Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Αυξάνονται οι κίνδυνοι ΝΑΤΟικής παρέμβασης

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-

Η διοίκηση των δυνάμεων του ΟΗΕ στη Βοσνία ζήτησε χτες από το ΝΑΤΟ να αρχίσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Βοσνία και ιδιαίτερα την περιοχή του Μπίχατς, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ο νέος γύρος εχθροπραξιών, που άρχισε πριν τρεις βδομάδες, με τη μουσουλμανική επίθεση στην περιοχή της Μαγιεβίτσα ανάβει σταδιακά τα όπλα στα περισσότερα μέτωπα της Βοσνίας. Ιδιαίτερα σφοδρές φαίνεται πως είναι, όμως, οι συγκρούσεις στην περιοχή του Μπίχατς, όπου, άλλωστε, και δε σταμάτησαν ποτέ, παρά την τετράμηνη συμφωνία εκεχειρίας της 1ης Γενάρη.

Οι δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας βομβαρδίζουν την πόλη από τα νοτιοανατολικά, ενώ οι δυνάμεις των Σέρβων της Κράινα και του μουσουλμάνου αυτονομιστή Φίκρετ Αμπντιτς χτυπούν τα μουσουλμανικά κυβερνητικά στρατεύματα από το βορρά. Ο βομβαρδισμός του Μπίχατς, που αποτελεί, σύμφωνα με παλιά σχετική απόφαση του ΟΗΕ, "ασφαλή θύλακα" προστατευόμενο από τη διεθνή οργανισμό, προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του διοικητή της δύναμης του ΟΗΕ στη Βοσνία Ρούπερτ Σμιθ, που ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επαναλάβει τις αναγνωριστικές του πτήσεις πάνω από τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το αίτημα του Σμιθ θα εξεταζόταν χτες.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισε απόφαση, με την οποία αλλάζει η μορφή, η δύναμη και η αποστολή της δύναμης του ΟΗΕ που βρίσκεται αναπτυγμένη στα εδάφη της κροατικής Κράινα. Η απόφαση προβλέπει ότι η νέα αποστολή των κυανοκράνων θα αποτελείται από 5.000 άντρες, αντί των ως τώρα 11.500, ότι θα αναπτυχθεί στα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Νέας Γιουγκοσλαβίας και ότι θα έχει σαν σκοπό της τον έλεγχο των συνόρων της Κροατίας, την παρεμπόδιση της μεταφοράς όπλων μέσα στην Κράινα και την επίβλεψη της τήρησης των συμφωνιών εκεχειρίας στην Κροατία.

Η ψήφιση της απόφασης αυτής προκάλεσε την ικανοποίηση της κροατικής κυβέρνησης - που, όμως, φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει μέσα στις επόμενες μέρες την απομάκρυνση των κυανοκράνων και από την περιοχή της δυτικής Σλαβονίας - και τις σφοδρές αντιδράσεις των Σέρβων της Κράινα, που δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν ποτέ την εγκατάσταση της νέας δύναμης του ΟΗΕ στα σύνορα της περιοχής τους με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ