Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων

Με απεργοσπάστες και την αστυνομία, επιχειρεί η κυβέρνηση Ζιπέ να καταστείλει την απεργία στη Μασσαλία

ΠΑΡΙΣΙ. -

Υπό αστυνομική επιτήρηση λειτούργησαν οι συρμοί του Μετρό χτες στη Μασσαλία, ενώ ιδιωτικά λεωφορεία υποκατέστησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κατασταλεί με "πλάγιους" τρόπους η απεργία στη Γαλλία, που διαρκεί εδώ και 28 μέρες.

Οι κινητοποιήσεις στη Μασσαλία, είναι το κυριότερο, άλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές, καθώς οι απεργοί δε φαίνονται να υποχωρούν από τις κινητοποιήσεις που παρέλυσαν στα τέλη του Νοέμβρη και καθ' όλη τη διάρκεια του Δεκέμβρη, τη Γαλλία.

Το Μετρό λειτούργησε με τη συνδρομή μη απεργούντων υπαλλήλων, οι οποίοι προστατεύονταν από την αστυνομία καθώς εκφράστηκαν φόβοι ότι οι απεργοί θα παρεμπόδιζαν την προσέλευση των - λιγοστών - απεργοσπαστών.

Οι αρχές της Μασσαλίας νοίκιασαν 26 ιδιωτικά λεωφορεία χτες, προκειμένου να αποκατασταθούν, ως ένα βαθμό, οι συγκοινωνίες, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό ραδιόφωνο, καλύφθηκε μόλις το 4 - 6% της κανονικής λειτουργίας των λεωφορείων. Η κίνηση αυτή, σχολίαζε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", μάλλον συμβολικό χαρακτήρα είχε...

Πάντως, οι απεργοί σταμάτησαν ένα λεωφορείο, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους για την εισαγωγή της "λύσης" (; ) των ιδιωτών, στα ακόμη άλυτα προβλήματα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες...

Σε ισχύ αντιλαϊκά μέτρα...

Νέες βαρύτερες φορολογικές ρυθμίσεις, υψηλότερα ασφαλιστικά τέλη, κι ένα πακέτο μέτρων που πλήττουν το εισόδημα των μεσαίων και κατώτερων γαλλικών εισοδηματικών τάξεων, τέθηκαν σε ισχύ από πρώτης Γενάρη. Το σχέδιο οικονομικής "εξυγίανσης" του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ, περιλαμβάνει επιβολή φόρων ακόμη και στους άνεργους που ζουν από την πρόνοια και τους συνταξιούχους. Η επιβολή των μέτρων αυτών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής του Ζιπέ, καθώς θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία 25 δισ. φράγκα κάθε χρόνο, επί 13 χρόνια.

Ο Αλέν Ζιπέ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Γαλλίας. θυμίζουμε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα υπήρξαν από τις κυριότερες γενεσιουργές αιτίες των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων που συντάραξαν τη Γαλλία.

Επίσης σε ισχύ τέθηκε το "πάγωμα" των μισθών για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που αριθμούν περίπου 5,5 εκατομμύρια.

Ξανά στον αφρό οι τηλεφωνικές υποκλοπές

Ο πρόεδρος της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας "Ρενό", Λουί Σβάιτσερ, κλήθηκε σε ανάκριση από τις δικαστικές αρχές του Παρισιού για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε οργανωθεί στο προεδρικό μέγαρο στη δεκαετία του 1980, όπως ανακοινώθηκε χτες.

Ο Σβάιτσερ την περίοδο εκείνη, ήταν διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς και κατηγορείται για προσβολή της ατομικής ελευθερίας.

Θύματα του δικτύου αυτού υποκλοπών είχαν πέσει εκατοντάδες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, καθώς μια αντιτρομοκρατική ομάδα "καλωδίωσε" ολόκληρο το προεδρικό μέγαρο από το 1983 ως το 1986.

Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ο πρώην διευθυντής του Υπουργικού Συμβουλίου του Φρανσουά Μιτεράν, Ζιλ Μεναζέ, και τρεις συνεργάτες του.

Ο 52χρονος Σβάιτσερ είναι πρόεδρος της Ρενό από το 1992. Η εταιρία, η οποία απασχολεί 140.000 εργαζόμενους, αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί φέτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ