Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εκβιασμοί στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου"

Οι εργοδοτικές οργανώσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους με τις "προτάσεις"... ενάντια στην ανεργία

ΒΟΝΝΗ. -

Την πρόταση να αντικατασταθεί το ισχύον σύστημα των συλλογικών συμβάσεων και να θεσπιστεί ένα σύστημα αποδοχών για τους εργαζομένους που θα στηρίζεται σε τρεις "πυλώνες", διατύπωσε ο πρόεδρος των εργοδοτικών οργανώσεων της Γερμανίας, Κλάους Μούρμαν. Η πρόταση αυτή έχει σαν σκοπό, όπως δηλώνουν οι εργοδότες, την αντιμετώπιση της μη ικανοποιητικής ανάκαμψης της οικονομίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, φυσικά, μέσω περικοπών των αποδοχών των εργαζομένων.

Οι τρεις "πυλώνες" που αναφέρονται είναι: πρώτον, ένας "ελάχιστος μισθός, αισθητά χαμηλότερος" από τις σήμερα ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, δεύτερον, πυλώνας που θα αποτελείται από "συνδεδεμένες με την πορεία και τα κέρδη της επιχείρησης παροχές" (δώρο Χριστουγέννων, επίδομα αδείας) οι οποίες δε θα κατοχυρώνονται σε συλλογικές συμβάσεις και θα είναι "προσαρμόσιμες" τόσο ως προς το ύψος τους όσο και ως προς τον χρόνο καταβολής τους, και τρίτον,ατομικά "πριμ" παραγωγικότητας και επιμέλειας για κάθε εργαζόμενο.

Κατά τον πρόεδρο των εργοδοτών, με τον τρόπο αυτό δίδεται διέξοδος στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χωρίς να καταφεύγουν στο μέτρο των απολύσεων.

Η πρώτη αντίδραση των συνδικάτων ήταν αρνητική. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, Χάρτου και Κεραμικής, Ρούντι Χάιμ, χαρακτήρισε τις "προτάσεις" "ανόητες και προκλητικές".

"Ποιος θα αξιολογήσει την απόδοση του κάθε εργαζόμενου σε μια επιχείρηση; Ποιος θα κρίνει και βάσει ποιων στοιχείων, αν μια επιχείρηση κάνει κέρδη, όταν είναι δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες τα κρύβουν ή εμφανίζουν σκόπιμα ζημιές; Ούτως ή άλλως, οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν τους κατώτατους μισθούς, πόσο πιο κατώτατοι μπορούν να γίνουν; ", πρόσθεσε ο Χάιμ.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία των Συνδικάτων, DGB, έδωσε χτες στη δημοσιότητα μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία μέσα στον Δεκέμβρη προστέθηκαν άλλοι 180.000 άνεργοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανέργων σε 3,75 εκατομμύρια. Προ ημερών οι επίσημες στατιστικές μέχρι τον Νοέμβρη εμφάνιζαν τον αριθμό σε 3,57 εκατομμύρια ανέργων που ούτως ή άλλως αποτελούσε το ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ