Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Υπέρμαχος των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών

Αξιος σύμμαχος της κυβέρνησης στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των μεταρρυθμίσεων και στην ακόμα παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αποδείχτηκε και χτες ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τις αντιλαϊκές στρατηγικές επιλογές του κόμματός του, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβερνητική πολιτική δήλωσε υπέρμαχος «των εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις», της «ευελιξίας» στην εργασία, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει το «Ασφαλιστικό».

Ο Γ. Παπανδρέου, πίσω από την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ότι δήθεν δεν έχει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στις ΔΕΚΟ, αλλά κάνει «πρόχειρες αλλαγές», υπεραμύνθηκε κάθε αντεργατικής επιλογής που κινείται στην κατεύθυνση της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, υποστηρίζοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν με «ασφάλεια» και «διαβούλευση»...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση, για να ισοπεδώσει κάθε εργασιακή κατάκτηση ανέφερε ότι τις μεταρρυθμίσεις τις ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ που έκανε «σημαντικές τομές», αλλά «χρειάζονται και άλλες». Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι κυβέρνηση απέτυχε στις μεταρρυθμίσεις στον «ΟΤΕ, στις τράπεζες και στο θέμα του ωραρίου», γιατί τις έκανε ...«χωρίς τον πολίτη». Οι αλλαγές στη χώρα μας πρέπει να γίνουν δήλωσε, αλλά για να είναι «βιώσιμες», χρειάζεται «συστηματικός διάλογος, διαβούλευση και διαμόρφωση συναινέσεων».

Χρησιμοποιώντας, για πολλοστή φορά, την «καραμέλα» της «κοινωνικής ειρήνης» και του «κοινωνικού διαλόγου», ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει την πλήρη συναίνεσή του στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι χρησιμοποίησε και στη χτεσινή συνέντευξη τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ που δήθεν ...διαφώνησε με «την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων» που προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις ΔΕΚΟ, όταν την ίδια στιγμή ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΕΒ, προωθούν την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι στις «ΔΕΚΟ δεν υπάρχει μονιμότητα» και τόνισε ότι το μοντέλο για τις δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει «να συνδυάζει τη δυνατότητα μιας ανταγωνιστικής και ευέλικτης επιχείρησης, αλλά και τη σιγουριά στον εργαζόμενο»...

Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να ανοίξει το «Ασφαλιστικό». Εχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, είπε, «πρώτα απ' όλα να εφαρμόσει το νόμο Ρέππα». Ο ίδιος, όμως δε στάθηκε μόνο στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, αλλά ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα παραπέρα. «Μακάρι να άνοιγε το ζήτημα για συζήτηση με σοβαρό τρόπο και με διασφάλιση και του ασφαλιστικού συστήματος και βεβαίως των θεμιτών συμφερόντων των εργαζομένων», είπε χαρακτηριστικά.

Να φτιάξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια μαζικοί φορείς και συνδικαλιστές!

«Δεν έχω κανένα δογματισμό, στο να υπάρχουν και μη κρατικά πανεπιστήμια», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο τάχτηκε υπέρ στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορείς πλην των ιδιωτών...

«Εχουμε μια ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια» στην Ελλάδα είπε ο Γ. Παπανδρέου και αναρωτήθηκε: «Είναι αρνητικό, ότι η ΓΣΕΕ δημιούργησε ουσιαστικά ένα πανεπιστήμιο για τους συνδικαλιστές»; Αυτό «δεν είναι κρατικό πανεπιστήμιο», πρόσθεσε με νόημα. «Μπορεί να μην είναι ακόμα πανεπιστήμιο, μεθαύριο μπορεί να είναι πανεπιστήμιο, να δώσει και πτυχίο».

Χρησιμοποιώντας το ...«πανεπιστήμιο» της ΓΣΕΕ και σημειώνοντας ότι ανάλογα μπορούν να φτιάξουν μαζικοί φορείς, συνεταιρισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Εκκλησία κλπ., ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να ανοίξει διάπλατα την πόρτα στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αλώσει το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Εμείς δε φοβόμαστε την αγορά, σημείωσε, «θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε ελληνικούς φορείς και ιδιώτες να οργανώνουν την Παιδεία, να οργανώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να είναι εκείνοι που φτιάχνουν, που δημιουργούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με τους δικούς τους όρους»...

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική κάλεσε την Τουρκία να ακολουθήσει τις αποφάσεις των πρόσφατων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχασε «πολλές ευκαιρίες για τη λύση του Κυπριακού». Μια λύση που ενέταξε στην αξιοποίηση των ...«κεκτημένων της ΕΕ» και στη δημιουργία «οδικού Χάρτη» για την Τουρκία με συγκεκριμένους «άξονες και χρονοδιαγράμματα».

Μιλώντας για το Κόσσοβο, ανέφερε ότι η λύση «θα πρέπει να είναι συμφωνημένη και όχι επιβαλλόμενη, για να είναι και βιώσιμη» και δήλωσε ότι «τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά», προφανώς ξεχνώντας ότι αυτός ήταν που δήλωνε ότι δεν είχε πρόβλημα με τη «βελούδινη αλλαγή των συνόρων» στη Βαλκανική.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Ρις, με τις οποίες έκανε υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που «προώθησε τις φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ» και χρησιμοποιώντας τα αντιαμερικανικά αισθήματα του ελληνικού λαού ανέφερε ότι «ο ελληνικός λαός δεν ανέχεται παρεμβάσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση Αλογοσκούφη για την υποψηφιότητα της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Δήμο Αθηναίων, ο Γ. Παπανδρέου έπλεξε το εγκώμιό της, αλλά πρόσθεσε ότι δε θέλει να εμπλακεί σε «ονοματολογία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ