Παρασκευή 29 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κίσσαβος και Πήλιο στις φλόγες

Δύο καταπράσινα και πανέμορφα βουνά της Θεσσαλίας - ο Κίσσαβος και το Πήλιο - βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών που ξέσπασαν προχτές το μεσημέρι και έκαιγαν μέχρι χτες το βράδυ. Ο απολογισμός είναι, ήδη, τραγικός: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν βρέθηκαν περικυκλωμένοι από τις φλόγες στην Αγιά Λάρισας. Μεγάλες καταπράσινες δασικές εκτάσεις μετατράπηκαν σε μαύρα αποκαΐδια. Χιλιάδες στρέμματα περιβολιών έγιναν στάχτη. Ζώα, αγροικίες και σπίτια αποτεφρώθηκαν, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κάηκαν.

Το εύρος των ζημιών αναδεικνύει και το μέγεθος των ευθυνών. Κι όπως σημειώνουν οι ΝΕ Λάρισας και Μαγνησίας του ΚΚΕ και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, οι ευθύνες δεν είναι τόσο καιρικές, όσο πολιτικές.

Στην Αγιά

Σε μήκος πάνω από είκοσι χιλιόμετρα βρισκόταν σε εξέλιξη χτες η πυρκαγιά στον Κίσσαβο, στην περιοχή της Αγιάς, που ξεκίνησε από το Γερακάρι το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι δύο νεκροί, θύματα της πύρινης λαίλαπας, είναι δύο άντρες 42 και 36 χρόνων, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το αυτοκίνητό τους, με το οποίο γύριζαν από τη δουλιά τους στο δρόμο Ανατολής - Λάρισας περικυκλώθηκε από τις φλόγες και προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα από μια χαράδρα, χωρίς, όμως, να τα καταφέρουν καθώς η φωτιά δεν άργησε να φτάσει εκεί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις και γεωργικές καλλιέργειες, απείλησε τρία χωριά, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν λίγες για ν' ανταποκριθούν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυτό επισημαίνεται δημόσια κι από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική που κάνουν λόγο για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα νέο μέτωπο στις 3 το μεσημέρι ξεπρόβαλε στον Κίσσαβο και πιο συγκεκριμένα στη Μελιβοία.

Σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος, θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές στον Κίσσαβο.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομών Λάρισας, αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεγάλες εκτάσεις με περιβόλια από μηλιές, κερασιές, αχλαδιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, φουντουκιές, ελιές και άλλα οπωροφόρα δέντρα στην Αγιά, καταγγέλλοντας ότι την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν παίρνουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας και ζήτησε μεταξύ άλλων: Αμεση καταγραφή των ζημιών και με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της περιοχής. Να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες μέσα από τον ΕΛΓΑ με κυβερνητική απόφαση και στο 100% της ζημιάς. Να μην εντάξουν τους πυρόπληκτους στα ΠΣΕΑ, αλλά στον ΕΛΓΑ. Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο πάγιο κεφάλαιο και στη ζημιά 6ετίας για τα οπωροφόρα δέντρα και μόνιμες εγκαταστάσεις κλπ.

Στο Πήλιο

Τεράστια είναι η καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά και στο νοτιοανατολικό Πήλιο, στις περιοχές Συκής, Νεοχωρίου, Λαπινού και Αργαλαστής. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, σπίτια, ποιμνιοστάσια, ζώα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ χαρακτηρίζει εγκληματικές τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την καταστροφή και τονίζει ότι: «είναι στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσοι έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για καταστολή της πυρκαγιάς. Ομως, αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η καλή θέληση και η εθελοντική προσφορά δε φτάνουν όταν ο κρατικός μηχανισμός είναι ανύπαρκτος, η πρόληψη κι αυτή ανύπαρκτη, ο σχεδιασμός και η επαγρύπνηση πολύ πίσω από τις ανάγκες, όταν οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό διαπιστώνονται μόνιμα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά μέτρα δεν παίρνονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην «πυρά» της δασοκτόνας πολιτικής! (2007-07-08 00:00:00.0)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για το Πήλιο (2007-07-05 00:00:00.0)
Μπαράζ εμπρησμών κατακαίει τα δάση (2007-06-28 00:00:00.0)
Ζημιές από νεροποντή και χαλάζι (2002-10-01 00:00:00.0)
Δυο χρονιές ζημιές και καμία αποζημίωση (2002-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ