Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνάντηση με προστριβές

ΒΟΝΝΗ.-

Την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ, "αν είναι δυνατό και αύριο", ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ από τον Τούρκο ομόλογό του Ερντάλ Ινονού. Η Βόννη ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ινονού στη Δύση, που έχει σαν σκοπό να κατευνάσει τις δυτικές αντιδράσεις στην τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ.

Στις αιτιάσεις του Κίνκελ, ότι ο τουρκικός στρατός κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα σε βάρος των Κούρδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι ανέχεται και τον ανεφοδιασμό των ανταρτών του ΡΚΚ με γερμανικά όπλα. Ο Ινονού κατηγόρησε επίσης τη Βόννη ότι δε λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατέψει την τουρκική κοινότητα που ζει σ' αυτήν, ούτε τις επιχειρήσεις της από τις επιθέσεις του ΡΚΚ. Μόνο μέσα στο Μάρτη, περισσότερα από 110 τζαμιά, ταξιδιωτικά πρακτορεία και πολιτιστικά κέντρα έχουν γίνει στόχοι βομβιστικών επιθέσεων.

Σήμερα, ο Ινονού θα εγκαταλείψει τη Βόννη για να συνεχίσει την περιοδεία του στο Παρίσι, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Στο βόρειο Ιράκ, η μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού συνεχίζεται. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα απολογισμό των επιχειρήσεών του στο βόρειο Ιράκ, από την πρώτη μέρα της εισβολής στις 20 του Μάρτη, υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 306 Κούρδοι αντάρτες και 26 Τούρκοι στρατιώτες. Οι απολογισμοί αυτοί αμφισβητούνται, βέβαια, από τις δυνάμεις του ΡΚΚ, που δίνουν ακριβώς αντίστροφους αριθμούς απωλειών.

Καθώς πυκνώνουν οι καταγγελίες των κατοίκων του βορείου Ιράκ για επιθέσεις του τουρκικού στρατού ενάντια στα χωριά, βομβαρδισμούς και ξυλοδαρμούς γυναικόπαιδων - μια κοινότητα της περιοχής έστειλε μάλιστα μήνυμα διαμαρτυρίας προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που έκανε το γύρο του κόσμου εκθέτοντας την Αγκυρα - ένας Τούρκος στρατηγός δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" πως τα σχέδια για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ είναι έτοιμα.

Ο στρατηγός Χασάν Κουντακτσί, που ηγείται της τουρκικής επιχείρησης, υποστήριξε ότι όλα τα σχέδια για την αποτροπή, για την απομάκρυνση και την αποτροπή κάθε νέας διείσδυσης των "τρομοκρατών" του ΡΚΚ στα τουρκικά εδάφη είναι έτοιμα, αλλά δε διευκρίνισε πότε θα εφαρμοστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ