Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Καταστραφήκαμε... »!

Ο «Ρ» βρέθηκε στην Αγιά και μίλησε με αγρότες που έχασαν το βιος τους

Το σπίτι του Κ. Μαρούδα. Το έσωσε μέσα απ' τις φλόγες, ρισκάροντας τη ζωή του
Το σπίτι του Κ. Μαρούδα. Το έσωσε μέσα απ' τις φλόγες, ρισκάροντας τη ζωή του
Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών βρήκε τους πληγέντες αγρότες σε απόγνωση, διαπιστώνοντας το μεγάλο εύρος των ζημιών που προκλήθηκαν στα περιβόλια τους. Απ' αυτά ζούσαν οι οικογένειές τους. Μέσα σε λίγες ώρες οι κόποι πολλών χρόνων χάθηκαν και η αβεβαιότητα για το μέλλον τους στη γεωργία τούς κυριεύει. Η ανησυχία και ο φόβος τους ότι πολλοί θ' αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους είναι έντονη, ιδιαίτερα και μετά την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει ουσιαστικές αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς. Χαρακτηρίζουν, δε, ως κοροϊδία τα περί αποζημίωσής τους από τα ΠΣΕΑ, που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος, γνωρίζοντας ότι αν, όταν και σε όποιους δοθούν κάποια χρήματα, αποτελούν ψίχουλα.

Οπως λέει ο Κ. Παπακώστας, από την Αγιά, όπου βρέθηκε ο «Ρ», «η πυρκαγιά θα μπορούσε να σβήσει αν γίνονταν έγκαιρα ρίψεις από αέρος. Με καθυστέρηση έφτασαν και τα πυροσβεστικά οχήματα. Ετσι θα σώζονταν και οι καλλιέργειές μας. Καταστράφηκαν, όμως. Καταστραφήκαμε κι εμείς. Κι η κυβέρνηση αδιαφορεί. Εμείς ζητάμε ν' αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ κι αυτή λέει από τα ΠΣΕΑ. Κι αν ο κανονισμός δεν το επιτρέπει, ας τον αλλάξει».

Τεράστια η καταστροφή που προκλήθηκε και στις μηλιές του Β. Τσότσα, από την Ανατολή. «Το χωράφι - λέει - ήταν νεόφυτο. Για έξι χρόνια πλήρωνα και φέτος περίμενα να δώσει για πρώτη φορά παραγωγή. Η φωτιά το κατέκαψε. Εχασα έξι χρόνια δουλιάς. Για να συνεχίσω τώρα, πρέπει να περιμένω, πληρώνοντας, άλλα τόσα χρόνια».

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τις καλλιέργειές τους
Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες τις καλλιέργειές τους
Η οικογένεια Σωτηρίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια έχασε την κτηνοτροφική μονάδα της από πυρκαγιά. Η πρώτη ήταν το 1993. Κατάφερε να την ξαναστήσει με πολύ κόπο και κόστος. Και ήρθε και το δεύτερο χτύπημα, την περασμένη βδομάδα. «Βρεθήκαμε στο έλεος της πυρκαγιάς, χωρίς καμιά βοήθεια» λέει ο Αχ. Σωτηρίου.

Ο Κ. Μαρούδας, από την Ανατολή Αγιάς, λέει: «Τα δέντρα για να ξαναδώσουν καρπούς χρειάζεται να περάσουν έξι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι για έξι χρόνια όχι μόνο δε θα έχουμε εισόδημα, αλλά θα πρέπει να πληρώνουμε από την τσέπη μας για την επαναφύτευση και την ανάπτυξη των δέντρων. Αν η κυβέρνηση δε μας αποζημιώσει για όλες τις ζημιές, για όσο διάστημα δε θα έχουμε εισόδημα τότε θα "καούμε" κι εμείς». Ο Κ. Μαρούδας, εκτός από τα περιβόλια με τις μηλιές και τις ελιές που έχασε, κινδύνεψε να χάσει και το σπίτι του, που το είχαν ζώσει οι φλόγες. Το έσωσε ο ίδιος, ρίχνοντας νερό με τη μάνικα και κουβάδες, ρισκάροντας, κυριολεκτικά, τη ζωή του. «Δεν είχαμε - σημειώνει - καμιά βοήθεια, από πουθενά. Κι ενώ για την καταστροφή φταίνε τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, έρχονται τώρα, χωρίς ντροπή, εκπρόσωποί τους εδώ και μας λένε ότι μας "συμπονούνε" και "μας συμπαραστέκονται" γιατί θέλουν την ψήφο μας στις εκλογές. Ας μην τους κάνουμε τη χάρη. Πρέπει να τους τιμωρήσουμε».

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Σωτηρίου...
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια κάηκε η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Σωτηρίου...
Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά που κατέκαψε το νότιο Πήλιο προκλήθηκαν και στα ελαιόδεντρα του Γ. Σταμούλη, από την Αργαλαστή Πηλίου, ο οποίος λέει: «Η περιοχή μας μετατράπηκε σε κρανίου τόπος. Δεν υπήρχε συντονισμός στην επιχείρηση κατάσβεσης, αφού δεν επαρκούν το προσωπικό και τα μέσα. Πρέπει, δηλαδή, να περιμένουμε καθυστερημένα τα αεροπλάνα από άλλες χώρες για να σβήσουν τη φωτιά; Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και οι υπεύθυνοι, που είναι οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις, πρέπει να πληρώσουν, όπως τους αρμόζει στις ερχόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ