ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα... "

Πλήθος αγωνιστών κατέκλυσε την Κυριακή το Περτούλι, για να τιμήσει τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ

ΠΕΡΤΟΥΛΙ (του απεσταλμένου μας ΣΤΑΜΑΤΗ ΖΗΣΙΜΟΥ).-

Τρεις γενιές αγωνιστών από κάθε γωνιά της χώρας, έδωσαν ένα βροντερό "παρών" το πρωί της Κυριακής, ψηλά, περίπου στα 1.500 μέτρα υψόμετρο, στο εσωτερικό του Κόζιακα, στο Περτούλι Τρικάλων, τιμώντας τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ και τα 54 από την εγκατάσταση εκεί του πρώτου Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Στο Περτούλι, σ' αυτό το ελατόφυτο πανέμορφο πλάτωμα του Κόζιακα, που έχει το πλεονέκτημα τη φυσικής οχύρωσης, εγκαταστάθηκε το καλοκαίρι του '43 το πρώτο γενικό στρατηγείο του ΕΛΑΣ. Το χώρο αυτό, λοιπόν, επέλεξαν παλιοί αγωνιστές, αλλά και πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στο σύνολο των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Οι παλαιότεροι, για να θυμηθούν όλα αυτά που πέρασαν μαχόμενοι για τη λευτεριά της χώρας από ντόπιους και ξένους δυνάστες, να συναντήσουν συναγωνιστές, για να δώσουν το μήνυμα, "Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός". Οι νεότεροι, για να τιμήσουν τους ηρωικούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, για να δουν το χώρο δράσης τους, να ακούσουν, ιστορίες και γεγονότα, από πρώτο χέρι.

Οι μορφές του στρατηγού Στέφανου Σαράφη,του πρωτοκαπετάνιου Αρη Βελουχιώτη,του Σαμαρινιώτη, αλλά και του "ανώνυμου" αγωνιστή, ζωγραφισμένες σε γιγαντοαφίσες, δέσποζαν στο χώρο της εκδήλωσης.

Οι αρετές και η αντρεία των αγωνιστών γίνονταν αντικείμενο συζητήσεων από τους παλιούς. Οι νεότεροι τους πλαισίωναν, για να ακούσουν από "πρώτο χέρι" περιστατικά από τη ζωή τους, τη δράση τους, το ήθος τους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δεκάδες αναφορές των παλαιότερων για τους "ανώνυμους" αγωνιστές. Αναφορές για την ανδρεία που επέδειξαν στις μάχες για το πώς τραυματίστηκαν, για το πώς πέθαναν. Για το πώς χιλιάδες τέτοιοι "ανώνυμοι" αγωνιστές που πολέμησαν το φασισμό, με την "αποκατάσταση" της ελευθερίας, βασανίστηκαν, εκδιώχτηκαν, σύρθηκαν στις φυλακές και τα ξερονήσια, πόσοι πήραν πάλι τα όπλα ενάντια στο νέο κατακτητή, εξαναγκασμένοι από τους ντόπιους φασίστες και τους καθοδηγητές τους "συμμάχους" Εγγλέζους και Αμερικανούς.

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Πύλης Απόστολο Κατράνα,που μεταξύ άλλων εξήρε το ρόλο του ΕΛΑΣ που έδωσε εκατοντάδες μάχες κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, αλλά και για την προσφορά του στο συνολικό αγώνα της ανθρωπότητας κόντρα στο φασισμό. Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, και για τους "συμμάχους" Αγγλους, οι οποίοι φοβούμενοι την αποδοχή του ΕΛΑΣ από τον ελληνικό λαό, υπονόμευαν τη δράση του, δημιουργώντας και υποστηρίζοντας άλλες ομάδες, όπως του Ζέρβα, βάζοντας τες να παρεμποδίζουν τον αγώνα του ΕΛΑΣ.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με απαγγελία ποιημάτων, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χορωδία των αντιστασιακών Λάρισας, που παρά την περασμένη ηλικία τους τραγούδησαν πολύ σθεναρά αντάρτικα τραγούδια, όπως το "βροντάει ο Ολυμπος", "ΕΑΜ - ΕΑΜ φωνή λαού" και άλλα. Σύντομο χαιρετισμό προς τους αγωνιστές απηύθυνε και ο πρόεδρος της κοινότητας Περτουλίου.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Βασίλης Φιτσιλής πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ περιοχής Θεσσαλίας. Εκτός από την αναφορά που έκανε για τη δράση του ΕΛΑΣ, στάθηκε στην πολιτική των Αγγλων και των ντόπιων φασιστών που εξανάγκασαν τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ να πάρουν τα όπλα και να ξαναβγούν στα βουνά ως Δημοκρατικός Στρατός. Δριμύ "κατηγορώ" - υπό τις επευφημίες και τα συνθήματα των παραβρισκόμενων - εξαπέλυσε προς όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις πάνω στο θέμα της πλήρους αναγνώρισης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Στην εκδήλωση, εκτός από τις αντιστασιακές οργανώσεις από όλες τις άκρες της Ελλάδας, παραβρέθηκαν φορείς της περιοχής, αλλά και πλήθος κόσμου. Από το ΚΚΕ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής την Ελένη Κουτούπα μέλος της ΚΕ του Κόμματος, τον Αχιλλέα Καταρτζή βουλευτή Τρικάλων και τον Τάκη Λιατίφη,μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας.

Αυτό το έπος δεν μπαίνει στο αρχείο

"Ετούτη η μαζική και μεγαλειώδης παρουσία μας σήμερα εδώ είναι μια ηχηρή, μια βροντερή απάντηση σε όλους εκείνους που θέλουν και προσπαθούν να κλείσουν την υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης, να τη σβήσουν αν είναι δυνατόν από τη μνήμη του λαού και να βάλουν το φάκελό της στο αρχείο. Είναι μια απόδειξη η σημερινή μας παρουσία εδώ, ότι το αθάνατο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης, ούτε φυλακίζεται, ούτε μπαίνει στο αρχείο. Η Εθνική Αντίσταση είναι εδώ! Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ και τα Αετόπουλα της εποχής εκείνης δίνουν σήμερα εδώ το μυριόστομο "παρών"".

Με τη φράση αυτή άνοιξε την κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας ο Βασίλης Φιτσιλής, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υπενθύμισε και τα παρακάτω:

"Ο ΕΛΑΣ ήταν γέννημα και θρέμμα της θέλησης και της απόφασης του ελληνικού λαού να αντισταθεί στον ξένο επιδρομέα και να πολεμήσει για τη λευτεριά του και την εθνική του ανεξαρτησία. Εμφανίστηκε συγκροτημένα πριν 55 χρόνια, με βάση την αρχική ιδρυτική προκήρυξη στις 16 Φλεβάρη του 1942.Οι σκοποί του ΕΛΑΣ, όπως αναφέρονται σε εκείνη την ιστορική προκήρυξη, ήταν τρεις:

1. Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

2. Περιφρούρηση των κατακτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε ξένη επιβουλή.

3. Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε ο λαός να μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

Η γοργή ανάπτυξη του ΕΛΑΣ και η επέκταση της δράσης του σε όλες της περιοχές της Ελλάδας, συνέχισε ο ομιλητής, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη της αναδιοργάνωσης και της μετατροπής του σε τακτικό στρατό, με επιτελική διεύθυνση των επιχειρήσεών του. Και την επιτακτική αυτή ανάγκη ήρθε να καλύψει στις 2 Μάη, έπειτα από σύσκεψη της ΚΕ του ΕΑΜ και της ΚΕ του ΕΛΑΣ, η ίδρυση Γενικού Στρατηγείου του Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού, με έδρα τον ιστορικό ετούτο τόπο που πατάμε σήμερα. Η διοίκηση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ήταν τρία αθάνατα ονόματα της νεότερης ιστορίας μας: Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός διοικητής. Αρης Βελουχιώτης καπετάνιος. Ανδρέας Τζήμας (Σαμαρινιώτης) αντιπρόσωπος από μέρους του ΕΑΜ"

"Υστερα από τρία χρόνια σκληρών αγώνων και θυσιών, με τη συμβολή όλων των συμμάχων, αλλά κυρίως χάρη στην πολύτιμη βοήθεια, τη σιδερένια θέληση του μεγάλου σοβιετικού λαού και του Κόκκινου Στρατού του, διώξαμε από την Ελλάδα τα φασιστικά τέρατα και λευτερώσαμε την πατρίδα μας. Ομως αγαπητοί φίλοι, τη λευτεριά μας εκείνη, οι μεγάλοι "σύμμαχοί" μας οι Αγγλοι, δε μας άφησαν ούτε μια μέρα να τη χαρούμε. Μας χτύπησαν βάναυσα και απροσχημάτιστα μέσα στην πρωτεύουσα, στην καρδιά της Ελλάδας. ("Χτυπάτε σαν να βρίσκεστε σε κατακτημένη χώρα", τους είχε δώσει εντολή ο ίδιος ο Τσόρτσιλ)".

"Παρακρατικές ληστοσυμμορίες ασύδοτες με την ανοχή, αλλά και με τη στήριξη από το ίδιο το "επίσημο κράτος" ρίχτηκαν στον άοπλο λαό. Σκότωναν και έσφαζαν σαν αρνιά τους ανυπεράσπιστους αγωνιστές μέσα στους δρόμους και στις πλατείες. Λήστεψαν και διαγούμισαν περιουσίες, βίασαν τις κόρες και τις γυναίκες αγωνιστών, αφάνισαν και ρήμαξαν τον τόπο. Και κρέμασαν οι ανόσιοι το κεφάλι του δοξασμένου πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ στο φανοστάτη στην πλατεία Τρικάλων. Και μας έφεραν πάλι στην ανάγκη να ξαναπιάσουμε το βουνό και το τουφέκι να υπερασπίσουμε τη ζωή μας. Και συγκροτήσαμε ξανά τον καινούριο στρατό της λευτεριάς, τον ηρωικό Δημοκρατικό Στρατό της Ελλάδας, που γιορτάσαμε φέτος και τιμήσαμε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Θέλουμε πάλι να φωνάξουμε και από τούτο το βήμα πως ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν ένας αγώνας δίκαιος τίμιος και πατριωτικός. Ηταν η συνέχεια της Εθνικής μας Αντίστασης. Αντισταθήκαμε στη βία και αντιτάξαμε την άρνησή μας να υποταχθούμε στο νέο κατακτητή, τον ξένο επικυρίαρχο".

"Οι αντιστασιακοί της ΠΕΑΕΑ, οι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, από τούτο το βήμα απευθυνόμαστε, για μια ακόμη φορά, στην κυβέρνηση και απαιτούμε: Αποκατάσταση ισότιμη και δίκαιη, όλων των νεκρών συντρόφων μας του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Αναγνώριση και δικαίωση και των δικών μας αγώνων και θυσιών (όσων μένουμε ακόμα στη ζωή). Τα αιτήματά μας είναι γνωστά. Απαιτούμε δικαιοσύνη! Απαιτούμε σεβασμό των αγώνων και των θυσιών μας και όχι καπηλεία στην ιερή υπόθεση της Εθνικής Αντίστασης".

Απαιτούμε!

Αποσπάσματα του ψηφίσματος στο Περτούλι

Στο ψήφισμα που ενέκριναν οι συγκεντρωμένοι στο Περτούλι τονίζεται:

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και να προχωρήσει το ταχύτερο στην ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασης ΟΛΩΝ των θυμάτων, τραυματιών και αναπήρων, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

- Να απαιτήσει η κυβέρνηση την καταβολή από το γερμανικό κράτος των τεράστιων χρηματικών ποσών, που οφείλει από πολεμικές αποζημιώσεις και από το περιβόητο "κατοχικό δάνειο", που απέσπασε με τη βία από τα ταμεία του ελληνικού κράτους.

- Συγγραφή της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, με στόχο να διδαχτεί στα σχολεία, από αντικειμενικούς και αμερόληπτους ιστορικούς, σε συνεργασία με εκπροσώπους της ΠΕΑΕΑ.

- Συμπαράσταση από όλα τα πολιτικά κόμματα στο δίκαιο αγώνα μας για τη λύση των προβλημάτων των αντιστασιακών και των μαχητών του ΔΣΕ.

- Να ψηφιστεί το γρηγορότερο από τη Βουλή το έτοιμο από το 1989 νομοσχέδιο, για τη δίκαιη και ισότιμη αποκατάσταση των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.

- Να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και να αποδοθούν οι ιστορικές ευθύνες συνενοχής στους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Α. Παπανδρέου, που ως πρωθυπουργοί κάλυψαν τους προδότες πραξικοπηματίες, κρατώντας εφτασφράγιστο τον φάκελο της Κύπρου.

- Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από την Αλβανία και να μη συμμετέχει στα σχέδια επέμβασης των στρατοκρατών του ΝΑΤΟ σε βάρος ξένων χωρών και λαών.

- Να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός με δημοψήφισμα αν εγκρίνει τις καταστροφικές για τη χώρας μας μεθοδεύσεις των ισχυρών της ΕΕ (συνθήκες Μάαστριχτ και Σένγκεν).

Τέλος, καταδικάζουμε την πολιτική της υποτέλειας και του ραγιαδισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στα αφεντικά των ΗΠΑ και της ΕΕ και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας και σε συνεργασία με όλες τις καταπιεζόμενες τάξεις των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής προς όφελος της Ελλάδας και του λαού της.

Με κέρδισε ο Αρης

"Σ' αυτό το χώρο γεννήθηκα σαν άνθρωπος. Το στιβαρό χέρι του ΚΚΕ, του Βελουχιώτη, του ΕΛΑΣ, με έσπρωξε στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος. Ηρθα εδώ σήμερα, φορτωμένος από μεγάλη συγκίνηση, θεωρώντας αυτό το χώμα ως το πιο ιερό χώρο στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Θέλω να σας πω πολλά, όμως η συναισθηματική φόρτιση, που με διακατέχει όταν φτάνω εδώ, δε μου επιτρέπει να πω αυτά που θέλω". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον παλαίμαχο αγωνιστή του ΕΛΑΣ Αλέκο Γκολφίδη,πρόεδρο σήμερα του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Χαλανδρίου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο Αλέκος Γκολφίδης είναι ένας από τους λίγους εν ζωή αγωνιστές του ΕΛΑΣ, που έτυχε να υπηρετήσει στο Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ στο Περτούλι, δίπλα στον καπετάνιο Αρη Βελουχιώτη και τον Στέφανο Σαράφη. Στα λίγα λόγια που μας είπε, ανέφερε ότι ήταν αρχικά αντάρτης του Ζέρβα που αιχμαλωτίστηκε από τον ΕΛΑΣ. Ο λόγος για τον οποίο εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ ήταν ο Αρης Βελουχιώτης. "Με κέρδισε η συμπεριφορά του Αρη, αλλά και το πνεύμα του ΕΛΑΣ γενικότερα", τόνισε ο αγωνιστής.

Το Φθινόπωρο του '43, όπως μας διηγήθηκε ο Αλέκος Γκολφίδης, ο ΕΛΑΣ, εξαιτίας των γερμανικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή, αναγκάστηκε να μεταφέρει το Γενικό Στρατηγείο από το Περτούλι, στο Κεράσσοβο Ευρυτανίας. Μια πορεία με πολλές μάχες, τόσο με τους Γερμανούς, όσο και με τις δυνάμεις του Ζέρβα. Από τότε, ανάλογα με τις συνθήκες, το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ, άλλαζε τόπο. Μια σημαντική μάχη που έδωσε με το λόχο του Καραθανάση ήταν αυτή στα Σίδερα Ευρυτανίας, στην οποία κατατρόπωσαν με πολλές απώλειες τους Γερμανούς.

Παρών στην εκδήλωση και ο Μπέκιος Σπύρος, έφεδρος αξιωματικός του ΕΛΑΣ. "Ηρθα εδώ για να τιμήσω τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ", θα μας πει. Ρωτώντας τον για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ μας ανέφερε ότι έλαβε μέρος σαν μηχανικός στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, αλλά και στην επιχείρηση για την ανατίναξη της σήραγγας του Κούρνοβου, όπου ήταν επικεφαλής και που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τρένου που μετέφερε Ιταλούς στρατιώτες, με συνέπεια την εξόντωση και των 600 Ιταλών που επέβαιναν στο τρένο.

Για τη δράση του εναντίον του φασισμού, οι κυβερνήσεις μετά την απελευθέρωση τον "αντάμειψαν" αδρά. Τον έσερναν επί 18 χρόνια σε όλες τις φυλακές της χώρας.

Αισθητή ήταν και η παρουσία της νεολαίας που παραβρέθηκε από όλη την περιοχή, για να τιμήσει τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ.

Η Δώρα, 17 χρονών από τα Τρίκαλα, θα μας πει: "Εχω ακούσει πάρα πολλά για τη δράση του ΕΛΑΣ και θέλησα να 'ρθω εδώ για να τιμήσω τους αγωνιστές της Αντίστασης και να δω από κοντά το χώρο δράσης των ανταρτών".

"Ηρθα εδώ με τους γονείς μου από την Αθήνα για να τιμήσουμε τα 54 χρόνια από την ίδρυση του στρατηγείου του ΕΛΑΣ", τόνισε η 16χρονη Αλκηστη Μαλάμη."Εχω έρθει εδώ για να τιμήσω τους αγωνιστές του ΕΛΑΣ. Με την παρουσία τόσων νέων στη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύεται ότι οι νέοι αντιλαμβάνονται τις προσφορές και τις θυσίες των προηγούμενων γενεών, όπου με σημαία το κόκκινο λάβαρο, πολέμησαν για το δίκιο του λαού ενάντια στους ξένους και ντόπιους δυνάστες", επισήμανε η Χαρούλα Λιατίφη μαθήτρια από τα Τρίκαλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ