Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Μόσχα δεν πιστεύει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Δηλώσεις του Π. Γκρατσόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλιαμ Πέρι

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Η Ρωσία δε συμφωνεί με την άποψη να δημιουργηθεί νέο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη στη βάση του ΝΑΤΟ, ούτε με τα σχέδια επέκτασης αυτής της στρατιωτικής Συμμαχίας προς Ανατολάς, δήλωσε χτες ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουίλιαμ Πέρι, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη Μόσχα. Ο Γκρατσόφ πρόσθεσε πως, με τα σχέδια επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία στερείται πιθανών στρατιωτικών συμμάχων και οπωσδήποτε αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ θα θίξει την ασφάλεια της Ρωσίας. Από την άλλη μεριά, ο Γκρατσόφ δεν απέκλεισε η Ρωσία να λάβει"αντίμετρα" σε μια τέτοια περίπτωση επέκτασης του ΝΑΤΟ, όπως, για παράδειγμα, η ακύρωση της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνάμεων σε περιοχές που θα ένιωθε απειλή. Επίσης, ο Γκρατσόφ επισήμανε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων και σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μείωσης των χημικών και βιολογικών όπλων, μιας και η ρωσική πλευρά απαιτεί στη συμφωνία, εκτός από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να μετέχει και η Βρετανία.

Στη συνέντευξή του, ο Πέρι κράτησε στάση καθησυχαστική των ρωσικών ανησυχιών, λέγοντας ότι μια τέτοια διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Σημειώνουμε επίσης ότι ο ρωσικός Τύπος εκτιμάει την επίσκεψη του Πέρι στη Μόσχα ως το πρώτο ταξίδι πιέσεων των ΗΠΑ προς τη Ρωσία πριν από την αναμενόμενη για το Μάη επίσκεψη του Προέδρου Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα. Στόχος των πιέσεων αυτών είναι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, να παραιτηθεί η Ρωσία από την πολύ συμφέρουσα συνεργασία με το Ιράν στον τομέα της πώλησης πυρηνικών αντιδραστήρων και υποβρυχίων, η αξία της οποίας φτάνει το 1 δισ. δολάρια. Σχετικά μ' αυτό, η Μόσχα, τόσο με δηλώσεις του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, όσο και του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν (που συναντήθηκε με τον Πέρι) δεν είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί από τη συμφωνία με το Ιράν, αλλά συζητάει με τις ΗΠΑ τα πιθανά μελλοντικά σχέδια συνεργασίας μαζί του , ώστε να εκτονωθούν κάπως οι αντιδράσεις και ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς. Σημειώνουμε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζει πως η μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Απορρίπτοντας το αίτημα των ΗΠΑ, η Ρωσία επιμένει ότι οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος που θα πουλήσει στο Ιράν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πλουτωνίου κατάλληλου για οποιαδήποτε στρατιωτική χρήση. Ωστόσο, ο Πέρι τόνισε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία σχετικά με την εν λόγω συμφωνία, η οποία θα συζητηθεί το Μάη κατά την επίσκεψη του Κλίντον στη Μόσχα. "Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότιδε θέλουμε να πουλήσει η Ρωσία αυτούς τους αντιδραστήρες στο Ιράν", πρόσθεσε ο Πέρι.

Ωστόσο, οι δυο υπουργοί υπέγραψαν δυο συμφωνίες. Η πρώτη προβλέπει τη χορήγηση αμερικανικής βοήθειας για την ασφαλή μεταφορά των πυρηνικών όπλων από τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζαχστάν στη Ρωσία για να καταστραφούν. Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των χώρων αποθήκευσης των ρωσικών πυρηνικών όπλων.

Τέλος, δεν έκαναν καλή εντύπωση στο Ρώσο υπουργό Αμυνας και οι αμερικανικές υποδείξεις για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η τσετσενική κρίση. Πολύ περισσότερο, που ο Γκρατσόφ χειρίζεται προσωπικά πλέον τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία.

  • Νέες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Τσετσένων στρατιωτικών ηγετών ορίστηκαν για την Πέμπτη και Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι συγκρούσεις στην Τσετσενία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ