ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κύματα προσφύγων από τις σφαγές στα νησιά Μολούκα

Τα ερείπια πίσω από το κοριτσάκι είναι από τις συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Associated Press

Τα ερείπια πίσω από το κοριτσάκι είναι από τις συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Διογκώνεται μέρα με τη μέρα το κύμα προσφύγων στα νησιά Μολούκα εξαιτίας των συνεχιζόμενων σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, οι οποίες μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο έχουν προκαλέσει το θάνατο αρκετών εκατοντάδων ατόμων. Οι τελευταίες πληροφορίες περιέγραφαν τα νησιά Χαλμαχέρα και Σεράμ ως τις μεγαλύτερες εστίες συγκρούσεων, ενώ ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν πως περίπου 10.000 κάτοικοι από τα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος Μολούκα, Χαλμαχέρα και Σεράμ έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους με κατεύθυνση τη σχετικώς ήρεμη πρωτεύουσα των νησιών, Αμπόν!

Ο στρατιωτικός διοικητής της επαρχίας Μαλούκου (στην οποία εντάσσονται τα νησιά), αντιστράτηγος Μαξ Ταμαέλα, δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονταν με σφοδρότητα έως αργά το βράδυ της Τρίτης στο νησί Χαλμαχέρα, προσθέτοντας πως δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τελευταίο γύρο των συγκρούσεων.

Ετσι, μετά και από τον απολογισμό των τελευταίων ημερών, οι νεκροί από τις λεγόμενες θρησκευτικές συγκρούσεις στα νησιά Μολούκα (έκτασης περίπου 86.000 τ.χλμ) ξεπερνούν από την αρχή του 1999 τους 1.300!

Αφορμή και αιτίες της βίας

Η αφορμή των αιματηρών συγκρούσεων στις αρχές του '99 δόθηκε από την έντονη λογομαχία ενός μουσουλμάνου οδηγού ταξί και ενός μεθυσμένου χριστιανού στην πρωτεύουσα των νησιών, Αμπόν. Αρκεί όμως ένα τέτοιο περιστατικό να οδηγήσει σε τέτοιες αιματηρές συγκρούσεις; Ορισμένοι κατηγορούν «σκοτεινές» φιγούρες μουσουλμάνων προβοκατόρων που έρχονται στα νησιά Μολούκα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ινδονησίας με σκοπό να ανατρέψουν τις πληθυσμιακές αναλογίες ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Αρκετοί από τους κατοίκους των νησιών θεωρούν πως οι συμπλοκές διαδραματίζονται σαφώς μεταξύ των ντόπιων μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης βίας. Ομως, ο φαύλος κύκλος της βίας που εστιάζεται στο πεδίο της διαμάχης ανάμεσα σε δύο θρησκείες έχει εντούτοις τις ρίζες του στο κατεστημένο διακρίσεων που έστησαν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες.

Πριν 500 χρόνια τα νησιά των Μπαχαρικών (Σπάις Αϊλαντς νυν νησιά Μολούκα) ήταν η μοναδική πηγή καρυκευμάτων, των οποίων η αξία υπερέβαινε εκείνη του χρυσαφιού. Γι' αυτό και τα νησιά δεν μπόρεσαν παρά να προσελκύσουν τα λυσσαλέα βλέμματα των Ευρωπαίων εξερευνητών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Ολλανδών που επέκτειναν την ισχυρή επιρροή τους στην περιοχή έως τα τέλη της δεκαετίας του '40, περίοδο που η Ινδονησία είχε ξεκινήσει τον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Σ' αυτή τους την προσπάθεια, οι Ολλανδοί στρατολόγησαν χριστιανούς από την Αμπόν, τους οποίους εκπαίδευσαν και χρησιμοποίησαν κατά των υποστηριχτών του κινήματος της ανεξαρτησίας με έδρα την Ιάβα.

Οταν η Ινδονησία κερδίζει τελικώς την ανεξαρτησία της το 1949, οι κάτοικοι της Αμπόν πίστεψαν πως είχαν τα περιθώρια να σχηματίσουν τη δική τους χώρα. Για σύντομο διάστημα πάλεψαν υπέρ της «Δημοκρατίας των Νότιων Μολούκα» προτού νικηθούν το 1959. Χιλιάδες Αμπονέζοι χριστιανοί στρατιώτες που είχαν στρατολογηθεί από τους Ολλανδούς αποικιοκράτες, επιχείρησαν να βρουν καταφύγιο στην Ολλανδία. Από τότε έως τα αιματοβαμμένα χρόνια της 30χρονης και πλέον δικτατορίας Σουχάρτο, κανείς και καμία οργάνωση δεν μπορούσε ανοιχτά να προβάλλει αιτήματα αυτονόμησης ή θρησκευτικής ανεξαρτησίας. Με την πτώση του δικτάτορα Σουχάρτο, οι «ασκοί του Αιόλου» ανοίγουν, με μία πλειάδα αυτονομιστικών ή άλλων κινημάτων να διεκδικούν τη ρήξη των δεσμών με την Τζακάρτα. Εντούτοις, η περίπτωση των νησιών Μολούκα ελάχιστα μοιάζει να συνδέεται με τα αυτονομιστικά κινήματα άλλων περιοχών. Οι μάχες της δεκαετίας του '50 περί μίας ανεξάρτητης «Δημοκρατίας των Νότιων νησιών Μολούκα» έχουν μάλλον ξεχαστεί. Ο γρίφος της αιματηρής θρησκευτικής διαμάχης φαίνεται πως εντάσσεται στο περιβάλλον μίας μουσουλμανοκρατούμενης Ινδονησίας, με τα νησιά Μολούκα να είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας με ισχυρή χριστιανική κοινότητα, η οποία αναζητεί την «ταυτότητά» της έχοντας στην πραγματικότητα «δημιουργηθεί» περισσότερο με τις «ιδέες» και τα «ιδανικά» των στυγνών Ευρωπαίων αποικιοκρατών και ελάχιστα του χριστιανισμού...

Η ασυλία του Γιέλτσιν στο γερμανικό Τύπο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες επαναφέρουν στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα της «κλίκας» του Γιέλτσιν, ενώ υποθέτουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαγόρασε το αξίωμα του Προέδρου παρέχοντας ασυλία στις εγκληματικές ενέργειες της κλίκας.

Σε ανταπόκριση από τη Μόσχα στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» στις 4 του Γενάρη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Μπόρις Γιέλτσιν απολαμβάνει ισόβια ασυλία. Ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος, μπορεί συνεπώς να απολαύσει απόλυτη απαλλαγή από την ποινική δίωξη, όχι μόνο για ήδη τετελεσμένα αμαρτήματα και εγκλήματα, αλλά και για τα μελλοντικά... Ακριβώς αυτή η προσφορά υπηρεσιών ήταν το γεγονός ότι ο Πούτιν είχε χριστεί από τις αρχές Αυγούστου από την κλίκα Γιέλτσιν διάδοχός του. Ας περιμένουμε, αν τα πράγματα θα γίνουν έτσι. Η γενική άφεση αμαρτιών δεν επεκτείνεται και στην αγία οικογένεια - ένα συνονθύλευμα από ευνοούμενους, που τους τελευταίους μήνες της εποχής Γιέλτσιν όλο και περισσότερο δρούσε σαν συλλογικός Ρασπούτιν και ασκούσε την πραγματική πολιτική. Ακριβώς αυτή τη σκιώδη κυβέρνηση τη βαρύνει η επείγουσα υποψία της διαφθοράς και της παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (3 του Γενάρη) σε κύριο άρθρο κάνει λόγο για «βρόμικο παζάρεμα» του Γιέλτσιν και της οικογένειάς του με τον Πούτιν: «Πλήρης ασυλία σε αντάλλαγμα την απόσυρση από την πολιτική εξουσία».

Η «Τάγκες-Σπίγκελ» της 3ης του Γενάρη αφιερώνει δίστηλο με τον τίτλο: «Οι σκοτεινές μπίζνες της οικογένειας Γιέλτσιν» Γράφει συγκεκριμένα: «Πλύσιμο χρήματος, διαφθορά, λασπολογίες ενάντια σε ενοχλητικούς ανακριτές - οι τελευταίοι μήνες της θητείας του Μπόρις Γιέλτσιν χαρακτηρίζονταν από σκάνδαλα και τεράστιες κατηγορίες από ρωσικά και ξένα μίντια. Στο επίκεντρο βρίσκονταν πάντα ο πιο στενός κύκλος των εμπίστων του Γιέλτσιν, με το όνομα "η οικογένεια". Μέσα στην κλίκα, που περιλαμβάνει μια ντουζίνα ατόμων, ανήκουν πολλοί στενοί συγγενείς του Μπ. Γιέλτσιν. Οι δύο κόρες και οι δύο γαμπροί του... Η ασυλία που εξασφαλίστηκε στον Γιέλτσιν έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για την οικογένεια, αν και εξακολουθεί να παραμένει ασαφές σε τι βαθμό αυτή η ασυλία ισχύει και για τους συγγενείς του Γιέλτσιν».

Ανάλογου ύφους και περιεχομένου ήταν και τα σχόλια των άλλων εφημερίδων.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φρένο θα βάζουν «πανθορώντες» δορυφόροι!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με πρόφαση τη συρρίκνωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, η βρετανική κυβέρνηση βρήκε ένα ακόμη τέχνασμα για τη δορυφορική παρακολούθηση των οδηγών... Ο ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας, που χρησιμοποιεί δορυφορικά σήματα προκειμένου να κόψει την ταχύτητα όσων αυτοκινήτων παραβιάζουν τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας είναι γεγονός, σήμερα για τη Βρετανία, αύριο ίσως και για άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με ό,τι αυτό βέβαια... συνεπάγεται.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, η τοποθέτηση του λεγόμενου ηλεκτρονικού ρυθμιστή ταχύτητας σύντομα δεν αποκλείεται να επιβληθεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και διά νόμου για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπλερ. Η ευρεσιτεχνία του ηλεκτρονικού ρυθμιστή ταχύτητας ανήκει σε ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Λιντς σε συνεργασία με την «Ενωση Ερευνών Αυτοκινητοβιομηχανίας». Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και χρειάστηκε τρία χρόνια για να δημιουργήσει και να τελειοποιήσει τον ηλεκτρονικό ρυθμιστή ταχύτητας.

Ωστόσο, η πεποίθηση της βρετανικής κυβέρνησης πως το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των τροχαίων και στην αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας που λειτουργεί χρησιμοποιώντας όλους τους παγκόσμιους δορυφόρους εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος, συνοδεύεται με έναν ψηφιακό χάρτη στο ταμπλό του οδηγού, το οποίο θα ενημερώνει τον οδηγό όταν παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Αμέσως μετά θα μπορεί να περιορίζει την ταχύτητα του οχήματος ελέγχοντας (για την ακρίβεια περιορίζοντας) τη ροή των καυσίμων. Το κόστος τοποθέτησης της ειδικής συσκευής απαιτεί την καταβολή 200 στερλινών.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τραγικός ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δεν ήταν μόνον η Βενεζουέλα, που επλήγη θανάσιμα από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μεγάλες καταστροφές υπέστη και η γειτονική της Κολομβία, παρότι δεν κατάφερε να αποσπάσει τόσο τα φώτα της δημοσιότητας.

Μπορεί για την περίπτωση της Κολομβίας η φυσική καταστροφή να μην ήταν ένα «τεράστιο κύμα» που τα συμπαρέσυρε όλα, αλλά η εκδήλωση του φαινομένου Λα Νίνια ήταν λιγότερης έντασης, μεγαλύτερης, όμως, διάρκειας, και κόστισε τη ζωή σε 250 ψυχές. Ενώ, εκτός των νεκρών, 1.214.000 έχουν απομείνει άστεγοι. Αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών και ο αντίστοιχος των αστέγων στην Κολομβία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν μέσα στο 1999 από τις δυνατές βροχοπτώσεις, οι οποίες συνόδευαν την εμφάνιση του κλιματικού φαινομένου Λα Νίνια στη λατινοαμερικανική χώρα.

Συγκεκριμένα, οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις 25 από τις 32 επαρχίες της χώρας, προκάλεσαν με τη σειρά τους εδαφικές κατακρημνίσεις, κατολισθήσεις βράχων και λάσπης και πλημμύρες, για σχεδόν ολόκληρη την περσινή χρονιά. Περισσότερο επλήγησαν οι επαρχίες Ναρίνιο - στα νοτιοδυτικά - Κίνδιο - κεντροδυτικά - και Βόρειο Σαντανδέρ κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Στην ίδια περιοχή, 30 οικογένειες έμειναν άστεγες από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν μόλις την περασμένη Κυριακή. Επίσης μόλις δύο μέρες πριν και ενώ έχει εισέλθει η νέα χιλιετία, μία καταιγίδα σε κεντρικό προάστιο της Μπογκοτά πλημμύρισε τους δρόμους, ενώ έπεσε και χαλάζι μεγέθους 40-50 χιλιοστών.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Νέα επίθεση έξω από το γραφείο της πρωθυπουργού...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Επίθεση καμικάζι έκανε χτες αντάρτισσα των Ταμίλ έξω από το γραφείο της πρωθυπουργού Σιριμάβο Μπανταρανάικε στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, με αποτέλεσμα να βρει η ίδια ακαριαία το θάνατο όπως και τουλάχιστον άλλα 10 άτομα, στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί και διαβάτες. Από την επίθεση τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά και άλλα 29 άτομα.

Η πρωθυπουργός Μπανταρανάικε (και μητέρα της Προέδρου της Σρι Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα) γλίτωσε και από τη δεύτερη δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον της σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, και αυτό επειδή εκείνη την ώρα εργαζόταν στο σπίτι της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ