ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικές οδηγίες για τα Βαλκάνια

Στην Αθήνα για επαφές με κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ η αρμόδια υφυπουργός των ΗΠΑ

Τις τελευταίες ...οδηγίες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια που έχει επιβάλλει διά των όπλων η Ουάσιγκτον διαβίβασε χτες στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Ρόσμαρι ντι Κάρλο.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, στενή συνεργάτης του γνωστού μας από τη θητεία του στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς που σήμερα είναι ο αρμόδιος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον υπουργό εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε συζητήθηκε το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τις συζητήσεις δεν έγιναν δηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει προσδεθεί απόλυτα στο άρμα της αμερικανικής διπλωματίας και ακολουθεί τους βηματισμούς της Ουάσιγκτον και για την υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου. Η σύμπλευση αυτή, πάντως, δεν καθησυχάζει τις ελληνικές ανησυχίες για τις εξελίξεις. Τις ανησυχίες αυτές, διατύπωσε «κομψά» ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ασοσιέιτεντ Πρες. Ο Ελληνας υπουργός παραδέχτηκε πως η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή είναι επισφαλής. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, τρία ξεχωριστά αλλά αλληλοσχετιζόμενα ζητήματα, μέσα στους επόμενους μήνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν εντάσεις. Πρόκειται για τις συνομιλίες κατά τις οποίες θα αποφασιστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, το δημοψήφισμα που πιθανότατα θα οδηγήσει τον προσεχή Απρίλη στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία και το νέο σύνταγμα που στοχεύει, μέχρι τον προσεχή Μάρτη, στην ενοποίηση της εθνικά διαιρεμένης Βοσνίας. Για να αποφευχθούν εντάσεις, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με έναν τρόπο κατά τον οποίο θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη η ανάγκη για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός εκτός από τον Πέτρο Μολυβιάτη «συμβούλευσε» και τον υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, με τον οποίο συναντήθηκε χτες, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Μετά τη συνάντηση, ο Χρ. Παπουτσής σε δήλωσή του, ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Υποστηρίζουμε ένα μελλοντικό καθεστώς στο Κόσσοβο το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό απ' όλους τους λαούς της περιοχής, και βεβαίως, πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των κρατών, με καθοριστικό τον ρόλο τον οποίο θα έχει έτσι κι αλλιώς η Σερβία».

Αρση ασυλίας για τέσσερις βουλευτές

Την άρση της ασυλίας του Π. Μαντούβαλου και τριών ακόμα βουλευτών αποφάσισε χθες η Ολομέλεια της Βουλής, αποδεχόμενη τη σχετική πρόταση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Οπως είναι γνωστό, ο Π. Μαντούβαλος κατηγορείται για συμμετοχή στο «παραδικαστικό κύκλωμα» και για τις πράξεις της δωροδοκίας δικαστή και του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατά την άσκηση των δικηγορικών του καθηκόντων». Υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ψήφισαν 224 βουλευτές, κατά επτά και «παρών» έξι. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μπόλαρης, Παρασκευάς, Καϊσερλής, Μανωλάκης, Χριστοφιλοπούλου, Λιάνης, Αηδόνης.

Ο ίδιος ο Π. Μαντούβαλος, μιλώντας στην Ολομέλεια πριν την ψηφοφορία, ζήτησε την άρση της ασυλίας του, για να αποδείξει, όπως είπε, ενώπιον της Δικαιοσύνης την αθωότητά του. Εκανε λόγο για επιχείρηση πολιτικής του εξόντωσης και είπε ότι σε περίπτωση που δεν αρθεί η ασυλία του θα παραιτηθεί άμεσα από το βουλευτικό αξίωμα.

Η Ολομέλεια αποφάσισε και την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για απιστία κατ' εξακολούθηση για τη χορήγηση δανείων σε συγκεκριμένο επιχειρηματία το διάστημα που ήταν υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας. Υπέρ της άρσης της ασυλίας του, ψήφισαν 138 βουλευτές, κατά 92 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (εκτός του Γ. Δημαρά), ενώ βρέθηκαν και επτά «παρών».

Ο Θ. Παπαγεωργίου στην ομιλία του ζήτησε να αρθεί η ασυλία του, για να αποδείξει, όπως ισχυρίστηκε, ότι η υπόθεσή του είναι καθαρή πολιτική δίωξη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε επίσης και η άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρη (κατηγορείται για εμπλοκή σε τροχαίο) με 135 υπέρ, 94 κατά και οκτώ «παρών» και του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπαντουβά (κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας για αποθήκευση και διακίνηση πετρελαιοειδών) με 161 υπέρ, 69 κατά και επτά «παρών».

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Νέα προθεσμία στον Κεχαγιόγλου

Δεύτερη προθεσμία για να απολογηθεί στις 20 Δεκέμβρη, ζήτησε και πήρε χτες από τους εφέτες ανακριτές που ασχολούνται με το σίριαλ «παραδικαστικό κύκλωμα», ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, που κατηγορείται για ιδιαίτερα βαριά αδικήματα, όπως σύσταση και συμμορία, δωροδοκία δικαστή, «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος κλπ.

Σε βάρος του έχουν συνταχθεί δύο κατηγορητήρια. Το ένα αφορά στη σχέση του με τον υπόδικο δικαστή Ευάγγελο Καλούση και το άλλο στη σχέση του με την Αντωνία Ηλία. Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι συγκρότησε συμμορία με δικαστές και δικηγόρους, πολλοί από τους οποίους αποτελούσαν τη βιτρίνα για τις παράνομες συναλλαγές, που εξελίσσονταν στο παρασκήνιο. Οπως περιγράφεται στις 25 σελίδες του κατηγορητηρίου, ο Κεχαγιόγλου είχε εισπράξει συνολικά από τους πελάτες του το ποσό των 457 χιλιάδων ευρώ, με τα οποία «τροφοδοτούσε» την Ηλία.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε κατέθεσε ποσό σε δικαστή και πρόσθεσε: «Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί για το πρόσωπό μου είναι απόλυτα παραπλανητική και παραπειστική. Είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί η αθωότητά μου. Οι κατηγορίες είναι αναντίστοιχες με το αποδεικτικό υλικό που έχω δει». Δεν εξήγησε όμως γιατί ζήτησε νέα, μετά από αυτή που είχε πάρει στις 21 Νοέμβρη, προθεσμία για να απολογηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ