Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενταση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας, με εξαιρετικά δυναμικό και μαχητικό τρόπο, γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ οι διαδηλωτές εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Αυλαία των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Βερολίνο, όπου από την Τετάρτη το βράδυ, η διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μάουερπαρκ, στην περιοχή Πρέντσλάουερ Μπεργκ, δηλαδή στο Πάρκο του Τείχους του Βερολίνου προκάλεσε την άμεση επέμβαση μέρους των 4.000 αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να αποφευχθούν τα επεισόδια, οι συγκρούσεις δεν έλειψαν, για 16η χρονιά, αφού τμήμα της γερμανικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς από το 1987 ξεκινά τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις από το Πάρκο, την παραμονή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 97 διαδηλωτές. Ορισμένα άτομα, ο αριθμός των οποίων δε διευκρινίστηκε, εκτόξευσαν μπουκάλια και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Αλλα επεισόδια τέτοιας έκτασης δεν έλαβαν χώρα σε καμία άλλη πόλη. Ειδικής μνείας χρίζει πάντως, η διαδήλωση που έγινε στη Φρανκφούρτη, όπου χιλιάδες εργάτες, μέλη της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (DGB) αλλά και του συνδικάτου των Μεταλλεργατών IG Metall, αποδοκίμασαν έντονα τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ που ήταν παρών.

Προτού ακόμη αρχίσει την ομιλία του, με την οποία θα υποστήριζε το σχέδιό του για τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ο Σρέντερ χρειάστηκε να υψώσει κατά πολύ τον τόνο της φωνής του, προκειμένου να ακουστεί μέσα στα πυκνά σφυρίγματα.

«Δε γνώριζα ότι τα σφυρίγματα αποτελούν εργατικά επιχειρήματα», είπε με ειρωνικό ύφος ο καγκελάριος, που παρά ταύτα υποστήριξε το σχέδιο «Ατζέντα 2010», το οποίο -όπως ανέφερε- έχει στόχο να καταστήσει τη Γερμανία μια «δυναμική» χώρα.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι «έχει λάβει γνώση των πολλών διαμαρτυριών», που έχουν ξεσηκώσει τα σχέδιά του, τις χαρακτήρισε όμως «στερούμενες πραγματικής βάσεως», γεγονός που ενίσχυσε τις αποδοκιμασίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ