ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής

Motion Team

Με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής, που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, απόμαχοι της δουλιάς και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης. Τίμησαν τους μάρτυρες της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τις διεκδικήσεις του κινήματος για πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, λεφτά για την παιδεία και αποχώρηση της Ελλάδας από το σφαγείο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο ταξικός, μαζικός, μαχητικός και διεκδικητικός γιορτασμός της Εργατικής πρωτομαγιάς χτες έγινε με τους χιλιάδες λαού συσπειρωμένους γύρω από το ΠΑΜΕ. Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο άγαλμα του Βενιζέλου, με την εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, στους λαούς του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Λ.Δ. Κορέας, της Κούβας, όλου του κόσμου, που αγωνίζονται για την ειρήνη, την ανεξαρτησία τους. Και κορυφώθηκε χτες με τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στον ίδιο χώρο και τη μεγάλη πορεία που ακολούθησε και μέσω του αμερικάνικου προξενείου κατέληξε στο μνημείο του Εργάτη.

«Με το ΠΑΜΕ του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό» διακήρυττε το μεγάλο πανό στην εξέδρα της συγκέντρωσης και το αγωνιστικό αυτό πνεύμα εκφραζόταν από πλήθος πανό των σωματείων και οργανώσεων του λαϊκού κινήματος. Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ξεκίνησε μέσα σε ατμόσφαιρα αγωνιστικού ενθουσιασμού, με απαγγελία ποιήματος για τη δολοφονία του ηγέτη της Γαλλικής Επανάστασης Μαρά από τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Κώστα Χαλκιά.

«Η εργατομάνα Θεσσαλονίκη των μαρτύρων της Ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη σμίγει εδώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη των σύγχρονων αγωνιστών κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτόν, η Θεσσαλονίκη της "Φεντερασιόν" σμίγει σήμερα με το σύγχρονο ταξικό διεκδικητικό κίνημα, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας του ΕΚΘ.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Αρτεμίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, κάλεσε τους εργαζόμενους όλης της χώρας: «ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΕ τις συμβιβασμένες ηγεσίες για να μπορέσει η εργατική τάξη ΕΝΩΜΕΝΗ και ΙΣΧΥΡΗ να αντιμετωπίσει την αντεργατική λαίλαπα, που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».

Στην πορεία που ακολούθησε, το δρόμο άνοιγαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Με τα πανό υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα διακήρυτταν πως «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί» και καλούσαν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με μέτωπο το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του '36 κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων. Επίσης παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πρωτόγνωρα μαζικές διαδηλώσεις

Πρωτόγνωρα μαζική ήταν η συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Το κάλεσμα για ταξικό - αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς που απηύθυνε το ΠΑΜΕ βρήκε ανταπόκριση σε χιλιάδες εργαζόμενους, από τα Γρεβενά ως την Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα οι φετινές συγκεντρώσεις να ξεχωρίζουν για τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους.

Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, οι εργαζόμενοι της Ξάνθης συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η μαχητική πορεία κατέληξε στο Ηρώο, όπου οι διαδηλωτές κατέθεσαν στο μνημείο λουλούδια, τιμώντας τους νεκρούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Μαχητική, μαζική και με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καβάλα. Ανάμεσα στους εκατοντάδες εργαζόμενους, για πρώτη φορά συμμετείχε και το σωματείο εργαζομένων της «Καβάλα OIL», καθώς και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πρόσφατα ιδρύθηκε στην πόλη. Η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου εκπρόσωποι σωματείων και άλλοι φορείς κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο.

Μια από τις μαζικότερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων έγινε στη Δράμα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μήνυμα αγώνα έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Αλεξανδρούπολης, με τη νεολαία να συμμετέχει μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Με την ενεργό συμμετοχή τους στην ταξική απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, τίμησαν οι εργαζόμενοι της Νάουσας την εργατική πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚ Χ. Τρεμπελής, ενώ ακολούθησε πορεία. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων και στην εκδήλωση του ΕΚ για την Εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Με παλμό και με τα αντιπολεμικά συνθήματα να κυριαρχούν, ο λαός της Βέροιας τίμησε την ταξική Πρωτομαγιά. Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εληάς, ενώ ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στην Κατερίνη η νεολαία έδωσε το δικό της δυναμικό «παρών», στο πλάι των εκατοντάδων εργαζόμενων της πόλης που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστές όλων των κλάδων συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις Σέρρες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας και με πορεία κατευθύνθηκαν στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Μια από τις μαζικότερες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πτολεμαΐδα, αλλά και στην Κοζάνη, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και φορέων της πόλης. Αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στα Γιαννιτσά, στα Γρεβενά, στο Κιλκίς, την Κομοτηνή, στη Θάσο και τον Πολύγυρο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 12 Μάη στην Κέρκυρα

«Κατακόκκινες» Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Με τα γαρίφαλα στο πέτο, τα πανό του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και των ταξικών σωματείων οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σημεία όπου είχαν δοθεί τα ταξικά ραντεβού. Σ' όλες τις συγκεντρώσεις το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 12 Μάη στην Κέρκυρα, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις των συμβιβασμένων εργοδοτικών, κυβερνητικών συνδικαλιστών και των συνοδοιπόρων τους, σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, ήταν κατά πολύ μικρότερες, «πεθαμένες» συγκεντρώσεις.

Στα Γιάννενα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων. Τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και του Σωματείου των Οικοδόμων δέσποζαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Στο Αγρίνιο, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ύστερα από απόφασή του. Εγινε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εργατικής τάξης από εκπροσώπους του Σωματείου Καπνεργατών και του Εργατικού Κέντρου.

Στο Μεσολόγγι, έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία με κεντρικό ομιλητή τον Μπ. Παναγόπουλο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία. Παραβρέθηκε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Στη Ναύπακτο, πιο μαζική και πιο ποιοτική ήταν η φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στο λιμάνι της πόλης.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία. Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Λευκάδας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Μ. Λιβιτζάνος και χαιρέτισαν ο Τ. Βεργίνης, γραμματέας του ΔΣ των Οικοδόμων και Ζελίλι Αλφρέντο, εκπρόσωπος των αλλοδαπών εργαζομένων.

Στην Αρτα, το ΠΑΜΕ έκανε προσυγκέντρωση στη λαϊκή αγορά. Με πορεία κατευθύνθηκαν στη συγκέντρωση που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο, στο χώρο του. Από εκεί ξεκίνησε μαζικότατη πορεία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας και χαιρέτισε Γ. Μακρίδης, εκ μέρους της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας. Ακολούθησε πορεία.

Στην Πρέβεζα, η μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο Φόρο, όπου μίλησε ο Μπ. Σοπικιώτης, πρόεδρος των Οικοδόμων και χαιρέτισε ο Μ. Ευθυμίου, γραμματέας του ΕΚ Πρέβεζας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στη Λεωφόρο Ειρήνης και στην παραλία της Πρέβεζας. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του «Κάπα», ενός από τους διακόσιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, πρεβεζιάνικης καταγωγής.

Τέλος, στην Κέρκυρα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Μίλησε ο Β. Δημητράς, πρόεδρος του Σωματείου των Ναυτεργατών, μέλος του ΠΑΜΕ, και χαιρέτισε ο Κ. Βλάσης από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, στην Κέρκυρα, το Εργατικό Κέντρο, όπου πλειοψηφούν οι συμβιβασμένες δυνάμεις, μπροστά στον κίνδυνο να γελοιοποιηθούν δεν τόλμησαν να οργανώσουν πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Ωστόσο, μπροστά στην απομόνωσή τους, κυβερνητικοί συνδικαλιστές με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ επιδόθηκαν σε ύβρεις και αντικομμουνιστικές κραυγές κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.


ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ - ΕΚΠ - ΦΟΡΟΥΜ
Η «ενότητα» τους μάρανε

Δεν ήταν τίποτα άλλο παρά αυτό και μόνο που ήταν προγραμματισμένο να είναι: Μια παρασυναγωγή εκπροσώπων της κυβέρνησης, της ΝΔ, του αυτονόητα συμμάχου τους ΣΥΝ, γαρνιρισμένη με ολίγον από Φόρουμ και Συμμαχία, διανθισμένη με κάποια πανό πράσινων ομοσπονδιών που ελλείψει εργαζομένων τα κρατούσαν υπάλληλοι του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Λόγος γίνεται για τη συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΕΚΠ και Φόρουμ στο Σύνταγμα. Η εργατική τάξη ακόμα και στις πλέον ρεφορμιστικές της εκφράσεις απουσίαζε, αφήνοντας την πλατεία σχεδόν άδεια. Ρόλο ντεκόρ, για να έχει λόγο ύπαρξης εκεί ο Πολυζωγόπουλος και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ανέλαβαν να παίξουν ο Α. Νταβανέλος από το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και ο Π. Κωνσταντίνου από τη Συμμαχία που ως ΣΕΚ «ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ». Παρόντες στην κεντρική εξέδρα, μαζί με τον Γ. Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, τον Φ. Ταυρή του ΕΚΑ και Α. Καλομοίρη της ΑΔΕΔΥ έχυσαν δάκρυα για το λαό του Ιράκ για να αναλωθούν στη συνέχεια μιλώντας για «Ευρωπαϊκή Ενωση κοινωνικά δίκαιη» και για «έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός». Κουβέντα για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί, για ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΕΕ. Οπως αναμενόταν δικαιολόγησαν την απουσία εργαζομένων με αρκετές αναφορές στη «διασπαστική» τακτική του ΠΑΜΕ! Στο τέλος τους «άδειασε» και ο Πολυζωγόπουλος, καθώς όταν τέλειωσαν οι δεκάρικοι ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει απόφαση για πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Τα πράσινα πανό μαζεύτηκαν κι έμεινε μόνο του το Φόρουμ να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η κακιά λέξη που απαγορευόταν διά ροπάλου κάθε αναφορά σ' αυτήν ήταν «Γκαργκάνας»! Κιχ δεν ακούστηκε ούτε καν από τον λαλίστατο εκπρόσωπο της ΚΕΔΑ που έχει αναλάβει εργολαβικά να κατακεραυνώνει το... ΚΚΕ.

ΚΡΗΤΗ
Η νεολαία έδινε τον παλμό

Μαζικό, αγωνιστικό «παρών» στην απεργία της Πρωτομαγιάς, που οργάνωσε το ΠΑΜΕ, έδωσαν οι εργαζόμενοι σ' όλους τους νομούς της Κρήτης, συσπειρωμένοι στη γραμμή της ταξικής ενότητας και της ολομέτωπης σύγκρουσης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Στο Ηράκλειο, μαζική και ιδιαίτερα μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί στην πλατεία των Λιονταριών. Δεκάδες συνδικαλιστές και μαζικοί φορείς συμμετείχαν στη συγκέντρωση που κάλεσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ ομιλία έγινε από τον Γιάννη Γωνιανάκη, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», ενώ παρών ήταν και αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στη δυναμική πορεία που ακολούθησε με το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά Πρωτοπόρα εργατιά», τον παλμό έδινε η νεολαία με τα συνθήματα και τις κόκκινες σημαίες.

Στα Χανιά, μαχητική και δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς που οργάνωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Μιλώντας ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, εργαζόμενος στο Νοσοκομείο και μέλος του σωματείου, εκτός των άλλων, κατάγγειλε και την άφιξη στη Σούδα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου «ΙΒΟΖΙΜΑ». Επίσης, μίλησε, από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Μανόλης Νταγκουνάκης και ο Παντελής Κουκλάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους των Χανίων.

Στο Ρέθυμνο, πολλοί απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Δημαρχείου. Μίλησε ο Αντώνης Ουρανός, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Μαχητική, δυναμική συγκέντρωση και πορεία έγινε και στον Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ