ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΗΛΙΟ - ΚΙΣΑΒΟΣ
Στην «πυρά» της δασοκτόνας πολιτικής!

Σε απόγνωση οι πληγέντες αγρότες. Εντονη η οργή και η αγανάκτησή τους για την άρνηση της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών

Μεγάλες οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αγιά Λάρισας
Μεγάλες οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αγιά Λάρισας
Μόνο στάχτη κι αποκαΐδια άφησαν οι μεγάλες πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας σε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και αγροτικών καλλιεργειών, στο νότιο Πήλιο και στον Κίσαβο. Επί τέσσερις συνεχείς μέρες και νύχτες τα δύο βουνά βρίσκονταν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας και οι κάτοικοι των περιοχών που καίγονταν έδιναν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους.

Το κακό δεν αποφεύχθηκε, αν και θα μπορούσε, εάν υπήρχε μια ουσιαστική πολιτική αντιπυρικής προστασίας και μια Πυροσβεστική Υπηρεσία εξοπλισμένη με προσωπικό και τεχνικά μέσα. Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε σε βάρος του περιβάλλοντος, οι μεγάλες κι εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κι εγκαταστάσεις, ό,τι άλλο οδυνηρό άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, είναι αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά αδιαφορούν για την αντιπυρική προστασία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κάθε λογής κερδοσκόπων που λυμαίνονται το φυσικό πλούτο του λαού.

Στο νοτιοανατολικό Πήλιο κάηκαν σχεδόν 35.000 στρέμματα δάσους και αιωνόβιων πλατανιών, περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών με ελιές, μηλιές, κερασιές, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες και σπίτια.

Στην Αγιά και στη Μελιβοία Λάρισας, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και πλέον, οι πυρκαγιές που μαίνονταν έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών - μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, φουντουκιές - μετατρέποντας το άλλοτε καταπράσινο τοπίο σε κρανίου τόπο.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες δίνουν καίριο χτύπημα στους πληγέντες αγρότες, που είδαν τους κόπους πολλών χρόνων να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Και ήρθαν να προστεθούν κι άλλα δεινά, σ' αυτά που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πολλοί φτωχοί αγρότες, που έχασαν τις καλλιέργειές τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις, μέσα από τον ΕΛΓΑ και στο 100% της ζημιάς, θα οδηγηθούν άμεσα σε ξεκλήρισμα. Και την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση, που αρνείται πεισματικά την ικανοποίησή τους, ενώ επιχειρεί να τους κοροϊδέψει με τα προγράμματα ΠΣΕΑ, (Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης). Ομως οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο αγροτικό κεφάλαιο από τα ΠΣΕΑ, είναι πολύ μικρές σε σχέση με το ύψος των ζημιών, μικρότερες του 50%, και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (δύο χρόνια περίπου), με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των αγροτών και την αδυναμία ανασύστασης των γεωργικών τους δραστηριοτήτων. Οι πληγέντες αγρότες, λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, αν δεν αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τους κάλεσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Με ανακοινώσεις τους, την περασμένη βδομάδα, οι ΝΕ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι το εύρος των ζημιών από τις πυρκαγιές δείχνει και το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των κρατικών και νομαρχιακών μηχανισμών. Κάλεσαν δε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι τίποτα, πλέον, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα τους και ν' αποτινάξει από πάνω τους τις τεράστιες ευθύνες τους.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΤΖΗΚΑ


ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Καταστραφήκαμε... »!

Ο «Ρ» βρέθηκε στην Αγιά και μίλησε με αγρότες που έχασαν το βιος τους

Το σπίτι του Κ. Μαρούδα. Το έσωσε μέσα απ' τις φλόγες, ρισκάροντας τη ζωή του
Το σπίτι του Κ. Μαρούδα. Το έσωσε μέσα απ' τις φλόγες, ρισκάροντας τη ζωή του
Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών βρήκε τους πληγέντες αγρότες σε απόγνωση, διαπιστώνοντας το μεγάλο εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν στα περιβόλια τους. Απ' αυτά ζούσαν οι οικογένειές τους. Μέσα σε λίγες ώρες οι κόποι πολλών χρόνων χάθηκαν και η αβεβαιότητα για το μέλλον τους στη γεωργία τούς κυριεύει. Η ανησυχία και ο φόβος τους ότι πολλοί θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους είναι έντονη, ιδιαίτερα και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Χαρακτηρίζουν, δε, ως κοροϊδία τα περί αποζημίωσής τους από τα ΠΣΕΑ, που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος, γνωρίζοντας ότι αν, όταν και σε όποιους δοθούν κάποια χρήματα, αποτελούν ψίχουλα.

Οπως λέει ο Κ. Παπακώστας, από την Αγιά, όπου βρέθηκε ο «Ρ», «η πυρκαγιά θα μπορούσε να σβήσει αν γίνονταν έγκαιρα ρίψεις από αέρος. Με καθυστέρηση έφτασαν και τα πυροσβεστικά οχήματα. Ετσι θα σώζονταν και οι καλλιέργειές μας. Καταστράφηκαν, όμως. Καταστραφήκαμε κι εμείς. Κι η κυβέρνηση αδιαφορεί. Εμείς ζητάμε ν' αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ κι αυτή λέει από τα ΠΣΕΑ. Κι αν ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, ας τον αλλάξει».

Τεράστια η καταστροφή που προκλήθηκε και στις μηλιές του Β. Τσότσα, από την Ανατολή. «Το χωράφι - λέει - ήταν νεόφυτο. Για έξι χρόνια πλήρωνα και φέτος περίμενα να δώσει για πρώτη φορά παραγωγή. Η φωτιά το κατέκαψε. Εχασα έξι χρόνια δουλιάς. Για να συνεχίσω τώρα, πρέπει να περιμένω, πληρώνοντας, άλλα τόσα χρόνια».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τις καλλιέργειές τους
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τις καλλιέργειές τους
Η οικογένεια Σωτηρίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια έχασε την κτηνοτροφική μονάδα της από πυρκαγιά. Η πρώτη ήταν το 1993. Κατάφερε να την ξαναστήσει με πολύ κόπο και κόστος. Και ήρθε και το δεύτερο χτύπημα, την περασμένη βδομάδα. «Βρεθήκαμε στο έλεος της πυρκαγιάς, χωρίς καμιά βοήθεια» λέει ο Αχ. Σωτηρίου.

Ο Κ. Μαρούδας, από την Ανατολή Αγιάς, λέει: «Τα δέντρα για να ξαναδώσουν καρπούς χρειάζεται να περάσουν έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για έξι χρόνια όχι μόνο δε θα έχουμε εισόδημα, αλλά θα πρέπει να πληρώνουμε από την τσέπη μας για την επαναφύτευση και την ανάπτυξη των δέντρων. Αν η κυβέρνηση δε μας αποζημιώσει για όλες τις ζημιές, για όσο διάστημα δε θα έχουμε εισόδημα τότε θα "καούμε" κι εμείς». Ο Κ. Μαρούδας, εκτός από τα περιβόλια με τις μηλιές και τις ελιές που έχασε, κινδύνεψε να χάσει και το σπίτι του, που το είχαν ζώσει οι φλόγες. Το έσωσε ο ίδιος, ρίχνοντας νερό με τη μάνικα και κουβάδες, ρισκάροντας, κυριολεκτικά, τη ζωή του. «Δεν είχαμε - σημειώνει - καμιά βοήθεια, από πουθενά. Κι ενώ για την καταστροφή φταίνε τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, έρχονται τώρα, χωρίς ντροπή, εκπρόσωποί τους εδώ και μας λένε ότι μας "συμπονούνε" και "μας συμπαραστέκονται" γιατί θέλουν την ψήφο μας στις εκλογές. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε».

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Σωτηρίου...
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Σωτηρίου...
Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά που κατέκαψε το νότιο Πήλιο προκλήθηκαν και στα ελαιόδεντρα του Γ. Σταμούλη, από την Αργαλαστή Πηλίου, ο οποίος λέει: «Η περιοχή μας μετατράπηκε σε κρανίου τόπος. Δεν υπήρχε συντονισμός στην επιχείρηση κατάσβεσης, αφού δεν επαρκούν το προσωπικό και τα μέσα. Πρέπει, δηλαδή, να περιμένουμε καθυστερημένα τα αεροπλάνα από άλλες χώρες για να σβήσουν τη φωτιά; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και οι υπεύθυνοι, που είναι οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, πρέπει να πληρώσουν, όπως τους αρμόζει στις ερχόμενες εκλογές».


«Να τιμωρηθούν στην κάλπη οι υπεύθυνοι»

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική
Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική
«Οι ευθύνες για τις καταστροφές από την πυρκαγιά είναι πολιτικές και ανήκουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», δηλώνει στο «Ρ» ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και συνεχίζει: «Δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια έργα αντιπυρικής προστασίας στην περιοχή. Αντιπυρικές ζώνες, λιμνοδεξαμενές, κρουνοί ανεφοδιασμού κ.ά., δεν υπήρχαν σύμφωνα με την έκταση του κινδύνου. Τα επίγεια αντιπυρικά μέσα δεν επαρκούσαν γι' αυτήν την έκταση της πυρκαγιάς. Τα εναέρια μέσα, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, που θα μπορούσαν αμέσως να σβήσουν τη φωτιά στη γέννησή της, φάνηκαν ελάχιστα και κατόπιν εορτής. Μετά τις φωτιές φοβόμαστε για τον κίνδυνο πλημμυρών.

Οι αγρότες, γενικότερα ο λαός της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους στην κάλπη.

Ζητάμε:

  • Αμεση καταγραφή των ζημιών αντικειμενικά και με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της περιοχής.
  • Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ με κυβερνητική απόφαση και στο 100% της ζημιάς. Να μην εντάξουν τους πυρόπληκτους στα ΠΣΕΑ αλλά στον ΕΛΓΑ.
  • Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά 6ετίας για τα οπωροφόρα δένδρα και μόνιμες εγκαταστάσεις κ.λ.π., που κάηκαν και που τόσα χρόνια χρειάζονται για να ξαναδώσουν καρπό.
  • Πάγωμα των δανείων των αγροτών για πέντε χρόνια.
  • Προνομιακή δανειοδότηση, με περίοδο χάριτος μιας πενταετίας για την ανασύσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.
  • Να γίνουν άμεσα έργα προστασίας στα καμένα εδάφη με όλες τις επιστημονικές και τεχνικές προδιαγραφές έτσι που να μην υπάρχουν διάβρωση εδαφών και νέες καταστροφές από τις βροχές και καταιγίδες».

Με δήλωσή του ο Απ. Νάνος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μαγνησίας τονίζει: «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία οφείλεται στην έλλειψη τεχνικών μέσων - εναέριων και επίγειων - στην ανυπαρξία υποδομών αντιπυρικής προστασίας και ευθύνονται οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δε δίνουν καθόλου χρήματα για τη δασοπροστασία. Κι ενώ φέρουν και τα δύο κόμματα ευθύνες, στη Bουλή "κοκορομαχούν" για να τις αποποιηθούν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Στα πρότυπα, δε, των αρχηγών των κομμάτων τους, βλέπουμε στη Θεσσαλία, να "κοκορομαχούν" ο περιφερειάρχης, με τον Νομάρχη Μαγνησίας, οι οποίοι και διοργανώνουν ξεχωριστές συσκέψεις για τις πυρκαγιές. Ο μεν εκπρόσωπος της κυβέρνησης διοργανώνει σύσκεψη με τον υφυπουργό Εσωτερικών, ο δε νομάρχης που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ συγκαλεί σύσκεψη δημάρχων. Κανείς τους, όμως, δεν αναφέρεται στην ουσία του προβλήματος. Κανείς τους δε λέει για την έλλειψη χρηματοδότησης στον τομέα της δασοπροστασίας, για τους δασοκτόνους νόμους, για την έλλειψη υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά. Πρέπει όχι μόνο οι πυρόπληκτοι, αλλά γενικότερα ο λαός όταν έρθει η ώρα των εκλογών, να "κάψει τη γούνα" του δικομματισμού, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ και να παλέψει μαζί του για τον Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας».


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ ΣΗΜΕΡΑ

(οι νέοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ)

«Τούτη η πέτρα που κουβαλάω τρία χρόνια βαριά σαν προγονικός κλήρος βουλιάζει το κορμί σαν χρέος απλήρωτο. Τούτη η πέτρα νιόκοπη στο μπόι μου μια ταφόπλακα βελονιάζει σαν την αγρύπνια δαγκώνει σαν αγρίμι αιχμάλωτο. Τα δάχτυλά μου γυάλισαν στη σκληρή της σάρκα. Τα δάχτυλά μου τις ζεστές της φλέβες χάιδεψαν».

(Κυριάκου Σιμόπουλου: «Η πέτρα της Μακρονήσου»)

ΣΤΗΝ αμμουδιά της απέραντης θάλασσας στην Ανάβυσσο και Λαύριο, χιλιάδες νέοι παρόντες σήμερα στο 16ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Εύστοχη η επιλογή, ο ευρύτερος χώρος της Λαυρεωτικής για το φετινό διήμερο, που σύνθημά του είναι: «Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε με ισχυρό ΚΚΕ».

ΕΙΝΑΙ το κολαστήριο της Μακρονήσου, που οι νέοι θα κάνουν σήμερα τη γνωριμιά μαζί του. Θα περπατήσουν, στον τόπο, εκεί που μαρτύρησε ο ελληνικός πατριωτισμός, οι εθνικές αρετές ντροπιάστηκαν και διαπομπεύτηκαν, ατιμάστηκε η τιμή του ελληνικού λαού. Οι ηρωικοί αγωνιστές κατά του φασισμού και του ξένου εισβολέα βασανίστηκαν σατανικά.

ΕΙΝΑΙ το Λαύριο, που είναι απέναντί μας. Είναι η μικρή πολιτεία, που μας συντρόφευε μέρα και νύχτα. Ηταν το στίγμα μας, που μας έφερνε τα μηνύματα του κόσμου και της ζωής. Η πολιτεία τροφοδότης σ' όλα και πάνω απ' όλα νερό για να ξεδιψάσουν οι χιλιάδες κρατούμενοι στο φοβερό αυτό κάτεργο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ από το Λαύριο οι υδροφόρες («νεροφίδες» τις ονομάτισαν οι στρατιώτες και οι πολίτες εξόριστοι) που ζούσαν χειμώνα καλοκαίρι το μαρτύριο του Ταντάλου. Και πολλές φορές χρειάστηκε να περιμένουν μέρες, να καταλαγιάσει το μελτέμι και να μπορέσει η «νεροφίδα» να περάσει το στενό και να φέρει το νερό, που μ' αγωνία καρτερούσε το νερό για να ξεφρίξει τα χείλη τους.

ΣΤΟ οπλοστάσιο των βασανιστών το νερό και η στέρησή του ήταν πίεση αφόρητη και βασανιστική για όλους, όσοι γεύτηκαν την κτηνώδη βία στο καλοστήρι αυτό, το ελληνικό Αουσβιτς.

ΜΠΟΡΕΙ όμως οι εξόριστοι πολίτες και οι στρατιώτες να μην είχαν ούτε ένα κύπελλο νερό αλλά οι βίλες των διοικητών είχαν τους ανθόκηπους, την πρασινάδα και στις σάλες υποδοχής πάντα λουλούδια. Και τα έδειχναν στους φιλοξενούμενούς τους σαν λουλούδια παραγωγής Μακρονήσου!!!

ΕΧΟΥΝ πολλά να μάθουν και να διδαχθούν οι νεολαίοι, που σήμερα περπατούν στο Μακρονήσι, όπου οργίασε το έγκλημα, χόρτασε αίμα, ο σαδισμός ευφράνθηκε αφού εξάντλησε όλη τη φονική φαντασία. Δολοφόνοι και βασανιστές αδίστακτοι, γύρεψαν να χτυπήσουν και να αφανίσουν το αλύγιστο, το απροσκύνητο φρόνημα. Η όρθια ψυχή, που δε σκύβει το κεφάλι που αψηφά τον πόνο, το μαρτύριο, είναι αυτό που οι βασανιστές μισούσαν θανάσιμα.

ΘΑ ακούσουν από συντρόφους που πέρασαν από το κάτεργο πως ο Γ. Τζανετάτος, ο βασανιστής διοικητής του ΒΕΤΟ, κάθε πρωί καλούσε στο διοικητήριο τον Μπουτσικάρη, ανθυπολοχαγό και έμπιστό του για να τον ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατούσε στο σύρμα, στην απομόνωση. Και εκείνος, σε στάση προσοχής έδινε στερεότυπα την απάντηση: «Παρά τας προσπαθείας μου, ουδεμία μεταβολή εις την απομόνωσιν. Οι δώδεκα εμμένουν αποφασιστικώς...».

ΚΑΙ ο βλογιοκομένος βασανιστής ξεσπούσε σε ουρλιαχτά: «Είσαι ανίκανος ανθυπολοχαγέ να δαμάσεις δώδεκα αλιτήριους. Απαιτώ να πολλαπλασιάσεις τα μέσα και να μου φέρεις τις υπογραφές τους...». Και με χαμηλό τόνο έπειτα πρόσθετε: «Μπουτσικάρη, παιδί μου, πρόσεχε μην έχουμε τίποτε νεκρούς».

ΣΙΓΟΥΡΑ οι νέοι επισκέπτες στην επίσκεψη αυτή γνωριμίας με το Μακρονήσι, θ' ακούσουν παλιούς αγωνιστές να διηγούνται ιστορίες, που φαίνονται απίστευτες. Και πράξεις ηρωικές, που δεν έχουν όρια και φαίνονται μυθικές, όπως εκείνη του Μήτσου Τατάκη, του ηρωικού καπετάνιου από την Ανδρο, που τον κρατούν, τριάντα τρία μερόνυχτα όρθιο και φορτωμένο. Ακούνητο με το βλέμμα στο Σούνιο. Και που έπεσε νικητής, αλύγιστος.

ΕΙΝΑΙ συγκλονιστικός ο διάλογος του δεσμώτη Τατάκη με τον μπόγια βασανιστή για να του πάρει τη δήλωση: Ανείπωτο το μαρτύριο. Πλούσια σε πολλά διδαχή η γνωριμία με το Μακρονήσι. Οι νέοι, που δεν τα έζησαν, που δεν τ' άκουσαν, έχουν πολλά να μάθουν και ακόμη περισσότερα να σκεφτούν για όλους εκείνους που στήσανε πάνω στον απαίσιο αυτό βράχο το κολαστήρι της φρίκης και του θανάτου.

ΣΤΗ Μακρόνησο - θα γράψει ο Μάρκος Αυγέρης προλογίζοντας το βιβλίο «Μακρονήσι» του Φ. Γελαδόπουλου: «... Αλλά ποιος Ντάντε θα μπορούσε να περιγράψει και να δώσει ολόκληρο το πραγματικό πρόσωπο αυτής της Κόλασης, που στάθηκε χειρότερη από κάθε κόλαση της φαντασίας;».


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ