Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
Η ασυλία του Γιέλτσιν στο γερμανικό Τύπο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες επαναφέρουν στην επιφάνεια τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα της «κλίκας» του Γιέλτσιν, ενώ υποθέτουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαγόρασε το αξίωμα του Προέδρου παρέχοντας ασυλία στις εγκληματικές ενέργειες της κλίκας.

Σε ανταπόκριση από τη Μόσχα στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» στις 4 του Γενάρη, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Μπόρις Γιέλτσιν απολαμβάνει ισόβια ασυλία. Ο πρώην Ρώσος Πρόεδρος, μπορεί συνεπώς να απολαύσει απόλυτη απαλλαγή από την ποινική δίωξη, όχι μόνο για ήδη τετελεσμένα αμαρτήματα και εγκλήματα, αλλά και για τα μελλοντικά... Ακριβώς αυτή η προσφορά υπηρεσιών ήταν το γεγονός ότι ο Πούτιν είχε χριστεί από τις αρχές Αυγούστου από την κλίκα Γιέλτσιν διάδοχός του. Ας περιμένουμε, αν τα πράγματα θα γίνουν έτσι. Η γενική άφεση αμαρτιών δεν επεκτείνεται και στην αγία οικογένεια - ένα συνονθύλευμα από ευνοούμενους, που τους τελευταίους μήνες της εποχής Γιέλτσιν όλο και περισσότερο δρούσε σαν συλλογικός Ρασπούτιν και ασκούσε την πραγματική πολιτική. Ακριβώς αυτή τη σκιώδη κυβέρνηση τη βαρύνει η επείγουσα υποψία της διαφθοράς και της παράνομης μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (3 του Γενάρη) σε κύριο άρθρο κάνει λόγο για «βρόμικο παζάρεμα» του Γιέλτσιν και της οικογένειάς του με τον Πούτιν: «Πλήρης ασυλία σε αντάλλαγμα την απόσυρση από την πολιτική εξουσία».

Η «Τάγκες-Σπίγκελ» της 3ης του Γενάρη αφιερώνει δίστηλο με τον τίτλο: «Οι σκοτεινές μπίζνες της οικογένειας Γιέλτσιν» Γράφει συγκεκριμένα: «Πλύσιμο χρήματος, διαφθορά, λασπολογίες ενάντια σε ενοχλητικούς ανακριτές - οι τελευταίοι μήνες της θητείας του Μπόρις Γιέλτσιν χαρακτηρίζονταν από σκάνδαλα και τεράστιες κατηγορίες από ρωσικά και ξένα μίντια. Στο επίκεντρο βρίσκονταν πάντα ο πιο στενός κύκλος των εμπίστων του Γιέλτσιν, με το όνομα "η οικογένεια". Μέσα στην κλίκα, που περιλαμβάνει μια ντουζίνα ατόμων, ανήκουν πολλοί στενοί συγγενείς του Μπ. Γιέλτσιν. Οι δύο κόρες και οι δύο γαμπροί του... Η ασυλία που εξασφαλίστηκε στον Γιέλτσιν έχει τεράστιο ενδιαφέρον και για την οικογένεια, αν και εξακολουθεί να παραμένει ασαφές σε τι βαθμό αυτή η ασυλία ισχύει και για τους συγγενείς του Γιέλτσιν».

Ανάλογου ύφους και περιεχομένου ήταν και τα σχόλια των άλλων εφημερίδων.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ