Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν αποκλείεται η "λύση Ερμπακάν"
  • Υποστηρίζει τον ισλαμιστή ηγέτη ο επικεφαλής της εργατικής συνομοσπονδίας
  • Τις αμέσως επόμενες μέρες η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

ΑΓΚΥΡΑ. -

Η αβεβαιότητα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως τα μέσα της προσεχούς βδομάδας, οπότε θα συγκροτηθεί η νέα εθνοσυνέλευση και ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ,θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, οι φωνές υπέρ του να δοθεί "μια ευκαιρία" στον Νετσμεντίν Ερμπακάννα κυβερνήσει πληθαίνουν. Στους υποστηρικτές της λύσης Ερμπακάν προστέθηκε ο ηγέτης της εργατικής συνομοσπονδίας της Τουρκίας, Μπαϊράμ Μεράλ. Ο Μεράλ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, χτες, είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους ισλαμιστές να "σχηματίσουν κυβέρνηση, για να δούμε τι είναι αυτή η δίκαιη τάξη και η εθνική πολιτική".

Ο Μεσούτ Γιλμάζδεν έχει ακόμη αποκλείσει το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τον Ερμπακάν, που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες πολύ πιο μετριοπαθής απ' όσο θα περίμενε κανείς...

Τη λύση Ερμπακάν υποστήριξε χτες και το αλγερινό Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας (FIS). Σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα, ο Ανουάρ Χαντάμ, στέλεχος της οργάνωσης, είπε ότι η Τουρκία, ως μια "ευρωπαϊκή και ισλαμική χώρα", θα μπορέσει να βοηθήσει τη μουσουλμανική υπόθεση. "Υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση της Τουρκίας στην Ευρώπη... πιστεύω ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τον μουσουλμανικό κόσμο συνδεόμενοι πλήρως με τους Ευρωπαίους", τόνισε.

Παραμένουν, όμως, άγνωστες οι διαθέσεις του στρατού, όσον αφορά στην ενδεχόμενη συμμετοχή του Ερμπακάν στην επόμενη τουρκική κυβέρνηση. Οι "Τάιμς" του Λονδίνου θυμίζουν ότι από τη δεκαετία του '60, οι στρατιωτικοί - αυτόκλητοι "υπερασπιστές των μη θεοκρατικών καθεστώτων" - έχουν πραγματοποιήσει τρία πραξικοπήματα...

  • Μία ακόμη έδρα εξασφαλίζει το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ στο τουρκικό Κοινοβούλιο, αυξάνοντας έτσι σε 132 έδρες τη δύναμή του. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η απόφαση αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της ένστασης που υπέβαλε η τοπική οργάνωση του κόμματος στην επαρχία Τοκάτ, για εσφαλμένη καταμέτρηση. Την επίμαχη έδρα έχασε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Εντός της βδομάδας, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, θα δώσει στη δημοσιότητα και τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα, γεγονός που θα επιτρέψει τη συγκρότηση της νέας εθνοσυνέλευσης και την - επίσημη, πλέον - έναρξη των διεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης.

  • Σε κόκκινο πανί για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή κινδυνεύει να μεταβληθεί η Τουρκία, εξαιτίας των αρδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζει στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη. Οι ποταμοί διέρχονται και από άλλες χώρες, και η ροή του νερού απειλείται να μειωθεί. Πριν λίγες μέρες, σε κοινή τους ανακοίνωση, η Συρία, η Αίγυπτος και άλλες έξι χώρες του Περσικού Κόλπου καταδίκασαν το τουρκικό αρδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 25 αρδευτικά συστήματα, 22 φράγματα και 19 υδροηλεκτρικούς σταθμούς στα νοτιανατολικά της χώρας.

Η ηγεσία της Συρίας θεωρεί ότι το τουρκικό πρόγραμμα θα μειώσει τη ροή των υδάτων προς το έδαφός της, ενώ το νερό θα μολυνθεί ακόμη περισσότερο.

Η τουρκική διπλωματία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Συρίας και διακηρύσσει ότι σέβεται απόλυτα τη συμφωνία που έχει συνάψει με τη Δαμασκό από το 1987, σύμφωνα με την οποία επιτρέπει μέση ροή 500 κυβικών μέτρων νερού το δευτερόλεπτο στη γειτονική της χώρα.

Ο απερχόμενος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ντενίζ Μπαϊκάλ, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των γειτόνων της Τουρκίας. Ειδικά της "ισχυρής" Συρίας: "Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ υπαίτια για τα προβλήματα της Συρίας και ακολουθούσε πάντα μια εποικοδομητική προσέγγιση στις σχέσεις της με τη γείτονά της", δήλωσε ο Μπαϊκάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ