Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλον ΟΕΚ έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι

Δήλωση του Γιάννη Πάσουλα, εκπροσώπου των εργαζομένων στη διοίκηση του ΟΕΚ και γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Οι εξελίξεις στον ΟΕΚ δεν είναι κάτι το ξαφνικό, αλλά απόρροια των πολιτικών που άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες υποτάσσουν τη δραστηριότητά του στα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των εμπόρων, των τραπεζιτών, των εργολάβων και άλλων αρπακτικών που κινούνται γύρω του. Τα παραπάνω καταγγέλλει, με έγγραφη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΕΚ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Γιάννης Πάσουλας.

Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν και ασκούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή, θεωρούσαν και θεωρούν τον Οργανισμό δικό τους χωράφι.

Η δραστηριότητά του πάντα υποτάσσεται στα κομματικά συμφέροντα, στα συμφέροντα των "ημετέρων", στα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιριών, των εμπόρων, των τραπεζιτών, των εργολάβων και άλλων αρπακτικών που κινούνται γύρω του. Είναι ο κομματικός, ρουσφετολογικός, ψηφοθηρικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί κάθε κυβέρνηση για τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, για να εξαγοράσει τις συνειδήσεις τους, για να τους παρέχει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που έχουν πληρώσει και δικαιούνται ν' αποκτήσουν, στέγη. Ο ΟΕΚ, αντί να λειτουργήσει στη βάση προγράμματος για ν' αποκτήσουν σπίτι οι δικαιούχοι, καταφεύγει σε δραστηριότητες επιζήμιες για τον ίδιο, ξένες προς την αποστολή του και βέβαια αυτές οι δραστηριότητες απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τους δικαιούχους από την ελπίδα ν' αποκτήσουν κατοικία.

Στα πλαίσια αυτά:

  • Ο Οργανισμός κατασκεύασε το Ολυμπιακό Χωριό (ΟΧ) για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, απαλλάσσοντας την κυβέρνηση απ' αυτή την υποχρέωση και διευκολύνοντας το κεφάλαιο να θησαυρίζει στην πλάτη των εργαζομένων. Με τα χρήματα που κόστισε το ΟΧ θα κατασκευάζονταν πολλαπλάσιες κατοικίες για να στεγάσουν δικαιούχους.
  • Παραχώρησε στον Λάτση το οικόπεδο - «φιλέτο» 34 στρεμμάτων, στη θέση Ψαλίδι Αμαρουσίου, με ύποπτες διαδικασίες εις βάρος των δικαιούχων του Οργανισμού.
  • Αγοράζει μετοχές της Εμπορικής Τράπεζας και σήμερα ετοιμάζεται να τζογάρει 2 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
  • Αντί να χορηγεί δάνεια αγοράς κατοικίας στους δικαιούχους από τα δικά του κεφάλαια τους στέλνει πελάτες στις τράπεζες, επιδοτώντας το επιτόκιο για εννιά χρόνια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Εχει αποφασίσει για το 2005 την αγορά 3.000 διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα από κατασκευαστικές εταιρίες με μάξιμουμ τιμή τα 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ θα μπορούσε ν' αναπτύξει ακόμα περισσότερο το κατασκευαστικό του πρόγραμμα, ώστε οι δικαιούχοι ν' αποκτήσουν φθηνή και καλή κατοικία. Η πολιτική αυτή θρέφει την αδιαφάνεια και τη ρεμούλα εις βάρος του ΟΕΚ, δημιουργεί νέους Μπολτζήδες.
  • Αγόρασε έκταση από το δήμο της Κοζάνης για κατασκευή κατοικιών με το σκανδαλώδες ποσό του 1,5 δισ. δραχμών, εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα το κάθε τετραγωνικό μέτρο να φθάσει το κόστος κατοικίας στο Κολωνάκι.

Αυτό, λοιπόν, που θρέφει τη ρεμούλα, την αδιαφάνεια, τον αποπροσανατολισμό του ΟΕΚ είναι οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται στη λειτουργία και τον προσανατολισμό του.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αντιστέκεται και αντιπαλεύει αυτές τις πολιτικές που χαρίζουν δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο και είναι εχθρικές για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Τα σκάνδαλα, η σκανδαλοθηρία, το ρουσφέτι, η ρεμούλα, η απάτη είναι το λίπασμα που εκτρέφει και διατηρεί το καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε και θα εξαλειφθούν μόνο όταν στη θέση αυτού του συστήματος η εργατική τάξη αναδείξει τη δική της λαϊκή οικονομία και εξουσία. Καλούμε τους εργαζόμενους να παλέψουν για ένα Οργανισμό που:

  • Δε θα είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης
  • Την πλειοψηφία στη διοίκηση θα την έχουν πραγματικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων.
  • Τα δάνεια για την απόκτηση κατοικίας θα είναι από τα ίδια τα κεφάλαια του Οργανισμού και όχι από τράπεζες.
  • Θα πολλαπλασιαστεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, ώστε οι δικαιούχοι να αποκτήσουν καλή και φθηνή κατοικία.
  • Θα του παραχωρηθεί δημόσια γη για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού προγράμματός του.
  • Θα αυξηθεί η εργοδοτική εισφορά στο 1,5% υπέρ του και ανάλογη θα είναι και η κρατική επιχορήγηση».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παιχνίδια στην πλάτη των δικαιούχων(2011-06-04 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν τις νέες μειώσεις των προγραμμάτων(2011-05-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας(2011-02-17 00:00:00.0)
Για το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία(2008-11-20 00:00:00.0)
Παραμάγαζο των τραπεζών με δικομματική ευθύνη(2008-05-18 00:00:00.0)
Με τα λεφτά των εργατών κέρδη για τους τραπεζίτες(2004-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ