ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Η διεκδίκηση ΣΣΕ απάντηση στη λαίλαπα της ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα

Μπορεί χτες η κυβέρνηση και τα επιτελεία του κεφαλαίου να προπαγάνδιζαν το 7% της ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το 2021, όμως την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι «πληρώνουν» πολλαπλά αυτούς τους δείκτες, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από 10%, ροκανίζοντας από παντού το εισόδημά τους.

Εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι βλέπουν όλο και περισσότερο τις ανάγκες τους να τσακίζονται, ενώ ήδη έχει γίνει «ατμός» η αύξηση - ψίχουλα στον κατώτατο μισθό που αποφάσισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη κατ' εφαρμογή του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου. Μια αύξηση των 50 ευρώ τον μήνα, που η κυβέρνηση παρουσίασε ως ...«ένα μισθό τον χρόνο», και την ίδια στιγμή μόνο για τα καύσιμα μετά τις ραγδαίες ανατιμήσεις η εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει ήδη χάσει πολλά παραπάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον περασμένο Απρίλη, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ανήλθε στο 18%, από 14,8% τον Μάρτη. Μάλιστα, ο μέσος μισθός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα τον Απρίλη έχασε το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ οι εργαζόμενοι που εργάζονται με μερική απασχόληση έχασαν το 28%!

Ουσιαστικά πρόκειται για κατάρρευση των μισθών, με τους εργαζόμενους στη συντριπτική τους πλειοψηφία να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στην εργοδοσία αφού δεν καλύπτονται από κλαδικές ΣΣΕ, με μια σειρά κλάδων να έχουν να υπογράψουν τέτοιες από το 2013! Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που βρήκαν δουλειά από τότε αμείβονται με τα ελάχιστα που ορίζουν οι κυβερνήσεις, πάντα με κριτήριο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, γι' αυτό και αποδεικνύονται «αέρας κοπανιστός» όταν όλα τα είδη «τραβάνε την ανηφόρα». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή σε ισχύ βρίσκονται μόνο 34 Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές) που δυνητικά καλύπτουν μόλις το 27% των εργαζομένων...

Τα παραπάνω αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία που αποκτά η σκληρή πάλη που δίνεται σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων. Μετά τους οικοδόμους, τους λιμενεργάτες της COSCO, τους μεταλλεργάτες στο Πέραμα, τους εργαζόμενους της «Μινέρβα» κι άλλους που κατάφεραν με πολύμηνους σκληρούς αγώνες, κόντρα σε εργοδοτικές απειλές και τρομοκρατία, να πετύχουν την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, τη «σκυτάλη» παίρνουν για το επόμενο διάστημα άλλοι κλάδοι. Με απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, άλλες μορφές πάλης θέτουν στο επίκεντρο αυτές τις διεκδικήσεις, με τον Ιούνη να μετατρέπεται σε μήνα όπου κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα περνούν σε «μπαράζ» τέτοιας αγωνιστικής δραστηριότητας.

Απεργιακό «μπαράζ» για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων

«Ως εδώ!» λένε συνδικάτα και ομοσπονδίες στη Βιομηχανία και τον Επισιτισμό - Τουρισμό και ρίχνονται στη μάχη για την ουσιαστική προστασία του εισοδήματος

Από πρόσφατη διαδήλωση κλαδικών συνδικάτων στα γραφεία του ΣΕΒ
Από πρόσφατη διαδήλωση κλαδικών συνδικάτων στα γραφεία του ΣΕΒ
Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά από κλάδους και χώρους δουλειάς από Συνδικάτα και Ομοσπονδίες, με τις διεκδικήσεις να εστιάζουν σε μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εργατικού εισοδήματος, μέσα από την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Ανάμεσά τους είναι κλάδοι, όπως στη Βιομηχανία, που έχουν να υπογράψουν σύμβαση πάνω από δεκαετία (!), με τα συνδικάτα να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και την πίεση προς την εργοδοσία.

Σε τροχιά απεργιακής προετοιμασίας στο Φάρμακο

Απόφαση για προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη 23 Ιούνη έχει πάρει το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής για τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις. Στον συγκεκριμένο κλάδο οι εργαζόμενοι από το 2010 δουλεύουν χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι νέες προσλήψεις γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο.

Την ίδια στιγμή, τα κέρδη στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού κινούνται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης. Η εγχώρια αγορά των φαρμακευτικών εταιρειών ακολούθησε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 4,3% το 2020 σε σχέση με το 2019. Οι εξαγωγές φαρμάκων άγγιξαν τα 3 δισ. το 2020, αυξημένες κατά 48,3% σε σχέση με το 2019, ενώ αντιστοιχούν στο 9,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών. Χαρακτηριστικές για την ευρωστία αλλά και τις προοπτικές του κλάδου είναι οι δηλώσεις των εργοδοτών ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ήδη υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος τετραετίας.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που η Ομοσπονδία έχει καταγράψει στην τελευταία της ανακοίνωση, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρήσεων διογκώνονται, για τους εργαζόμενους αυξάνεται το άγχος για τους υπέρογκους λογαριασμούς, για το νοίκι του σπιτιού, για το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, το Σάββατο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας με θέμα την οργάνωση του αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Μέρες μάχης μέχρι τις 30 Ιούνη σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Σε απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Ιούνη για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προχωρά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Κόντρα στην κοροϊδία που έχουν επιφυλάξει οι βιομήχανοι στους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δύο συναντήσεις, χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα αιτήματα για τις Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι συντονίζουν τη δράση τους και ετοιμάζονται να απαντήσουν με απεργία.

Στις δύο συναντήσεις που έχουν γίνει, οι εργοδότες «κωλυσιεργούν αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα και τα αιτήματά μας, αλλά μόνο για την κερδοφορία τους. Μιλούν για "νομικά κωλύματα", για την "τεράστια αύξηση του κόστους στο ρεύμα, στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες που πλήττει τους βιομήχανους" (!) οδηγώντας επί της ουσίας σε αδιέξοδο τη διαπραγμάτευση», αναφέρει η Ομοσπονδία. «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μιλούν για "δύσκολους καιρούς" αυτοί που έχουν θησαυρίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις πλάτες των εργαζομένων, με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση, τις "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς», ξεκαθαρίζει.

«Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι βιομήχανοι αυξάνουν από χρόνο σε χρόνο σε δυσθεώρητα ύψη την κερδοφορία τους, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που αγωνιούμε καθημερινά για ένα κομμάτι ψωμί, μη μας κόψουν το ρεύμα, μη μας ξεσπιτώσουν. Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τα 13 τελευταία χρόνια τις κρίσεις τους - σε έναν κλάδο που δεν γνώρισε κρίση! - με δραστικές περικοπές των μισθών και εκτίναξη της φορολογίας, πληρώνουμε την ανάπτυξη με τη ραγδαία επιδείνωση του εισοδήματός μας που ροκανίζει ο πληθωρισμός», τονίζει η Ομοσπονδία.

«Ως εδώ! Στις 30 Ιούνη στέλνουμε το δικό μας μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου! Προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά την υπογραφή ΣΣΕ. «Οι μέρες ως την απεργία είναι μέρες μάχης για όλους μας απέναντι στους εργοδότες του κλάδου, τον ΣΕΒ. Καλούμε άμεσα όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας να πάρουν αποφάσεις για την επιτυχία της απεργίας. Κάθε σωματείο και συνδικαλιστής να μπει μπροστά και να ξεσηκώσει τους εργαζόμενους για να παλέψουμε για την υπογραφή ΣΣΕ. Να οργανώσει τη δουλειά στον χώρο του, στο διπλανό εργοστάσιο, να συγκροτήσει απεργιακές επιτροπές, να συντονίσει την προσπάθεια αυτή με την Ομοσπονδία και τα υπόλοιπα συνδικάτα ώστε με μεγαλύτερες δυνάμεις και ενιαίο τρόπο να δοθεί η μάχη», υπογραμμίζει.

Σε μαζική σύσκεψη μεταναστών εργατών γης στα Μέγαρα, το απόγευμα της Κυριακής, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και η Επιτροπή των μεταναστών εργατών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιό του συζήτησαν για τη συμμετοχή των εργατών γης στην απεργία, ενώ προετοιμάζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα αιτήματά τους.

Τα επιχειρησιακά σωματεία σε εταιρείες συμφερόντων «Φιλίππου» («ΦΑΓΕ», «ΕΒΓΑ», EMFI, «HQF Μιμίκος» και «Elbisco Πικέρμι») έχουν προχωρήσει σε κοινές συσκέψεις με θέμα την ανάγκη να υπογραφούν Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, ενώ έχουν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση. Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι στην «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας (πρώην «Μιμίκος») έκαναν χτες και προχτές δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες. Οι στάσεις θα συνεχιστούν στις 9 και 10 Ιούνη.

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απεργιακή απάντηση από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που εργάζονται με μισθούς του 2007

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία της Αττικής δυναμώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση έχει πάρει η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνουν οι συνελεύσεις των επιχειρησιακών σωματείων. Στην Εστίαση, το Συνδικάτο θα στηρίξει επίσης απεργιακή κινητοποίηση σε επιχειρήσεις όπου θα το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν, οι Σωματειακές Επιτροπές.

Η απεργιακή προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 π.μ., μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στην οδό Πανεπιστημίου, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού, αυξήσεις μισθών και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Ξενοδόχοι και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον Τουρισμό και την Εστίαση θησαυρίζουν εδώ και δεκαετίες ξεζουμίζοντας εμάς, τους εργαζόμενους, μέχρι εκεί που δεν παίρνει», τονίζει το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει ότι όλες οι κυβερνήσεις με σειρά αντεργατικών ρυθμίσεων και με τη βοήθεια των συνδικαλιστών που στηρίζουν τους εργοδότες, όπως η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, επιτίθενται στο 8ωρο, καταργούν τα δύο συνεχόμενα ρεπό, προωθούν την εξάπλωση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης.

«Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας, σε ρεύμα, καύσιμα και όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των ανταγωνισμών τους, οι μισθοί μας έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής τους αξίας», επισημαίνει το Συνδικάτο. Είχε προηγηθεί το διάστημα της πανδημίας που οι εργαζόμενοι «πλήρωσαν» την κάμψη της τουριστικής κίνησης με συρρίκνωση του εισοδήματός τους και απώλειες θέσεων εργασίας.

«Στην περίοδο που διανύουμε, με τις προβλέψεις για μεγάλη άνοδο της τουριστικής κίνησης, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι εφαρμόζουν ξανά την ίδια συνταγή που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανέχεια. Οι μεγαλοξενοδόχοι απαιτούν με το μισό προσωπικό από το 2012 να βγει η δουλειά του νέου τουριστικού κύματος αφίξεων τετραπλάσιας έντασης από τότε», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες. Επιλέγουμε τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης παλεύοντας για δουλειά με δικαιώματα», καταλήγει το Συνδικάτο και καλεί στην απεργία.

Στις 15 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη

Απεργία στις 15 Ιούνη έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη Ζάκυνθο

Συνέχεια στις δράσεις του για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, οριοθέτηση του χρόνου και των ημερών εργασίας κ.ά., δίνει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, σε μια χρονιά που ήδη έχει ξεκινήσει με μεγάλες «προσδοκίες» αύξησης των κερδών για τους μεγαλοξενοδόχους και τουρ οπερέιτορ, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον κλάδο που προσπαθούν να επιβιώσουν, επί της ουσίας, για το σύνολο του χρόνου δουλεύοντας σχεδόν το μισό.

Μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις του, το κλαδικό συνδικάτο προχωρά σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Ζante Beach» αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ. με πρόσκληση που απηύθυνε στους εργαζόμενους και τη συνδρομή του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Επί τάπητος θα τεθούν οι γενικότερες εξελίξεις στον κλάδο, η οργάνωση του αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και η συμμετοχή τους στη μεγάλη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 18 - 19 Ιούνη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αύριο η σύσκεψη οργάνωσης της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια

Καθημερινό άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και γειτονιές των νότιων συνοικιών της πόλης

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και τα στέκια που συχνάζει ο λαός και η νεολαία στις συνοικίες της νότιας Πάτρας, που αποτελεί μια απ' τις πιο φτωχές περιοχές της πόλης, προχωρά ο προγραμματισμός του Εργατικού Κέντρου, για τη μεγάλη σύσκεψη που οργανώνει απέναντι στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην Ενέργεια που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στις εργατικές κατοικίες της Ταραμπούρα.

Στο κάλεσμα του συνδικαλιστικού φορέα για οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης ήδη έχουν ανταποκριθεί σειρά πολιτιστικοί σύλλογοι, ορισμένοι εκ των οποίων δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν και με τα χορευτικά τους τμήματα, ενώ άνοιγμα έχει πραγματοποιηθεί και σε αθλητικά σωματεία της περιοχής.

Σκοπός, όπως τονίζεται, είναι η συμμετοχή των εργαζομένων και του λαού και η οργάνωση της πάλης. «Καλούμε τα σωματεία, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, τους συλλόγους Γονέων, τους εργαζόμενους του Νότιου Διαμερίσματος, αλλά και κάθε έναν που σήμερα πλήττεται από την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που βλέπει ότι ο μισθός του εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες του μήνα, να πάρουν μαζικά μέρος στη σύσκεψη. Δίνουμε αγωνιστική απάντηση απέναντι στα καθημερινά προβλήματα, ενάντια στην ακρίβεια, για την υπεράσπιση του εισοδήματος», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, τέλος, το ΕΚΠ.

Στάση εργασίας στην Κέρκυρα και κινητοποίηση στη ΔΕΗ

Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε χτες η Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου που πήρε την απόφαση συμμετοχής στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ και προκήρυξε στάση εργασίας 7 π.μ. - 11 π.μ. για αύριο Πέμπτη για το καυτό ζήτημα της ακρίβειας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας 9 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ με τη συμμετοχή και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς, με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να μεταφέρουν ότι η εργοδοσία στα ξενοδοχεία αξιοποιεί το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού, ώστε να επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερο καθεστώς εντατικοποίησης, υπονομεύοντας τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι όποιες προσλήψεις γίνονται αυτή την περίοδο αφορούν 10ωρη δουλειά, χωρίς ρεπό και διαλείμματα. Τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται κοινή συνεδρίαση του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού με τις διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων στα ξενοδοχεία, για την οργάνωση της πάλης το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σήμερα στην Πτολεμαΐδα

Κινητοποίηση στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ πραγματοποιούν σήμερα, στις 11 π.μ., εργατικά σωματεία της Πτολεμαΐδας, για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Απαιτούν αυξήσεις στις συντάξεις, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης

Εντείνεται η προετοιμασία της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 24 Ιούνη

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η πανελλαδική κινητοποίηση στις 24 Ιούνη που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους και επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, και απορρίπτοντας τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα απαιτούν: «Να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Επίσης, κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της κινητοποίησης η ΣΕΑ διοργανώνει μια σειρά από περιφερειακές συσκέψεις, οι οποίες ξεκίνησαν χτες από το Αγρίνιο και συνεχίζονται ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή συνταξιουχικών σωματείων από Αίγιο, Αμαλιάδα, Πύργο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ.:

-- Στη Σπάρτη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή σωματείων από Τρίπολη, Καλαμάτα, Ναύπλιο και Κόρινθο.

-- Στα Γιάννενα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή σωματείων από Αρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Λευκάδα.

-- Στη Δράμα στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή σωματείων από Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Σέρρες.

-- Στη Λαμία στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωνίδου 9 - 11), με τη συμμετοχή σωματείων από Αμφισσα, Χαλκίδα, Λιβαδειά, Θήβα, Λάρυμνα, Μαρτίνο και Ευρυτανία.

Την Παρασκευή 10 Ιούνη στις 10.30 π.μ.:

-- Στην Κοζάνη η σύσκεψη της Δυτικής Μακεδονίας, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή σωματείων από Κατερίνη, Λιτόχωρο, Βέροια, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Νάουσα, Καστοριά, ΟΤΑ και ΔΕΗ.

-- Στη Λάρισα η σύσκεψη της Θεσσαλίας, στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή σωματείων από Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα, Τύρναβο και Ελασσόνα.

Την Τρίτη 14 Ιούνη, τέλος, θα γίνει η περιφερειακή σύσκεψη στην Κρήτη, στα Χανιά στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή σωματείων από Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά και Αγιο Νικόλαο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ