Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΗΛΙΟ - ΚΙΣΑΒΟΣ
Στην «πυρά» της δασοκτόνας πολιτικής!

Σε απόγνωση οι πληγέντες αγρότες. Εντονη η οργή και η αγανάκτησή τους για την άρνηση της κυβέρνησης να τους αποζημιώσει από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών

Μεγάλες οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αγιά Λάρισας
Μεγάλες οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες στην Αγιά Λάρισας
Μόνο στάχτη κι αποκαΐδια άφησαν οι μεγάλες πυρκαγιές της περασμένης βδομάδας σε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και αγροτικών καλλιεργειών, στο νότιο Πήλιο και στον Κίσαβο. Επί τέσσερις συνεχείς μέρες και νύχτες τα δύο βουνά βρίσκονταν στο έλεος της πύρινης λαίλαπας και οι κάτοικοι των περιοχών που καίγονταν έδιναν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους.

Το κακό δεν αποφεύχθηκε, αν και θα μπορούσε, εάν υπήρχε μια ουσιαστική πολιτική αντιπυρικής προστασίας και μια Πυροσβεστική Υπηρεσία εξοπλισμένη με προσωπικό και τεχνικά μέσα. Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε σε βάρος του περιβάλλοντος, οι μεγάλες κι εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες κι εγκαταστάσεις, ό,τι άλλο οδυνηρό άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές, είναι αποτέλεσμα της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά αδιαφορούν για την αντιπυρική προστασία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κάθε λογής κερδοσκόπων που λυμαίνονται το φυσικό πλούτο του λαού.

Στο νοτιοανατολικό Πήλιο κάηκαν σχεδόν 35.000 στρέμματα δάσους και αιωνόβιων πλατανιών, περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργειών με ελιές, μηλιές, κερασιές, κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες και σπίτια.

Στην Αγιά και στη Μελιβοία Λάρισας, σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και πλέον, οι πυρκαγιές που μαίνονταν έκαψαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών - μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, φουντουκιές - μετατρέποντας το άλλοτε καταπράσινο τοπίο σε κρανίου τόπο.

Οι ζημιές στις καλλιέργειες δίνουν καίριο χτύπημα στους πληγέντες αγρότες, που είδαν τους κόπους πολλών χρόνων να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες. Και ήρθαν να προστεθούν κι άλλα δεινά, σ' αυτά που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Πολλοί φτωχοί αγρότες, που έχασαν τις καλλιέργειές τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις, μέσα από τον ΕΛΓΑ και στο 100% της ζημιάς, θα οδηγηθούν άμεσα σε ξεκλήρισμα. Και την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση, που αρνείται πεισματικά την ικανοποίησή τους, ενώ επιχειρεί να τους κοροϊδέψει με τα προγράμματα ΠΣΕΑ, (Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης). Ομως οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται στο αγροτικό κεφάλαιο από τα ΠΣΕΑ, είναι πολύ μικρές σε σχέση με το ύψος των ζημιών, μικρότερες του 50%, και καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση (δύο χρόνια περίπου), με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των αγροτών και την αδυναμία ανασύστασης των γεωργικών τους δραστηριοτήτων. Οι πληγέντες αγρότες, λοιπόν, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση, αν δεν αγωνιστούν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, όπως τους κάλεσε και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Με ανακοινώσεις τους, την περασμένη βδομάδα, οι ΝΕ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ κατήγγειλαν ότι το εύρος των ζημιών από τις πυρκαγιές δείχνει και το μέγεθος των πολιτικών ευθυνών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των κρατικών και νομαρχιακών μηχανισμών. Κάλεσαν δε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, επισημαίνοντας ότι τίποτα, πλέον, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα πεπραγμένα τους και ν' αποτινάξει από πάνω τους τις τεράστιες ευθύνες τους.


Ρεπορτάζ: Ελένη ΤΖΗΚΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για το Πήλιο(2007-07-05 00:00:00.0)
Κίσσαβος και Πήλιο στις φλόγες(2007-06-29 00:00:00.0)
Χωρίς καρπό τα δέντρα!(2004-04-29 00:00:00.0)
Δυο χρονιές ζημιές και καμία αποζημίωση(2002-06-19 00:00:00.0)
"Θέρισε" το χαλάζι(1998-09-01 00:00:00.0)
Χωρίς παραγωγή θα μείνουν χιλιάδες αγρότες(1996-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ