ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Υπαρκτός ο κίνδυνος της τρομοκρατίας»!

Αποφεύγει τις «πρόχειρες εκτιμήσεις» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της για τις βομβιστικές εκρήξεις στο υπουργείο Οικονομίας εμφανίστηκε η κυβέρνηση, αποφεύγοντας επίσημα να μιλήσει για τρομοκρατική ενέργεια, σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη που μίλησε για «υπαρκτό κίνδυνο τρομοκρατίας», τον οποίο μάλιστα τον απέδωσε... στα κατάλοιπα της «17Ν».

«Δε θα κάνω πρόχειρες εκτιμήσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να απαντήσει αν η κυβέρνηση θεωρεί τη βομβιστική έκρηξη ως τρομοκρατική ενέργεια και αν συνδέεται και με τη δίκη της «17Ν». Αφού παρέπεμψε στις πρώτες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, συμπλήρωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και θα υπάρχουν διαρκείς ανακοινώσεις και ενημέρωση της κοινής γνώμης. «Δε γνωρίζω πόσο απλή μπορεί να είναι αυτή η υπόθεση, είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα υπόθεση», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος. Παράλληλα, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην αντίδραση της Αστυνομίας υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε έγκαιρη προσπάθεια από την αστυνομία να αποκλειστούν οι χώροι». Στις αιτιάσεις ότι η αστυνομία δεν απέκλεισε έγκαιρα τους χώρους γύρω από το υπουργείο Οικονομίας παρότι υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα περίπου μισή ώρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος δικαιολόγησε τις αστυνομικές αρχές, λέγοντας ότι στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα αναφέρθηκε το υπουργείο Οικονομικών (που βρίσκεται στην οδό Καραγιώργη Σερβίας), ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομίας (στην οδό Νίκης).

«Φοβάμαι ότι είναι πια μέσα στη στατιστική εικόνα κάθε μεγαλούπολής να αντιμετωπίζει κάθε τόσο τέτοια χτυπήματα», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, απορρίπτοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ζητήσει να κάνει «δικές της» ανακρίσεις στην Ελλάδα.

«Να εξοντωθούν τα κατάλοιπα της 17Ν»(!)

«Ετοιμο» είχε το πόρισμά του για τη βομβιστική έκρηξη ο Κ. Μητσοτάκης. «Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή», αποφάνθηκε σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ: «Εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινώς. Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι της, πάντως ένα κομμάτι της, είναι εκτός, είναι ελεύθερο. Και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός», δήλωσε και συνέχισε ακάθεκτος: «Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας, το οποίο σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι η Αστυνομία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το κράτος ολόκληρο, πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να εξοντωθούν και τα τελευταία κατάλοιπα της τρομοκρατίας, η οποία μπορεί να κάνει ζημιά στην Ελλάδα. Διότι μια τέτοια έκρηξη, στο Σύνταγμα, που τη μεταδίδει το CNN ως πρώτη είδηση, αντιλαμβάνεστε ότι βλάπτει πάρα πολύ την Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά, δυσφημούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει». Στο «διά ταύτα» είπε ότι «όλοι μας έχουμε χρέος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση - και νομίζω ότι το κάνει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ - η κοινή γνώμη, να συγκλίνουμε στη θέση ότι η τρομοκρατία αποτελεί απειλή, αποτελεί ζημιά και κίνδυνο και ότι δεν μπορεί απέναντί τους καμιά ανοχή. Πρέπει και τα κατάλοιπα να εξοντωθούν».

Σε ερώτηση, αν η Αστυνομία μπορούσε να προλάβει τους τραυματισμούς από τη σημερινή έκρηξη, αφού είχε ενημερωθεί, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δε νομίζω. Αλλά αυτό δείχνει πάντως ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε για να σκοτώσει ανθρώπους, διότι από ό,τι άκουσα υπήρξαν δύο ειδοποιήσεις. Αλλά κάνει μεγάλη ζημιά. Πάνω στις γιορτές γιατί να γίνεται αυτό; Ποιον σκοπό υπηρετεί; Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία. Περίσσευμα δημοκρατίας έχουμε, έλλειμμα δεν έχουμε».

ΔΙΚΗ «17 Ν»
Ενσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου

Με ένσταση περί αναρμοδιότητας του πενταμελούς Εφετείου που δικάζει την υπόθεση της «17 Ν», συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως οι πράξεις για τις οποίες δικάζονται οι κατηγορούμενοι υπάγονται στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος.

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι ο νόμος 2928/2001, που αφορά την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι αντισυνταγματικός, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος, τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Αλλωστε, όπως επισήμανε, ο Δ. Κουφοντίνας έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Ν». Αποδέχεται τη συμμετοχή του. Συμφωνεί με τη δράση της και τις πολιτικές της θέσεις. Εξήγησε ότι «αυτό δε σημαίνει την αποδοχή της ποινικής διάστασης των κατηγοριών, ενώ δεν πρόκειται να πει αν τυχόν συμμετείχε και πού, ούτε προσπάθησε να πείσει το πού δε συμμετείχε». Ανέφερε ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι στερούνται το φυσικό τους δικαστή, ενώ είπε πως «δεν αποδεχόμαστε τον όρο τρομοκρατία στις πράξεις που δικάζετε. Ούτε η πρωτόδικη απόφαση κάνει τέτοια αναφορά. Τρομοκρατία θεωρούμε τους πολέμους, τις μυστικές φυλακές, τους θανάτους αμάχων».

Ο δικηγόρος Β. Καρύδης είπε ότι «ποτέ δε δικάστηκαν πράξεις με πολιτικό περιεχόμενο από μεικτά δικαστήρια, διότι πάντοτε προβλέπονταν ειδικά δικαστήρια». Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Θ. Σοφός, συνήγορος του Π. Σερίφη, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του διαχωρίζει τη θέση του από τους συγκατηγορούμενούς του στο θέμα αυτό, καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας απ' όπου κι αν προέρχεται, ενώ ανέφερε πως πάντοτε ήταν βαθιά του πίστη η τήρηση των νόμων και των κανόνων της πολιτείας.

Μετά το διάλειμμα, ο Β. Τζωρτζάτος δήλωσε: «Από όσα ειπώθηκαν στην πρώτη δίκη για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης και από τα λίγα που ξέρω από τη μικρή συμμετοχή μου σε αυτήν ως περιφερειακό μέλος, δεν υπήρχε αρχηγός, ούτε επιχειρησιακός αρχηγός. Κανένα μέλος της οργάνωσης, οποιοσδήποτε και αν ήταν, δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσοι και ποιοι ήταν μέλη της. Κατά συνέπεια, όσα δηλώνουν παράγοντες της δίκης, από οποιαδήποτε πλευρά και αν βρίσκονται, είναι αναληθή, αυθαίρετα και εξυπηρετούν σκοπιμότητες στήριξης του κατηγορητηρίου σε βάρος των κατηγορουμένων». Οταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινίσεις από τον συνήγορο του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνά, εκείνος έφερε μια συμπληρωματική δήλωση, όπου αναφέρει πως «είχα σοβαρό λόγο να κάνω σήμερα τη δήλωση. Ο νοών νοείτω. Τα πρώτα πράγματα που έμαθα όσον αφορά την οργάνωση ήταν ότι υπήρχαν πυρήνες στεγανοί μεταξύ τους και σε κάθε ενέργεια έμπαινε ένας υπεύθυνος. Δεν υπήρχαν αρχηγοί, παρά μόνο πυρήνες που έπαιρναν τις αποφάσεις».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Ζυμώσεις» για δημοτικές εκλογές

Ατυπα και βάσει σχεδίου, ανοίγει η ΝΔ το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τις Δημοτικές Εκλογές, με το Μέγαρο Μαξίμου να δηλώνει ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η συζήτηση και τους υπουργούς να «ρίχνουν στην αγορά» νέα ονόματα.

Η αρχή γίνεται από το Δήμο Αθηναίων, καθώς οι πάντες προεξοφλούν τη «μεταπήδηση» της Ντ. Μπακογιάννη στην κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό, πιθανόν μετά τις γιορτές.

Παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, να προτείνει με κάθε επισημότητα την Γιάννα Αγγελοπούλου ως υποψήφια της ΝΔ. «Μια καλή υποψηφιότητα θα ήταν της Γιάννας Αγγελοπούλου», είπε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι «μπορεί να συνεχίσει μια εικοσαετή παράδοση καλών δημάρχων στην Αθήνα που προέρχονται από την παράταξή μας». Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι «τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δε βοηθούν την οικονομία» και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «όχι απλώς τετραετίας, αλλά οκταετίας».

«Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για θέματα που αφορούν υποψηφίους σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου, όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει την πρόταση Αλογοσκούφη, επιμένοντας παράλληλα ότι δεν έχει γίνει συζήτηση ούτε για την υποψηφιότητα Νικ. Κακλαμάνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε, πάντως, να χαρακτηρίσει άκαιρη την πρόταση του υπουργού Οικονομίας, ενώ δεν απάντησε στο «σενάριο» για το ενδεχόμενο να υποστηριχτεί η υποψηφιότητα Αγγελοπούλου από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΚΕ της ΝΔ, ζήτησε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να επισπεύσει τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές. Παράλληλα, σε συνέντευξή της στην «Απογευματινή της Κυριακής», αναφέρει ότι «τους πρώτους μήνες του 2006 θα πάρει τις τελικές αποφάσεις της για το αν θα επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή». Σημειώνει, ακόμα, ότι είναι διαρκώς «σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή».

«ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ»
Ελεύθερος χωρίς όρους ο Μαντούβαλος

Μετά από ολιγόωρη παραμονή στο εισαγγελικό γραφείο, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, που κατηγορείται για το αδίκημα της δωροδοκίας (πλημμέλημα), καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κακούργημα), αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Προσερχόμενος στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιάννη Σίδερη, έδειχνε εξαιρετικά αισιόδοξος για την τελική έκβαση της υπόθεσής του, σαν να είχε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις, και ιδιαίτερα επιθετικός προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Ομιλητικότατος αυτή τη φορά στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε «έγκλημα και υπερβολή» την ανάμειξή του στην υπόθεση και συμπλήρωσε ότι «η Βουλή παραπλανήθηκε με ανακριβή έγγραφα», τη δε εμπλοκή του στην υπόθεση την απέδωσε στο γεγονός ότι «ήμουν στο παραπέντε να γίνω υπουργός», συμπληρώνοντας με νόημα: «Δεν ξέρουν ότι αυτό που είναι να γίνει θα γίνει. Θα γυρίσω καβαλάρης, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εναντίον μου».

Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου, ο Μαντούβαλος είπε ότι η χθεσινή μέρα ήταν η ευτυχέστερη της ζωής του. Δήλωσε ότι έδωσε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του στη Δικαιοσύνη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ακολούθως, είπε πως περιμένει «τουλάχιστον μια συγγνώμη από αυτούς που με ενέπλεξαν». Επανέλαβε ότι αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση, στην προσπάθεια κάποιων να χτυπήσουν την πολιτική του ιδιότητα και πρόσθεσε: «Πρέπει να ξέρουν ότι με τον Πέτρο Μαντούβαλο λάθος πόρτα χτύπησαν»...

Νωρίτερα, μετά την απολογία του ενώπιον του εφέτη ανακριτή, είχε αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 40 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο δικηγόρος Βόλου Νίκος Εμμανουηλίδης, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, συμμορία και δωροδοκία δικαστή. Μιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι δεν έχει σχέση με όσα του αποδίδονται και η υπόθεση αυτή «θα σκάσει σαν τη φούσκα του Χρηματιστηρίου». Επίσης διευκρίνισε ότι σταμάτησε να εκπροσωπεί νομικά τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη τον περασμένο Γενάρη, οπότε και ξέσπασε η όλη υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος.

Το τρίτο χθεσινό επεισόδιο του σίριαλ: «Παραδικαστικά κυκλώματα», ήταν η αίτηση του επιχειρηματία Γιάννη Μπολέτση, να απολογηθεί με υπόμνημα. Ο Μπολέτσης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, που φέρεται να είχε διαπράξει ο πρώην πρωτοδίκης Ευάγγελος Καλούσης, χειριζόμενος με ευνοϊκό τρόπο υπόθεση εκρήξεων στην οποία εμπλεκόταν. Υπενθυμίζουμε ότι ο επιχειρηματίας έχει καταθέσει αίτηση εξαίρεσης του εφέτη ανακριτή Γιάννη Σίδερη και αναμένεται ίσως και σήμερα να συγκληθεί το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει σχετικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ