Τρίτη 4 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΟΛΑΡΙΟ
Παρέμβαση για την ανακοπή της πτώσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Η κυβέρνηση Κλίντον, ανησυχώντας για τη συνεχιζόμενη πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου, παρενέβη χτες στις διεθνείς χρηματαγορές επιχειρώντας να καταβάλει προσπάθειες υποστήριξης του αμερικανικού νομίσματος.

"Πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος επειδή ανησυχήσαμε από τις πρόσφατες κινήσεις στις τιμές συναλλάγματος", δήλωσε χτες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν, επαναλαμβάνοντας ότι "ένα δυνατό δολάριο είναι συμφέρον της Αμερικής" και ότι η κυβέρνηση Κλίντον"παραμένει δεσμευμένη να δυναμώσει τις βασικές αρχές που είναι ολοκληρωτικά σημαντικές για τη διατήρηση ισχυρού και σταθερού νομίσματος".Νωρίτερα, στις χρηματιστηριακές αγορές του Τόκιο επικρατούσε αναστάτωση καθώς ο δείκτης τιμών "Νικεϊ" έχασε πάνω από το 3% της αξίας του. Η εξέλιξη αυτή έκανε την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια την εμφάνισή της στο χρηματιστήριο του Τόκιο για να αγοράσει μεγάλο αριθμό δολαρίων. Ομως, αυτή η παρέμβαση όπως και εκείνη της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς χτες το πρωί το δολάριο είχε ισοτιμία 86,97 γιεν έναντι 89,15 γιεν, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης Παρασκευής.

Από την 1η Γενάρη '95, το δολάριο έχει χάσει το 13% της αξίας του έναντι του ιαπωνικού γιεν (του οποίου η υπερτίμηση απειλεί να προκαλέσει μείωση των κερδών των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιριών) και 11% της αξίας του έναντι του γερμανικού μάρκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ