Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής

Motion Team

Με το ΠΑΜΕ του αγώνα και της ανυπακοής, που βαδίζει σταθερά στο δρόμο της ταξικής συσπείρωσης και της πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, απόμαχοι της δουλιάς και νεολαίοι της Θεσσαλονίκης. Τίμησαν τους μάρτυρες της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τις διεκδικήσεις του κινήματος για πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, λεφτά για την παιδεία και αποχώρηση της Ελλάδας από το σφαγείο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ο ταξικός, μαζικός, μαχητικός και διεκδικητικός γιορτασμός της Εργατικής πρωτομαγιάς χτες έγινε με τους χιλιάδες λαού συσπειρωμένους γύρω από το ΠΑΜΕ. Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης στο άγαλμα του Βενιζέλου, με την εκδήλωση αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, στους λαούς του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Λ.Δ. Κορέας, της Κούβας, όλου του κόσμου, που αγωνίζονται για την ειρήνη, την ανεξαρτησία τους. Και κορυφώθηκε χτες με τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στον ίδιο χώρο και τη μεγάλη πορεία που ακολούθησε και μέσω του αμερικάνικου προξενείου κατέληξε στο μνημείο του Εργάτη.

«Με το ΠΑΜΕ του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό» διακήρυττε το μεγάλο πανό στην εξέδρα της συγκέντρωσης και το αγωνιστικό αυτό πνεύμα εκφραζόταν από πλήθος πανό των σωματείων και οργανώσεων του λαϊκού κινήματος. Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ξεκίνησε μέσα σε ατμόσφαιρα αγωνιστικού ενθουσιασμού, με απαγγελία ποιήματος για τη δολοφονία του ηγέτη της Γαλλικής Επανάστασης Μαρά από τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Κώστα Χαλκιά.

«Η εργατομάνα Θεσσαλονίκη των μαρτύρων της Ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη σμίγει εδώ σήμερα στη Θεσσαλονίκη των σύγχρονων αγωνιστών κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στο Ιράκ και κατά της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτόν, η Θεσσαλονίκη της "Φεντερασιόν" σμίγει σήμερα με το σύγχρονο ταξικό διεκδικητικό κίνημα, με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γενικός γραμματέας του ΕΚΘ.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Αρτεμίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, κάλεσε τους εργαζόμενους όλης της χώρας: «ΠΑΡΑΜΕΡΙΣΤΕ τις συμβιβασμένες ηγεσίες για να μπορέσει η εργατική τάξη ΕΝΩΜΕΝΗ και ΙΣΧΥΡΗ να αντιμετωπίσει την αντεργατική λαίλαπα, που οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια, στην εξαθλίωση».

Στην πορεία που ακολούθησε, το δρόμο άνοιγαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους. Με τα πανό υψωμένα και φωνάζοντας συνθήματα διακήρυτταν πως «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί» και καλούσαν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με μέτωπο το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη». Στο μνημείο των νεκρών εργατών του Μάη του '36 κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων. Επίσης παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ