Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
"Θέρισε" το χαλάζι

Αμεση παρέμβαση του ΚΚΕ με την κατάθεση δύο Ερωτήσεων στη Βουλή

Πολύ μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες της Μαγνησίας προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου. Τα χαλάζι "πελέκισε" μήλα, αχλάδια, καλαμπόκι, βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο Πήλιο και στον κάμπο της Μαγνησίας.

Χτες το απόγευμα έγινε σύσκεψη φορέων στον Κισσό Πηλίου, στη διάρκεια της οποίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής υπογράμμισε ότι, αφού η ζημιά έγινε στο τελευταίο στάδιο του καρπού, ο ΕΛ - ΓΑ πρέπει να υπολογίσει τη ζημιά με βάση την ηρτημένη παραγωγή, αλλά και με αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών. Υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις από τα ειδικά κονδύλια της ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών) για τα επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν από την ανάγκη καταπολέμησης των βακτηριακών μολύνσεων, που θα δημιουργηθούν στις πληγές των δέντρων. Επισήμανε, τέλος, πως πρέπει να υπολογιστεί το γεγονός ότι η ζημιά έγινε έτσι ή αλλιώς στους βλαστοφόρους και καρποφόρους βλαστούς των δέντρων και γι' αυτό οι συνέπειες θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους αγρότες της περιοχής, μετά τη χαλαζόπτωση, έφερε αμέσως στη Βουλή το ΚΚΕ, καταθέτοντας δύο Ερωτήσεις, που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Βαγγέλης Μπούτας,προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Στην πρώτη Ερώτηση τονίζεται ότι στην περιοχή του Δήμου Βελεστίνου και των Κοινοτήτων Σέσκλου - Διμηνιού προκλήθηκαν ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, ενώ μικρότερης έκτασης, αλλά σοβαρές ζημιές, προκλήθηκαν στις καλλιέργειες βαμβακιού και βιομηχανικής τομάτας. Αίτημα όλων των αγροτών των παραπάνω περιοχών είναι η άμεση εκτίμηση, από τον ΕΛΓΑ, των ζημιών και η καταβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες - παραγωγούς.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας για το τι μέτρα θα πάρει για την άμεση ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Στη δεύτερη Ερώτηση σημειώνεται ότι μετά τη χαλαζόπτωση του Σαββάτου οι αγρότες δεντροκαλλιεργητές του Πηλίου βρίσκονται σε απόγνωση από την ολική καταστροφή που υπέστησαν, εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης - μεγέθους καρυδιού - στις 29.8.98.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στην Ερώτηση:

1) Στο Ανατολικό Πήλιο (Ζαγορά, Μακρυράχη) καταστράφηκε η παραγωγή μήλων και αχλαδιών, ως και 100%, 20 - 25 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

2) Ολική καταστροφή υπέστησαν οι αγρότες δεντροκαλλιεργητές της περιοχής του νεοσύστατου Δήμου Μουρεσίου - από Ανήλιο έως Τσαγκαράδα - στις καλλιέργειες μήλων ντελήσιων, αχλαδιών κρυστάλλια, καστανιών, καρυδιών, ελιών, ανθοκομίας κ.ά.

3) Μέχρι και 100% η καταστροφή στα περισσότερα κτήματα με μηλιές που βρίσκονται πάνω από τη Δρακειά μέχρι τα Χάνια.

4) Στις δύο παραπάνω περιοχές σοβαρότατες ζημιές δημιουργήθηκαν επί του φυτικού κεφαλαίου των αγροτών, οι επιπτώσεις του οποίου θα συνεχιστούν και για την επόμενη χρονιά.

Επίσης, τονίζεται πως επιβάλλεται η άμεση αποστολή συνεργείων των ΕΛΓΑ προς εκτίμηση των ζημιών, όπως και το ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως το βάρος των καρπών είναι κατά ένα τρίτο μικρότερο του τελικού βάρους, που θα είχε κατά τη συγκομιδή.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν το υπουργό Γεωργίας, αν θα προχωρήσουν άμεσα οι εκτιμητές των ΕΛΓΑ στην εκτίμηση των ζημιών και αν σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκτιμήσεις θα σταλούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ