Πέμπτη 29 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ - ΑΓΙΑ
Χωρίς καρπό τα δέντρα!

Δίκαιες αποζημιώσεις ζητούν οι πληγέντες αγρότες. Με ευχολόγια απαντά ο νέος, Λαρισαίος, διοικητής του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου και Αγιάς Λάρισας, που κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς παραγωγή λόγω της ακαρπίας χιλιάδων στρεμμάτων δεντροκαλλιεργειών. Το πρόβλημα της ακαρπίας, που πιθανότατα οφείλεται στον παγετό του περασμένου Φλεβάρη, προξενώντας ζημιές στα καρποφόρα όργανα των δέντρων όταν η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους -13 βαθμούς Κελσίου, αφορά, κυρίως, τις αχλαδιές, αλλά και τις μηλιές, βερικοκιές και τις κερασιές, στις περιοχές Τυρνάβου, Αμπελώνα, Πλατανουλίων, Δένδρων, Γιάννουλης, Δαμασίου και Πρινιάς.

Οι πληγέντες αγρότες, που δέχονται συνεχή χτυπήματα τα τελευταία χρόνια από τις καιρικές συνθήκες, όπως αυτοί του Τυρνάβου, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να σώσουν «με νύχια και με δόντια» τις καλλιέργειές τους, για να ζήσουν τις οικογένειές τους, αφού το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί δραματικά, ενώ τους «πνίγουν» τα χρέη από τα διάφορα δάνεια που πήραν από την Αγροτική Τράπεζα. Βεβαίως, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να ήταν καλύτερη, εάν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους έδινε δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν και έπαιρνε όλα τ' αναγκαία μέτρα για την ανακούφισή τους. Είναι, δε, ιδιαίτερα οργισμένοι και αγανακτισμένοι και με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, οδηγώντας στην περαιτέρω όξυνση των προβλημάτων τους, όταν προεκλογικά έδειχνε δήθεν το ενδιαφέρον της για τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να υφαρπάξει τις αγροτικές ψήφους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις νέες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την ακαρπία δε δικαιούνται αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά κάποιες πενιχρές ενισχύσεις από τα ΠΣΕΑ, που και αυτές για να δοθούν χρειάζονται τη σχετική έγκριση από την ΕΕ. Μάλιστα ο νέος, Λαρισαίος, διοικητής του ΕΛΓΑ, Ν. Κατσαρός, σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της επαρχίας Τυρνάβου, εξέφρασε απλά την ελπίδα να υιοθετηθεί από την ΕΕ ο κανονισμός που της υποβλήθηκε και προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων από το πρόγραμμα ΠΣΕΑ χωρίς την προηγούμενη έγκρισή της.

Οι αγρότες, βεβαίως, που έχουν «χορτάσει» από υποσχέσεις και τέτοιου είδους ευχολόγια, διαμηνύουν την απόφασή τους να βγουν ξανά στους δρόμους του αγώνα, διεκδικώντας το δίκιο τους και το δικαίωμά τους να παραμείνουν στα χωράφια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ