ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων

Με απεργοσπάστες και την αστυνομία, επιχειρεί η κυβέρνηση Ζιπέ να καταστείλει την απεργία στη Μασσαλία

ΠΑΡΙΣΙ. -

Υπό αστυνομική επιτήρηση λειτούργησαν οι συρμοί του Μετρό χτες στη Μασσαλία, ενώ ιδιωτικά λεωφορεία υποκατέστησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κατασταλεί με "πλάγιους" τρόπους η απεργία στη Γαλλία, που διαρκεί εδώ και 28 μέρες.

Οι κινητοποιήσεις στη Μασσαλία, είναι το κυριότερο, άλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς οι απεργοί δε φαίνονται να υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις που παρέλυσαν στα τέλη του Νοέμβρη και καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη, τη Γαλλία.

Το Μετρό λειτούργησε με τη συνδρομή μη απεργούντων υπαλλήλων, οι οποίοι προστατεύονταν από την αστυνομία καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι οι απεργοί θα παρεμπόδιζαν την προσέλευση των - λιγοστών - απεργοσπαστών.

Οι αρχές της Μασσαλίας νοίκιασαν 26 ιδιωτικά λεωφορεία χτες, προκειμένου να αποκατασταθούν, ως ένα βαθμό, οι συγκοινωνίες, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό ραδιόφωνο, καλύφθηκε μόλις το 4 - 6% της κανονικής λειτουργίας των λεωφορείων. Η κίνηση αυτή, σχολίαζε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", μάλλον συμβολικό χαρακτήρα είχε...

Πάντως, οι απεργοί σταμάτησαν ένα λεωφορείο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους για την εισαγωγή της "λύσης" (; ) των ιδιωτών, στα ακόμη άλυτα προβλήματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες...

Σε ισχύ αντιλαϊκά μέτρα...

Νέες βαρύτερες φορολογικές ρυθμίσεις, υψηλότερα ασφαλιστικά τέλη, κι ένα πακέτο μέτρων που πλήττουν το εισόδημα των μεσαίων και κατώτερων γαλλικών εισοδηματικών τάξεων, τέθηκαν σε ισχύ από πρώτης Γενάρη. Το σχέδιο οικονομικής "εξυγίανσης" του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, περιλαμβάνει επιβολή φόρων ακόμη και στους άνεργους που ζουν από την πρόνοια και τους συνταξιούχους. Η επιβολή των μέτρων αυτών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του Ζιπέ, καθώς θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 25 δισ. φράγκα κάθε χρόνο, επί 13 χρόνια.

Ο Αλέν Ζιπέ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας. θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα υπήρξαν από τις κυριότερες γενεσιουργές αιτίες των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη Γαλλία.

Επίσης σε ισχύ τέθηκε το "πάγωμα" των μισθών για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αριθμούν περίπου 5,5 εκατομμύρια.

Ξανά στον αφρό οι τηλεφωνικές υποκλοπές

Ο πρόεδρος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, κλήθηκε σε ανάκριση από τις δικαστικές αρχές του Παρισιού για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε οργανωθεί στο προεδρικό μέγαρο στη δεκαετία του 1980, όπως ανακοινώθηκε χτες.

Ο Σβάιτσερ την περίοδο εκείνη, ήταν διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς και κατηγορείται για προσβολή της ατομικής ελευθερίας.

Θύματα του δικτύου αυτού υποκλοπών είχαν πέσει εκατοντάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, καθώς μια αντιτρομοκρατική ομάδα "καλωδίωσε" ολόκληρο το προεδρικό μέγαρο από το 1983 ως το 1986.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ο πρώην διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου του Φρανσουά Μιτεράν, Ζιλ Μεναζέ, και τρεις συνεργάτες του.

Ο 52χρονος Σβάιτσερ είναι πρόεδρος της Ρενό από το 1992. Η εταιρία, η οποία απασχολεί 140.000 εργαζόμενους, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί φέτος.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκβιασμοί στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου"

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους με τις "προτάσεις"... ενάντια στην ανεργία

ΒΟΝΝΗ. -

Την πρόταση να αντικατασταθεί το ισχύον σύστημα των συλλογικών συμβάσεων και να θεσπιστεί ένα σύστημα αποδοχών για τους εργαζομένους που θα στηρίζεται σε τρεις "πυλώνες", διατύπωσε ο πρόεδρος των εργοδοτικών οργανώσεων της Γερμανίας, Κλάους Μούρμαν. Η πρόταση αυτή έχει σαν σκοπό, όπως δηλώνουν οι εργοδότες, την αντιμετώπιση της μη ικανοποιητικής ανάκαμψης της οικονομίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, φυσικά, μέσω περικοπών των αποδοχών των εργαζομένων.

Οι τρεις "πυλώνες" που αναφέρονται είναι: πρώτον, ένας "ελάχιστος μισθός, αισθητά χαμηλότερος" από τις σήμερα ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, δεύτερον, πυλώνας που θα αποτελείται από "συνδεδεμένες με την πορεία και τα κέρδη της επιχείρησης παροχές" (δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) οι οποίες δε θα κατοχυρώνονται σε συλλογικές συμβάσεις και θα είναι "προσαρμόσιμες" τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς τον χρόνο καταβολής τους, και τρίτον,ατομικά "πριμ" παραγωγικότητας και επιμέλειας για κάθε εργαζόμενο.

Κατά τον πρόεδρο των εργοδοτών, με τον τρόπο αυτό δίδεται διέξοδος στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να καταφεύγουν στο μέτρο των απολύσεων.

Η πρώτη αντίδραση των συνδικάτων ήταν αρνητική. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, Χάρτου και Κεραμικής, Ρούντι Χάιμ, χαρακτήρισε τις "προτάσεις" "ανόητες και προκλητικές".

"Ποιος θα αξιολογήσει την απόδοση του κάθε εργαζόμενου σε μια επιχείρηση; Ποιος θα κρίνει και βάσει ποιων στοιχείων, αν μια επιχείρηση κάνει κέρδη, όταν είναι δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες τα κρύβουν ή εμφανίζουν σκόπιμα ζημιές; Ούτως ή άλλως, οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν τους κατώτατους μισθούς, πόσο πιο κατώτατοι μπορούν να γίνουν; ", πρόσθεσε ο Χάιμ.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία των Συνδικάτων, DGB, έδωσε χτες στη δημοσιότητα μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία μέσα στον Δεκέμβρη προστέθηκαν άλλοι 180.000 άνεργοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων σε 3,75 εκατομμύρια. Προ ημερών οι επίσημες στατιστικές μέχρι τον Νοέμβρη εμφάνιζαν τον αριθμό σε 3,57 εκατομμύρια ανέργων που ούτως ή άλλως αποτελούσε το ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ

Πάνοπλοι αστυνομικοί "φρουρούν" το σταθμό του Μετρό, στη Μασσαλία

Συγκρούσεις στο Σουδάν

ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Συγκρούσεις ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους και αστυνομικούς ξέσπασαν το περασμένο 24ωρο στην πόλη Καμπού Ασάρα του Σουδάν, στις οποίες σκοτώθηκαν εννέα άτομα.

Οπως μετέδωσε τοπικός ραδιοσταθμός, οι συγκρούσεις άρχισαν όταν 19 μέλη της μουσουλμανικής οργάνωσης "Τακρίφ Ουάλ Χιζράα", επιχείρησαν να προσηλυτίσουν κατοίκους της πόλης Καμπού Ασάρα (160 χλμ. από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ). Η επέμβαση της Αστυνομίας για την επιβολή της τάξης έληξε άδοξα... αφού συνοδεύτηκε με συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και φανατικούς μουσουλμάνους.

ΒΟΣΝΙΑ
Εξαφάνιση άμαχων πολιτών

Αναρμόδιες δηλώνουν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Αναρμόδιο είναι το ΝΑΤΟ σχετικά με την υπόθεση 16 άμαχων Βόσνιων, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε δρόμο που περνά από σερβοβοσνιακό προάστιο του Σαράγεβο. Αυτό δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Σαράγεβο, Αντριου Κάμινγκ, αμφισβητώντας μάλιστα την εκδήλωση επίσημου αιτήματος της βοσνιακής κυβέρνησης για συμβολή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην απελευθέρωση των 16 άμαχων πολιτών...

"Δεν είμαστε αστυνομική δύναμη", είπε συγκεκριμένα χτες το απόγευμα ο εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής πολυεθνικής δύναμης στο Σαράγεβο (IFOR), Αντριου Κάμινγκ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει λάβει επίσημο έγγραφο, που να τον πληροφορεί για την περίπτωση αιχμαλωσίας ή κράτησης Βόσνιων πολιτών.

Ωρες νωρίτερα, ο Χασάν Μουράτοβιτς, υπουργός της βοσνιακής κυβέρνησης, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα πολυεθνικά ΝΑΤΟικά στρατεύματα, υποστήριζε το αντίθετο, λέγοντας πως έχει αποστείλει στην IFOR επιστολή, με την οποία ζήτησε τη βοήθεια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των άμαχων Βόσνιων...

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι - που πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στη Βοσνία μαζί με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Σαλικασβίλι - εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιβολής ειρήνης στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αποφεύγοντας, ωστόσο, να κάνει προβλέψεις για μία μόνιμη συμφιλίωση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες παρατάξεις στην περιοχή. Ο Ουίλιαμ Πέρι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την περίπτωση επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον στη Βοσνία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταβεί ο Μπιλ Κλίντον στο Σαράγεβο νωρίτερα από τις 23 του μήνα που διανύουμε...

ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ
Αισιοδοξία για τις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. -

Το 1996 πρέπει να είναι η χρονιά της ειρήνης με το Ισραήλ, ανακοίνωσε χτες η Συρία εξαίροντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, αναφερόμενο στην πρόσφατη επανάληψη των συνομιλιών των δύο χωρών στο Μέριλαντ, ενώ νέος γύρος αναμένεται να αρχίσει σήμερα.

"Διερευνητικό και χρήσιμο", χαρακτήρισε από τη μεριά του τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών με την ισραηλινή πλευρά ο επικεφαλής της συριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και πρέσβης της Συρίας στην Ουάσιγκτον, Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι καμία τελική συμφωνία δεν επήλθε σε κανένα από τα επίμαχα θέματα των συνομιλιών. Οσο για το ζήτημα κάποιας μελλοντικήςσυνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, διπλωμάτης τόνισε ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και ότι η Δαμασκός θα απέρριπτε αυτή τη στιγμή την όποια ιδέα οικονομικής συνεργασίας.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε χτες ότι το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν συζητήσει ακόμα κάποιο ειρηνευτικό σχέδιο.

"Στην παρούσα φάση, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το διάλογο και όχι να επεξεργαστούμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο", υπογράμμισε ο Πέρες μιλώντας ενώπιον βουλευτών του Εργατικού Κόμματος στα γραφεία του κόμματος, στο Τελ Αβίβ.

ΗΠΑ
Απολύσεις εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Ο γίγας των τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, "ΑΤ and T Corp", με την πρόθεση να γίνει "πιο ανταγωνιστική", ανακοίνωσε χτες ότι θα απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση αυτή των τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα απολύσει περισσότερους από 40.000 εργαζομένους της ώστε να μπορέσει να διασπάσει την επιχείρηση σε τρεις ξεχωριστές εταιρίες: της προμήθειας των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, της παραγωγής των εξοπλισμών - υλικών των τηλεπικοινωνιών και της παραγωγής υπολογιστών.

Η απόφαση αυτή θα αφήσει χωρίς δουλιά δεκάδες εργαζόμενους από τους οποίους οι 30.000 αναμένεται να απολυθούν ενώ οι υπόλοιποι 10.500 θα πρέπει να δηλώσουν εθελοντική αποχώρησή τους από τις διαδικασίες της εταιρίας. Ενώ προβλέπεται ότι το 70% των απολύσεων θα γίνουν αυτό το χρόνο.

"Πραγματικά ήλπιζα να μην ήμασταν αναγκασμένοι να πάρουμε τέτοια μέτρα. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο θα είναι για τους εργαζομένους μας και τις οικογένειές τους. Ομως τα μέτρα αυτά... είναι απόλυτα απαραίτητα αν θέλουμε οι επιχειρήσεις μας να είναι ανταγωνιστικές", δήλωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, Ρόμπερτ Αλεν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Παραίτηση της κυβέρνησης

ΚΑΪΡΟ.-

Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Ατέφ Σέντκι παραιτήθηκε χτες, καθώς και η κυβέρνησή του, όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων "MENA", και στη θέση του διορίστηκε από τον Πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ ο Καμάλ ελ Γκανζούρι.

Ο υπουργός Πληροφόρησης, Σαφουάτ Αλ Σερίφ, ανακοίνωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής εμφάνισής του ότι η επιστολή παραίτησης της κυβέρνησης αναμενόταν να παραδοθεί χτες από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της χώρας, "για να του επιτρέψει να επιλέξει ο ίδιος αυτόν που θεωρεί κατάλληλο να καθοδηγήσει τη χώρα, σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο πατριωτικής δράσης που περνά η Αίγυπτος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ