Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Νομικό και ηθικό πρόβλημα στο Δήμο Νίκαιας

Αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η "Δημοκρατική Ενότητα", διαμαρτυρόμενη για τις άθλιες μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής

Αποχώρησε η "Δημοκρατική Ενότητα" από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας, την Παρασκευή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεθοδευμένη πολιτική δίωξη της επικεφαλής της και υποψήφιας δημάρχου, Βέρας Νικολαϊδου.

Αιτιολογώντας την αποχώρηση της Κίνησης, η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε στα στοιχεία που αποκαλύπτουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του δημάρχου, Βασίλη Τράπαλη,στη δίωξη. Πρόκειται για τις αιτήσεις του δήμου προς τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, για ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της και για να τεθεί σε αργία, ήδη από τις 9/12/97. Στις 16/2/98, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, η Βέρα Νικολαϊδου αθωώθηκε. Πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που αποφασίστηκε η αργία (3 Ιούλη '98) δεν είναι τυχαία, αφού λίγες μέρες πριν αναβλήθηκε η δίκη της μετά από αίτηση της ίδιας της δημοτικής αρχής. Απαντώντας στα περί νομιμότητας της απόφασης, είπε ότι το βούλευμα παραπομπής σε δίκη εκδόθηκε ήδη από τον Ιούνη του '97, άρα ο περιφερειάρχης "παρανόμησε" έναν ολόκληρο χρόνο και το "θυμήθηκε" λίγο πριν τις εκλογές. Τόνισε, δε, πως δεν υπάρχει παράδειγμα αιρετού που να έχει τεθεί σε αργία χωρίς καταδικαστική απόφαση και υπογράμμισε ότι "καμία απόφαση δεν μπορεί να μας θέσει σε αργία".

Η Βέρα Νικολαϊδου είπε ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται λόγος για "ήρεμο προεκλογικό κλίμα", συνεπώς οι πρόσφατες δηλώσεις πανικού του δημάρχου, ότι θα "συμπαρασταθεί" στην ίδια, δεν είναι παρά "κροκοδείλια δάκρυα" ενόψει εκλογών. Η υποψήφια δήμαρχος είπε ότι τίθεται και νομικό και ηθικό ζήτημα. Το νομικό προκύπτει από το γεγονός ότι διώκεται για δήθεν αδίκημα προηγούμενης θητείας, που σημαίνει ότι θα μπορούσε μετά να μην είναι καν δημοτικός σύμβουλος, άρα δε θα υπήρχε κανείς για να τεθεί σε αργία. Συνεπώς, η δίωξή της έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Το ηθικό προκύπτει από το ότι ο δήμαρχος κρατούσε την απόφαση του περιφερειάρχη ένα μήνα χωρίς να την κοινοποιεί στην ενδιαφερόμενη, κάτι που έγινε από τον περιφερειάρχη τηλεφωνικώς. "Φέρουν την ευθύνη του προεκλογικού κλίματος. Διαμαρτυρόμαστε και αποχωρούμε", κατέληξε η Βέρα Νικολαϊδου.

Ο δήμαρχος, με παρόντες την πλειοψηφία και τη συνεργαζόμενη "αντιπολίτευση", ξέσπασε σε έναν "εισαγγελικό" μονόλογο, αφού έθετε ερωτήματα που άπτονται της ακροαματικής διαδικασίας, την οποία ο ίδιος απέφυγε! Και βέβαια, επί της ουσίας της πολιτικής δίωξης, ούτε κουβέντα...

Συμπαράσταση

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συμπαράστασης προς την Βέρα Νικολαϊδου.

  • Σε ψήφισμα, που υπογράφουν μεταξύ άλλων ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου Κώστας Λόγκας,ο νυν δήμαρχος Σταύρος Παπασταυρόπουλος,ο υποψήφιος δήμαρχος Λαυρίου της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" Δημήτρης Κωστάλας και ο υποψήφιος δήμαρχος Μπαλόπουλος Ιωάννης,αναφέρεται: "Οι υπογράφοντες, υποψήφιοι δήμαρχοι Λαυρεωτικής, πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι, άνθρωποι που έχουμε ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για την πολιτική, ουσιαστικά, δίωξη εναντίον της Βέρας Νικολαϊδου.Ο περιφερειάρχης, βάζοντάς τη σε "αργία", ουσιαστικά προχωράει σε πολιτική δίωξη κάτω από τις οδηγίες του νυν δημάρχου κ. Τράπαλη και των κυβερνητικών προϊσταμένων του. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση στο λαυριώτικο λαό και γενικότερα στον ελληνικό λαό, για απαράδεκτες μεθόδους, που γυρνούν την πολιτική ζωή χρόνια πίσω. Καλούμε τους υπεύθυνους αυτής της άθλιας πολιτικής δίωξης, να ξανασκεφτούν τη στάση τους, γιατί αλλιώς θα συναντήσουν και έμπρακτα την αντίδραση και την αγανάκτηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης".
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Δάφνης σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι "η κυβέρνηση, με αυτή την ενέργεια δείχνει καθαρά τον πανικό της επειδή δεν μπορεί διαφορετικά να σταματήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, χρησιμοποιεί ενέργειες και πρακτικές τις οποίες ανασύρει από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Είμαστε σίγουροι ότι στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ο λαός θα καταδικάσει την πολιτική της κυβέρνησης και τις πρακτικές της. Οι αντιστασιακοί της Δάφνης εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Βέρα Νικολαϊδου και ζητάνε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει αυτή την απόφαση".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ