Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ανισότητες στην εκπαίδευση των γυναικών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ(του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η ΟΥΝΕΣΚΟ έδωσε στη δημοσιότητα την "Παγκόσμια Εκπαιδευτική Εκθεση 1995", μία διετή μελέτη της (1993 - 95), όπου δίνονται λεπτομερή στοιχεία και στατιστικές για το εκπαιδευτικό πρόβλημα σε πάνω από 180 χώρες του κόσμου.

Κύριο θέμα της, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, είναι η εκπαίδευση γυναικών και κοριτσιών.

Αναφέρεται ότι οι ανισότητες στον τομέα της εκπαίδευσης εξακολουθούν να επικρατούν σχεδόν σε όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα τα 2/3 των αγράμματων ενηλίκων σ' όλο τον κόσμο να είναι γυναίκες. Ανάλογο ποσοστό αντιπροσωπεύουν και τα κορίτσια ανάμεσα σε άτομα νεαρής ηλικίας που βρίσκονται εκτός σχολείου.

"Μία τέτοια ασυμμετρία στην άσκηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνο άρνηση της ισότιμης ευκαιρίας, αλλά περιορίζει και τη συνεισφορά της εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και υπονομεύει τη δυνατότητα επίδειξης σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα. Η αντιμετώπιση της κατάφωρης αυτής αδικίας έναντι των γυναικών είναι αξεχώριστη από το χρέος δημιουργίας ενός ισότιμου και στέρεου ειρηνικού κόσμου", παρατηρεί στον πρόλογο της έκθεσης ο γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ, που εδρεύει στο Παρίσι, Φρεδερίκο Μαγιόρ.

Η έκθεση ασχολείται, επίσης, με την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση, τόσο στις βιομηχανικές, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, με επίκεντρο το χάσμα της εγγραμματοσύνης ανάμεσα στα δύο φύλα, την εγγραφή και τα χρόνια φοίτησης, την πρόσβαση στην επιστήμη και άλλες σπουδές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ