ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούνη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Θερινή... ανάπαυλα και ίδιες θέσεις

Οι απαιτήσεις της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται με αδράνεια και επιμονή στο χρεοκοπημένο πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ασφαλιστικό, από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ

Με το ίδιο, επιζήμιο για τους δημόσιους υπάλληλους, πλαίσιο θέσεων και αιτημάτων και με αγωνιστική αδράνεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίζει η ΑΔΕΔΥ τις κυβερνητικές απαιτήσεις για αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, οι οποίες θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και το χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης. Η στάση αυτή θα επηρεάσει ανάλογα αρνητικά και τις αναμενόμενες «διαπραγματεύσεις» με τις κλαδικές οργανώσεις, εφόσον γίνουν.

Το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης αποφάσισε χτες - με τις ψήφους ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ) - μια μέρα μετά τη διακοπή των δήθεν ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, να αναλάβει «δράση» από το Σεπτέμβρη, να κρατήσει τους εργαζόμενους σε... ετοιμότητα και να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της για κινητοποιήσεις, εάν χρειαστεί.

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε αγωνιστική κλιμάκωση με την κήρυξη 24ωρης απεργίας και άλλες πρωτοβουλίες, αλλαγή των αιτημάτων και την καταγγελία της ψευδεπίγραφης διαδικασίας για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, η ΑΔΕΔΥ:

- Δεν απαιτεί την αλλαγή του νόμου περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μπορεί να υπογραφτεί σύμβαση εργασίας που να αφορά και στα μισθολογικά θέματα, κάτι που σήμερα απαγορεύεται. Ανεξάρτητα από τους πρόσκαιρους ελιγμούς, στηρίζει τη διαδικασία που μετατράπηκε σε «κοινωνικό διάλογο», με την κυβέρνηση έτοιμη να πάρει αντί να δώσει!

- Αρνείται να θέσει θέμα κατάργησης του νόμου που θεσπίζει το αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

- Ζητάει νέο μισθολόγιο, αντί για αυξήσεις στο υφιστάμενο μισθολόγιο, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να θέσει θέμα «νέου συστήματος αμοιβών», το οποίο περιλαμβάνει βασικούς άξονες του προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», για εξάρτηση του μισθού από την επίτευξη «στόχων», το βαθμό, την αποδοτικότητα κ.ά.

Ανάλογη είναι η τακτική των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» σχετικά με το Ασφαλιστικό, καθώς συνεχίζεται η ταυτόσημη πορεία τους, η οποία οδήγησε αυτές τις παρατάξεις και στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, με διαδικασίες «κοινωνικού διαλόγου».

Αγωνιστική συνέπεια και επιμονή

Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις στο Γενικό Συμβούλιο σχετικά με το Ασφαλιστικό και στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Εγινε μια ενημέρωση επί γνωστών θεμάτων για να κρυφτεί ένα πράγμα. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις της ΑΔΕΔΥ, μετά και τις σημαντικές κινητοποιήσεις που έγιναν, απέναντι σε έναν κόσμο που απέδειξε έμπρακτα τις αγωνιστικές του διαθέσεις. Ετσι, με τη σιωπή της ή με τα πολλά λόγια, ανάλογα τις συνθήκες, η πλειοψηφία προσπαθεί να κρύψει τη σύμπραξή της με την κυβερνητική πολιτική». Ο συνδικαλιστής εντόπισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας για τη βοήθεια που έδωσαν στην κυβέρνηση, όταν δέχτηκαν τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό, αλλά και τη συμμετοχή τους στις κατ' όνομα ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση.

Για τις διαπραγματεύσεις, ειδικότερα, ο Δ. Αγκαβανάκης σημείωσε ότι η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ νομιμοποίησε τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, η οποία μετέτρεψε τη διαδικασία σε «κοινωνικό διάλογο», όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να συζητήσουν για το τι θα χάσουν. Συμπερασματικά, χαρακτήρισε «θεαματική κίνηση εντυπωσιασμού» τη διακοπή των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη, με την αποχώρηση της ομάδας της ΑΔΕΔΥ, και τόνισε ότι το ΠΑΜΕ θα κάνει ό,τι μπορεί μέσα από τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία για να συνεχιστούν οι αγώνες. Υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχει πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών για την ενημέρωση και αφύπνιση των εργαζομένων και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει να παραμερίσουν τις λογικές του «κοινωνικού εταιρισμού», που κυριαρχούν στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

Η ΠΑΣΚ, μέσω του γενικού γραμματέα της ΑΔΕΔΥ, Τ. Δεληγιάννη, αναφέρθηκε στους «μαξιμαλιστικούς», όπως τους χαρακτήρισε, στόχους της ΕΣΑΚ Δημοσίου, τους οποίους βεβαίως χαρακτηρίζει και... συντηρητικούς, επειδή αγνοούν την πραγματικότητα της «παγκοσμιοποίησης» και της ΟΝΕ! Η τοποθέτηση του κυβερνητικού συνδικαλιστή προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στη... ΔΑΚΕ.

Η ΔΑΚΕ, ωστόσο, με την τοποθέτηση του Π. Βούτου, μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ταυτίστηκε με την τακτική της αγωνιστικής αδράνειας, στο όνομα της αγωνιστικής... ετοιμότητας και επιβεβαίωσε τη συμφωνία με την ΠΑΣΚ στο θέμα του νέου μισθολογίου και στη στήριξη των «συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Σαν να ερχόταν κατευθείαν από το φροντιστήριο της ΠΑΣΚΕ εμφανίστηκε ο Η. Βρεττάκος του ΣΥΝ και άρχισε την τοποθέτησή του επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβερνητική παράταξη για να συσπειρώσει τα μέλη της, ότι δηλαδή ο ρόλος του ΠΑΜΕ... ακυρώθηκε από τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Κι αφού τέλειωσε το παραλήρημα, σαν καλό παιδί στήριξε κανονικότατα την τακτική της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, με επιμέρους επισημάνσεις για λάθη που έγιναν σε σχέση με την ενημέρωση του κόσμου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΑ
Συνεχίζουν στο Μενίδι

Δεν αρκούν οι αποσπασματικοί αγώνες, τονίζει η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα

Οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μενιδίου παίρνουν τη σκυτάλη των αγώνων, μετά το Μαρούσι, τη Δευτέρα 11 του μήνα με 24ωρη απεργία. Αίτημά τους η άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που μέχρι το τέλος του 2001 θα ξεπεράσουν τις 4.000. Η έλλειψη προσωπικού στο συγκεκριμένο υποκατάστημα φθάνει το 23%, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού.

Πίσω όμως από τις τεράστιες ελλείψεις, τις άθλιες συνθήκες εργασίας και την επιδείνωση τους, με ρουσφετολογικές παρεμβάσεις και διαχωρισμό των εργαζομένων σε πληβείους και πατρίκιους, ανάλογα με τις ώρες που «χαρίζονται» το μήνα στον καθένα, κρύβεται η συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης, «λάτρη» της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης, να διαλύσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Η υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, το ξεπούλημα κομματιών του σε κερδοσκοπικές εταιρίες, που τελικά οδηγεί στην αποδοχή της «καλής» ιδιωτικής ασφάλισης!

Επιπρόσθετα, όπως είπαν στο «Ρ» οι υπάλληλοι στην προηγούμενη κινητοποίηση στο Μαρούσι «ενώ η κυβέρνηση αναζητά δήθεν πόρους για το σύστημα, αρνείται να προσλάβει προσωπικό, για να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή, που ξεπερνάει σήμερα τα 500 δισ.».

Ευθύνες όμως για όλα αυτά έχουν και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ -ΕΑΣΠ στην Ομοσπονδία και στο Σύλλογο γιατί στην ουσία στήριξαν τ' αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στη λογική του εκσυγχρονισμού. Βέβαια, σήμερα, με την πίεση των εργαζομένων και την απαίτηση τους γι' αγώνες αποφάσισαν το σταδιακό κλείσιμο των υποκαταστημάτων. Σήμερα, όμως, χρειάζεται όχι μόνο διατήρηση των κεκτημένων με αποσπασματικούς αγώνες, αλλά και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα εργαζομένων ΙΚΑ προτείνει κοινό μέτωπο εργαζομένων - ασφαλισμένων - συνταξιούχων και δήμων. Αγώνα για την άμεση πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια του προσωπικού, εκσυγχρονισμό των πολυιατρείων του ΙΚΑ προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες των ασφαλισμένων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Εκδήλωση Γυναικών Κηφισιάς

Εκδήλωση με θέμα την Κοινωνική Ασφάλιση και το ρόλο του γυναικείου κινήματος στο νέο αιώνα, διοργανώνει ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Κηφισιάς την Τετάρτη 13 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα, στο πολιτιστικό κέντρο «βίλα Δροσίνη» (οδός Διομ. Κυριακού και Αγ. θεοδώρων). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Πρόταση για αγώνα

Η πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου που κατατέθηκε στο Γενικό Συμβούλιο είναι η παρακάτω:

- Κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας μέσα στον Ιούνη.

- Συντονισμός των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ με τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια.

- Ανάπτυξη ανάλογων πρωτοβουλιών από κοινού με ΕΒΕ και αγρότες.

- Περιφερειακές συγκεντρώσεις και μαζικές διαδικασίες ενημέρωσης, μέσα στο καλοκαίρι.

- Από τώρα Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα και Απεργιακών Επιτροπών.

- Ετοιμότητα των συνδικαλιστικών οργάνων, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να αποτρέψουν αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Από δίκη σε δίκη οι απεργοί

Παράνομες και καταχρηστικές, κήρυξε χτες δικαστήριο της Κορίνθου τις στάσεις εργασίας των εργαζομένων στη Διώρυγα. Η δίκη έγινε μετά από προσφυγή της διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρίας που έχει αναλάβει να εκτελέσει την κυβερνητική εντολή για ιδιωτικοποίηση της Διώρυγας. Τα σωματεία κήρυξαν νέες επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας για την ερχόμενη βδομάδα, απόφαση που συνοδεύτηκε με νέα προσφυγή της εταιρίας στα δικαστήρια. Ετσι, τη Δευτέρα θα γίνει και νέα δίκη.

Σε συνάντηση που είχαν οι συνδικαλιστές με τον πρόεδρο της ΑΕΔΗΚ, δε δόθηκε και πάλι καμιά διαβεβαίωση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεπεράσουν τα προβλήματα που τους δημιουργούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί κράτους και εργοδοσίας και να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

«Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργαζόμενοι καλούνται να ξαναπληρώσουν εισφορές

Σημαντικό πρόβλημα σχετικά με την αναγνώριση των εισφορών τους από τα Ταμεία Πρόνοιας και το Μετοχικό, αντιμετωπίζουν περίπου 200 εργαζόμενοι στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι καλούνται να ξαναπληρώσουν εισφορές.

Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Αλ. Παπαδόπουλο και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι προσλήφθηκαν στο νοσοκομείο με το Ν. 1057/80 και μέχρι τη μονιμοποίησή τους κατέβαλαν κανονικά τις εισφορές τους προς τα παραπάνω ταμεία. Σήμερα (μετά από αλληλογραφία), το μεν Ταμείο Πρόνοιας ζητά να ξαναπληρώσουν τις εισφορές τους και μάλιστα προκλητικά τους λέει ότι κακώς τις πλήρωναν, το δε Μετοχικό διαβεβαιώνει ότι εφόσον πλήρωναν θα χρειαστεί να καταβάλουν μόνο το 2%. Ετσι, ο κάθε εργαζόμενος καλείται να πληρώσει για το μεν Ταμείο Πρόνοιας 280.000 δραχμές περίπου το χρόνο από την πρόσληψη μέχρι τη μονιμοποίησή του, για δε το Μετοχικό περίπου 60.000 δραχμές το χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να καταβάλει στα Ταμεία αυτά, για δεύτερη φορά, ένα ποσό που κυμαίνεται από ένα μέχρι και δυο εκατομμύρια δραχμές, ανάλογα με τα χρόνια που μεσολάβησαν από την πρόσληψη μέχρι τη μονιμοποίησή του.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε οι περίπου 200 εργαζόμενοι να μην αναγκαστούν να πληρώσουν για δεύτερη φορά τις εισφορές τους στα Ταμεία, προκειμένου να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ