Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αβέβαιη πολιτική κατάσταση

ΡΩΜΗ. -

Μέσα σε πολιτικό κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας, μιας και η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να εγκριθεί ή να απορριφθεί από το Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, η χώρα αυτή ανέλαβε την 1η Γενάρη την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των "15" της Ευρώπης στη Ρώμη, ενώ είτε την επόμενη είτε τη μεθεπόμενη, ο πρωθυπουργός Λαμπέρτο Ντίνι θα εμφανιστεί στη Βουλή, για να επιβεβαιώσει αν διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία, ώστε να παραμείνει στην ηγεσία στη διάρκεια του τρέχοντος εξαμήνου. Ετσι, το Κοινοβούλιο της χώρας θα αποφασίσει, αν θα διενεργηθούν νέες εκλογές ή θα καταβληθεί προσπάθεια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ετσι, υπάρχουν δύο περιπτώσεις, είτε να υποστηριχτεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Ντίνι, είτε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το συντομότερο, όπως ζητεί η Αριστερά και κάποια από τα ακραία δεξιά κόμματα.

Ωστόσο, αν τελικά αποφασιστεί η λύση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Ντίνι, το ερώτημα που θα προκύψει είναι για πόση διάρκεια θα κρατήσει, δηλαδή μέχρι να τελειώσει η προεδρία της χώρας της ΕΕ ή και αργότερα.

Ο Πρόεδρος της χώρας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεράνω πολιτικών σκοπιμοτήτων και"να αναλάβουν τις ευθύνες τους", αντί να επιρρίπτουν τις ευθύνες στον αρχηγό του κράτους.

"Αν είμαστε ενωμένοι, εάν εργαστούμε από κοινού, εάν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε το τίμημα από κοινού, ενωμένοι και ισχυροί για την Ιταλία, δεν έχω αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε", τόνισε ο Σκάλφαρο αναφερόμενος στις προοπτικές, για να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ