Πέμπτη 6 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φρένο θα βάζουν «πανθορώντες» δορυφόροι!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με πρόφαση τη συρρίκνωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, η βρετανική κυβέρνηση βρήκε ένα ακόμη τέχνασμα για τη δορυφορική παρακολούθηση των οδηγών... Ο ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας, που χρησιμοποιεί δορυφορικά σήματα προκειμένου να κόψει την ταχύτητα όσων αυτοκινήτων παραβιάζουν τα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας είναι γεγονός, σήμερα για τη Βρετανία, αύριο ίσως και για άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, με ό,τι αυτό βέβαια... συνεπάγεται.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της βρετανικής κυβέρνησης, Τζον Πρέσκοτ, η τοποθέτηση του λεγόμενου ηλεκτρονικού ρυθμιστή ταχύτητας σύντομα δεν αποκλείεται να επιβληθεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια και διά νόμου για όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στη χώρα, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που σκέφτεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπλερ. Η ευρεσιτεχνία του ηλεκτρονικού ρυθμιστή ταχύτητας ανήκει σε ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Λιντς σε συνεργασία με την «Ενωση Ερευνών Αυτοκινητοβιομηχανίας». Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και χρειάστηκε τρία χρόνια για να δημιουργήσει και να τελειοποιήσει τον ηλεκτρονικό ρυθμιστή ταχύτητας.

Ωστόσο, η πεποίθηση της βρετανικής κυβέρνησης πως το όλο εγχείρημα αποσκοπεί στη μείωση του αριθμού των τροχαίων και στην αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντιδράσεις.

Ο ηλεκτρονικός ρυθμιστής ταχύτητας που λειτουργεί χρησιμοποιώντας όλους τους παγκόσμιους δορυφόρους εντοπισμού γεωγραφικού στίγματος, συνοδεύεται με έναν ψηφιακό χάρτη στο ταμπλό του οδηγού, το οποίο θα ενημερώνει τον οδηγό όταν παραβιάζει το όριο ταχύτητας. Αμέσως μετά θα μπορεί να περιορίζει την ταχύτητα του οχήματος ελέγχοντας (για την ακρίβεια περιορίζοντας) τη ροή των καυσίμων. Το κόστος τοποθέτησης της ειδικής συσκευής απαιτεί την καταβολή 200 στερλινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ