Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Πολιτικό κίνημα συγκροτούν οι "Ζαπατίστας"

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου που θα επιχειρήσει να σπάσει "το μονοπώλιο" του συντηρητικού κυβερνητικού "Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος" στην εξουσία, ανήγγειλε χτες ο ηγέτης των εξεγερμένων ινδιάνων χωρικών "Ζαπατίστας" του νότιου Μεξικού, "υποδιοικητής" Μάρκος.

Ο ηγέτης του κινήματος των "Ζαπατίστας", σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του από το κρησφύγετό του στη ζούγκλα της Λακανδόνα, αναφέρθηκε στη δημιουργία του νέου αντιπολιτευτικού κινήματος, με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της ένοπλης εξέγερσης στην πολιτεία Τσιάπας, σημειώνοντας: "Το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο των Ζαπατίστας δε θα πολεμήσει για να αναλάβει την πολιτική εξουσία, αλλά θα παλέψει για τη δημοκρατία. Οι Ζαπατίστας δε θα "εξαφανιστούν"" αλλά θα καταβάλουν πολλές και σημαντικές προσπάθειες στο πολιτικό πεδίο".

Ο "υποδιοικητής" Μάρκος ανακοίνωσε επιπλέον ότι το νέο αυτό κίνημα θα ονομάζεται "Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Ζαπατίστας", υποκαθιστώντας πολιτικά τον "Εθνικοαπελευθερωτικό Στρατό των Ζαπατίστας" το ένοπλο κίνημα, του οποίου ηγείται ο ίδιος.

  • Αιματηρό τροχαίο δυστύχημα την πρωτοχρονιά από τη σύγκρουση δύο λεωφορείων στα σύνορα της Αριζόνα με το Μεξικό. Από την πλαγιομετωπική σύγκρουση των οχημάτων, έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 22.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ