Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ «17 Ν»
Ενσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου

Με ένσταση περί αναρμοδιότητας του πενταμελούς Εφετείου που δικάζει την υπόθεση της «17 Ν», συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν πως οι πράξεις για τις οποίες δικάζονται οι κατηγορούμενοι υπάγονται στην έννοια του πολιτικού εγκλήματος.

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ επισήμανε ότι ο νόμος 2928/2001, που αφορά την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι αντισυνταγματικός, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος, τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Αλλωστε, όπως επισήμανε, ο Δ. Κουφοντίνας έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της «17 Ν». Αποδέχεται τη συμμετοχή του. Συμφωνεί με τη δράση της και τις πολιτικές της θέσεις. Εξήγησε ότι «αυτό δε σημαίνει την αποδοχή της ποινικής διάστασης των κατηγοριών, ενώ δεν πρόκειται να πει αν τυχόν συμμετείχε και πού, ούτε προσπάθησε να πείσει το πού δε συμμετείχε». Ανέφερε ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι στερούνται το φυσικό τους δικαστή, ενώ είπε πως «δεν αποδεχόμαστε τον όρο τρομοκρατία στις πράξεις που δικάζετε. Ούτε η πρωτόδικη απόφαση κάνει τέτοια αναφορά. Τρομοκρατία θεωρούμε τους πολέμους, τις μυστικές φυλακές, τους θανάτους αμάχων».

Ο δικηγόρος Β. Καρύδης είπε ότι «ποτέ δε δικάστηκαν πράξεις με πολιτικό περιεχόμενο από μεικτά δικαστήρια, διότι πάντοτε προβλέπονταν ειδικά δικαστήρια». Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Θ. Σοφός, συνήγορος του Π. Σερίφη, ο οποίος δήλωσε ότι ο πελάτης του διαχωρίζει τη θέση του από τους συγκατηγορούμενούς του στο θέμα αυτό, καταδικάζει κάθε πράξη τρομοκρατίας απ' όπου κι αν προέρχεται, ενώ ανέφερε πως πάντοτε ήταν βαθιά του πίστη η τήρηση των νόμων και των κανόνων της πολιτείας.

Μετά το διάλειμμα, ο Β. Τζωρτζάτος δήλωσε: «Από όσα ειπώθηκαν στην πρώτη δίκη για τον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης και από τα λίγα που ξέρω από τη μικρή συμμετοχή μου σε αυτήν ως περιφερειακό μέλος, δεν υπήρχε αρχηγός, ούτε επιχειρησιακός αρχηγός. Κανένα μέλος της οργάνωσης, οποιοσδήποτε και αν ήταν, δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πόσοι και ποιοι ήταν μέλη της. Κατά συνέπεια, όσα δηλώνουν παράγοντες της δίκης, από οποιαδήποτε πλευρά και αν βρίσκονται, είναι αναληθή, αυθαίρετα και εξυπηρετούν σκοπιμότητες στήριξης του κατηγορητηρίου σε βάρος των κατηγορουμένων». Οταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν διευκρινίσεις από τον συνήγορο του Β. Τζωρτζάτου, Ι. Μυλωνά, εκείνος έφερε μια συμπληρωματική δήλωση, όπου αναφέρει πως «είχα σοβαρό λόγο να κάνω σήμερα τη δήλωση. Ο νοών νοείτω. Τα πρώτα πράγματα που έμαθα όσον αφορά την οργάνωση ήταν ότι υπήρχαν πυρήνες στεγανοί μεταξύ τους και σε κάθε ενέργεια έμπαινε ένας υπεύθυνος. Δεν υπήρχαν αρχηγοί, παρά μόνο πυρήνες που έπαιρναν τις αποφάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ