Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τραγικός ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δεν ήταν μόνον η Βενεζουέλα, που επλήγη θανάσιμα από τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή του αιώνα για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Μεγάλες καταστροφές υπέστη και η γειτονική της Κολομβία, παρότι δεν κατάφερε να αποσπάσει τόσο τα φώτα της δημοσιότητας.

Μπορεί για την περίπτωση της Κολομβίας η φυσική καταστροφή να μην ήταν ένα «τεράστιο κύμα» που τα συμπαρέσυρε όλα, αλλά η εκδήλωση του φαινομένου Λα Νίνια ήταν λιγότερης έντασης, μεγαλύτερης, όμως, διάρκειας, και κόστισε τη ζωή σε 250 ψυχές. Ενώ, εκτός των νεκρών, 1.214.000 έχουν απομείνει άστεγοι. Αυτός είναι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών και ο αντίστοιχος των αστέγων στην Κολομβία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τις καταστροφές που προκλήθηκαν μέσα στο 1999 από τις δυνατές βροχοπτώσεις, οι οποίες συνόδευαν την εμφάνιση του κλιματικού φαινομένου Λα Νίνια στη λατινοαμερικανική χώρα.

Συγκεκριμένα, οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις 25 από τις 32 επαρχίες της χώρας, προκάλεσαν με τη σειρά τους εδαφικές κατακρημνίσεις, κατολισθήσεις βράχων και λάσπης και πλημμύρες, για σχεδόν ολόκληρη την περσινή χρονιά. Περισσότερο επλήγησαν οι επαρχίες Ναρίνιο - στα νοτιοδυτικά - Κίνδιο - κεντροδυτικά - και Βόρειο Σαντανδέρ κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Στην ίδια περιοχή, 30 οικογένειες έμειναν άστεγες από τις ραγδαίες βροχοπτώσεις, που σημειώθηκαν μόλις την περασμένη Κυριακή. Επίσης μόλις δύο μέρες πριν και ενώ έχει εισέλθει η νέα χιλιετία, μία καταιγίδα σε κεντρικό προάστιο της Μπογκοτά πλημμύρισε τους δρόμους, ενώ έπεσε και χαλάζι μεγέθους 40-50 χιλιοστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ