στο Ιράν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για οποιαδήποτε στρατιωτική χρήση. Ωστόσο, ο Πέρι τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, η οποία θα συζητηθεί το Μάη κατά την επίσκεψη του Κλίντον στη Μόσχα. "Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότιδε θέλουμε να πουλήσει η Ρωσία αυτούς τους αντιδραστήρες στο Ιράν", πρόσθεσε ο Πέρι.

Ωστόσο, οι δυο υπουργοί υπέγραψαν δυο συμφωνίες. Η πρώτη προβλέπει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας για την ασφαλή μεταφορά των πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζαχστάν στη Ρωσία για να καταστραφούν. Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των χώρων αποθήκευσης των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Τέλος, δεν έκαναν καλή εντύπωση στο Ρώσο υπουργό Αμυνας και οι αμερικανικές υποδείξεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τσετσενική κρίση. Πολύ περισσότερο, που ο Γκρατσόφ χειρίζεται προσωπικά πλέον τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία.

  • Νέες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων στρατιωτικών ηγετών ορίστηκαν για την Πέμπτη και Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Τσετσενία.
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αυξάνονται οι κίνδυνοι ΝΑΤΟικής παρέμβασης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Η διοίκηση των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία ζήτησε χτες από το ΝΑΤΟ να αρχίσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βοσνία και ιδιαίτερα την περιοχή του Μπίχατς, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ο νέος γύρος εχθροπραξιών, που άρχισε πριν τρεις βδομάδες, με τη μουσουλμανική επίθεση στην περιοχή της Μαγιεβίτσα ανάβει σταδιακά τα όπλα στα περισσότερα μέτωπα της Βοσνίας. Ιδιαίτερα σφοδρές φαίνεται πως είναι, όμως, οι συγκρούσεις στην περιοχή του Μπίχατς, όπου, άλλωστε, και δε σταμάτησαν ποτέ, παρά την τετράμηνη συμφωνία εκεχειρίας της 1ης Γενάρη.

Οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας βομβαρδίζουν την πόλη από τα νοτιοανατολικά, ενώ οι δυνάμεις των Σέρβων της Κράινα και του μουσουλμάνου αυτονομιστή Φίκρετ Αμπντιτς χτυπούν τα μουσουλμανικά κυβερνητικά στρατεύματα από το βορρά. Ο βομβαρδισμός του Μπίχατς, που αποτελεί, σύμφωνα με παλιά σχετική απόφαση του ΟΗΕ, "ασφαλή θύλακα" προστατευόμενο από τη διεθνή οργανισμό, προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του διοικητή της δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ, που ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επαναλάβει τις αναγνωριστικές του πτήσεις πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το αίτημα του Σμιθ θα εξεταζόταν χτες.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε απόφαση, με την οποία αλλάζει η μορφή, η δύναμη και η αποστολή της δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται αναπτυγμένη στα εδάφη της κροατικής Κράινα. Η απόφαση προβλέπει ότι η νέα αποστολή των κυανοκράνων θα αποτελείται από 5.000 άντρες, αντί των ως τώρα 11.500, ότι θα αναπτυχθεί στα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Νέας Γιουγκοσλαβίας και ότι θα έχει σαν σκοπό της τον έλεγχο των συνόρων της Κροατίας, την παρεμπόδιση της μεταφοράς όπλων μέσα στην Κράινα και την επίβλεψη της τήρησης των συμφωνιών εκεχειρίας στην Κροατία.

Η ψήφιση της απόφασης αυτής προκάλεσε την ικανοποίηση της κροατικής κυβέρνησης - που, όμως, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει μέσα στις επόμενες μέρες την απομάκρυνση των κυανοκράνων και από την περιοχή της δυτικής Σλαβονίας - και τις σφοδρές αντιδράσεις των Σέρβων της Κράινα, που δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν ποτέ την εγκατάσταση της νέας δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα της περιοχής τους με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση με προστριβές

ΒΟΝΝΗ.-

Την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ, "αν είναι δυνατό και αύριο", ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ από τον Τούρκο ομόλογό του Ερντάλ Ινονού. Η Βόννη ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ινονού στη Δύση, που έχει σαν σκοπό να κατευνάσει τις δυτικές αντιδράσεις στην τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Στις αιτιάσεις του Κίνκελ, ότι ο τουρκικός στρατός κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα σε βάρος των Κούρδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι ανέχεται και τον ανεφοδιασμό των ανταρτών του ΡΚΚ με γερμανικά όπλα. Ο Ινονού κατηγόρησε επίσης τη Βόννη ότι δε λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατέψει την τουρκική κοινότητα που ζει σ' αυτήν, ούτε τις επιχειρήσεις της από τις επιθέσεις του ΡΚΚ. Μόνο μέσα στο Μάρτη, περισσότερα από 110 τζαμιά, ταξιδιωτικά πρακτορεία και πολιτιστικά κέντρα έχουν γίνει στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.

Σήμερα, ο Ινονού θα εγκαταλείψει τη Βόννη για να συνεχίσει την περιοδεία του στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Στο βόρειο Ιράκ, η μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού συνεχίζεται. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα απολογισμό των επιχειρήσεών του στο βόρειο Ιράκ, από την πρώτη μέρα της εισβολής στις 20 του Μάρτη, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 306 Κούρδοι αντάρτες και 26 Τούρκοι στρατιώτες. Οι απολογισμοί αυτοί αμφισβητούνται, βέβαια, από τις δυνάμεις του ΡΚΚ, που δίνουν ακριβώς αντίστροφους αριθμούς απωλειών.

Καθώς πυκνώνουν οι καταγγελίες των κατοίκων του βορείου Ιράκ για επιθέσεις του τουρκικού στρατού ενάντια στα χωριά, βομβαρδισμούς και ξυλοδαρμούς γυναικόπαιδων - μια κοινότητα της περιοχής έστειλε μάλιστα μήνυμα διαμαρτυρίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έκανε το γύρο του κόσμου εκθέτοντας την Αγκυρα - ένας Τούρκος στρατηγός δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" πως τα σχέδια για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ είναι έτοιμα.

Ο στρατηγός Χασάν Κουντακτσί, που ηγείται της τουρκικής επιχείρησης, υποστήριξε ότι όλα τα σχέδια για την αποτροπή, για την απομάκρυνση και την αποτροπή κάθε νέας διείσδυσης των "τρομοκρατών" του ΡΚΚ στα τουρκικά εδάφη είναι έτοιμα, αλλά δε διευκρίνισε πότε θα εφαρμοστούν.

Εκδήλωση αλληλλεγγύης στο Σουδάν

Τον Απρίλη του 1985, ο λαός του Σουδάν κατάφερε με τον αγώνα του να ανατρέψει τη δικτατορία του Νουμέιρι. Ομως, σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο σουδανικός λαός (και κυρίως οι γυναίκες και τα παιδιά) εξακολουθεί να στενάζει από μία θεοκρατική στρατιωτική ισλαμική δικτατορία.

Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα σ' αυτή την αφρικανική χώρα, θα αναφερθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα η πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών του Σουδάν, Φατίμα Ιμπραφιμ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν γυναικείες πολιτικές οργανώσεις (μεταξύ αυτών και το τμήμα για την ισοτιμία και χειραφέτηση Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69). Την Πέμπτη, 6 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, η Φατίμα Ιμπραφιμ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20.

"ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ"
Κι άλλες διασυνδέσεις...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Δυο αμερικανικές εταιρίες παρείχαν προγράμματα πληροφορικής ερευνητικού επιπέδου για ζητήματα χημείας, στην ιαπωνική μυστικιστική αίρεση "Υπέρτατη Αλήθεια", αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά της η αμερικανική εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η "Τριπόζ Ινκορπορέιτεντ" του Σεντ Λούις και η"Μπίοσιμ Τεκνόλοτζις" του Σαν Ντιέγκο έδωσαν στις αρχές του Μάρτη στην ιαπωνική αίρεση προγράμματα πληροφορικής, που χρησιμοποιούνται κατά βάση από χημικούς ερευνητές με σκοπό να αυξήσουν την τοξικότητα ορισμένων χημικών ενώσεων.

Ο Γουόρντ Ντέιβιντ, υποδιευθυντής πωλήσεων της εταιρίας "Τριπόζ", δήλωσε στη "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ", ότι το γραφείο της ίδιας αίρεσης στις ΗΠΑ ζήτησε από την εταιρία του να εγκαταστήσει το συγκεκριμένο χημικό πρόγραμμα στο δίκτυο των γραφείων της "Υπέρτατης Αλήθειας" στο Μανχάταν και απενεργοποιήθηκε μετά από αίτηση της αίρεσης, λίγες μέρες μετά την επίθεση στο μετρό του Τόκιο, στις 20 Μάρτη.

Στο μεταξύ, η ιαπωνική εφημερίδα "Γιομιούρι Σιμπούν", υποστηρίζει ότι η αστυνομία ανακάλυψε ενδείξεις για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων από την ίδια οργάνωση.

Μερικές κυρίαρχες δυνάμεις της Ρωσίας φαίνεται να δυσανασχετούν για τη

Μερικές κυρίαρχες δυνάμεις της Ρωσίας φαίνεται να δυσανασχετούν για τημέθοδο των ΗΠΑ, να σηκώνουν το δάχτυλο σε κάθε ευκαιρία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ