Κυριακή 8 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Πάρτι, party και πάρτη...

Φαινόταν από καιρό πολύ, χρόνια τώρα, πως πάμε τη νεολαία, σπρώχνοντας, προς το απέραντο πεδίο της πολιτικής αδράνειας. Σε κάθε έκφανση της ζωής η έννοια του... πάρτι, άρχισε από το τέλος της δεκαετίας του '90 να γίνεται ύψιστος αυτοσκοπός.

Οι εκλογές στα πανεπιστήμια ήταν το τροχιοδεικτικό. Πανηγύρι και εκδρομές με πρωτοβουλία πότε των γαλάζιων πότε των πράσινων, αντικατέστησαν το διάλογο σε πολιτική βάση και τη συλλογική δράση σε διεκδικητικό πλαίσιο. Ανδρώθηκε γενιά που δεν κατανοεί άλλο τρόπο να διατυπώσει αντίλογο σ' αυτήν την πρακτική πλην των συναυλιών με ναρκωτικά και κουκούλες, βέβαιη πως το... θέαμα θα καλυφθεί επαρκώς από τα ΜΜΕ.

Βοηθούσης και της κυρίαρχης αισθητικής στα μίντια, ο δημόσιος βίος κινείται πλέον μόνο στο επικοινωνιακό πεδίο, με σταρ τους δικαστές απ' τη μια και τα λεγόμενα party animals (τα ζώα των πάρτι) απ' την άλλη. Ολα τα ζητήματα έγιναν μενού. Το μεγαλύτερο πάρτι-φαγοπότι παραμένει ως σήμερα η προσφυγή στις κάλπες σε εθνικό επίπεδο.

Μέρες που είναι και ο «πολιτισμός» παίρνει την άγουσα της καρπουζόφλουδας, υπάρχουν «προοδευτικοί της χορηγίας» που ακολουθούν τις προσταγές του Γκορ και... τραγουδούν για τον πλανήτη γη σε αναρίθμητες συναυλίες που καταναλώνουν χιλιάδες κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος, απύθμενη κατανάλωση ποτών και... σνακς μαζί με αξιοποίηση σταρ που φοράνε φωτοστέφανο σωτήρων με το αζημίωτο.

Πάρτι. Αυτή η λέξη έγινε και συνώνυμη των συνεδρίων των κομμάτων της αστικής εξουσίας και στην Ελλάδα κατά τα αμερικανοαγγλικά πρότυπα. Από τον Σαρκοζί στον Καραμανλή και από τον Μπλερ στον Γ. Παπανδρέου, δυο σκηνοθέτες, πέντε παραπάνω κάμερες και δώδεκα εφέ ήχου και εικόνας, η διαδρομή.

Στ' αγγλικά party σημαίνει και κόμμα! Ουσιαστική ταύτιση λοιπόν του ελληνοποιημένου «πάρτι» με το «party-κόμμα», έχουμε πλέον για την... πάρτη τους που μουγκρίζει και ο λαός.

Αυτή η γκλαμουράτη χειραγώγηση είναι και φαινομενικά ανεκτή καθώς πλασάρεται ως εκσυγχρονισμός της εικόνας των κυρίαρχων πολιτικών σχηματισμών, παραμένει όμως εξαιρετικά επικίνδυνη ναρκωτική ουσία που ψεκάζεται επί της νοημοσύνης των πολιτών προξενώντας παραισθήσεις και όχι ύπνωση.

Μαζί με τον κατευθυνόμενο ακτιβισμό που δέχεται να υλοποιεί τα σενάρια των χορηγών-δυναστών, τις ΜΗΚΥΟ που χρηματοδοτούνται για να προωθούν τις πιο σκοτεινές πολιτικές των μασκαρεμένων ως δημοκρατικών κυβερνήσεων, το πάρτι-party-πάρτη έγινε ορόσημο της εποχής.

Σαν χορός πάνω σε τάφους μιας παγκόσμιας εργατικής τάξης μοιάζει η συζήτηση για το πόσα λέιζερ φώτισαν τους αρχηγούς και ακόμα πόσα κουτιά μπίρας καταναλώθηκαν για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η δημοσιογραφική στατιστική σαρκάζει δολοφονώντας τη δεοντολογία.

Στην αδήριτη ανάγκη των μαζών να αποκτήσουν ταξική συνείδηση, η άρχουσα αστική τάξη με καλογυαλισμένο οπλοστάσιο, συγκροτεί ταχύτατα τον αντίλογό της, τρομοκρατημένη από την αναπόφευκτη σύγκρουση. Πυκνή μάζα πολιτών-καταναλωτών που σέρνεται από πάρτι σε πάρτι. Μικροαστοί λωτοφάγοι σε εξαντλητικές ψευδαισθήσεις, θαμώνες πια οι πολίτες, μπορούν να εμπιστευτούν μόνο τους... μαγαζάτορες και τον πορτιέρη.

Αυτός ο πόλεμος, αυτό το οπλοστάσιο, αυτός ο ίδιος σάπιος και παμπάλαιος εχθρός θέλει την ίδια αντίσταση, την ίδια πάλη αλλά με τα μέσα του σήμερα. Για να μην επιτραπεί άλλο πάρτι σε party εξόδοις υπηκόων μπροστά σε κάλπη στημένη για την πάρτη τους...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ