Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις των ταξικών δυνάμεων

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 12 Μάη στην Κέρκυρα

«Κατακόκκινες» Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Με τα γαρίφαλα στο πέτο, τα πανό του ΠΑΜΕ, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και των ταξικών σωματείων οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σημεία όπου είχαν δοθεί τα ταξικά ραντεβού. Σ' όλες τις συγκεντρώσεις το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 12 Μάη στην Κέρκυρα, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Αντίθετα, οι συγκεντρώσεις των συμβιβασμένων εργοδοτικών, κυβερνητικών συνδικαλιστών και των συνοδοιπόρων τους, σε Γιάννενα, Πρέβεζα, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, ήταν κατά πολύ μικρότερες, «πεθαμένες» συγκεντρώσεις.

Στα Γιάννενα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων. Τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ και του Σωματείου των Οικοδόμων δέσποζαν στο χώρο της συγκέντρωσης. Στο Αγρίνιο, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ύστερα από απόφασή του. Εγινε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της εργατικής τάξης από εκπροσώπους του Σωματείου Καπνεργατών και του Εργατικού Κέντρου.

Στο Μεσολόγγι, έγινε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία με κεντρικό ομιλητή τον Μπ. Παναγόπουλο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία. Παραβρέθηκε ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Στη Ναύπακτο, πιο μαζική και πιο ποιοτική ήταν η φετινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στο λιμάνι της πόλης.

Στη Λευκάδα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία. Στη συγκέντρωση στην πλατεία της Λευκάδας μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΛ, Μ. Λιβιτζάνος και χαιρέτισαν ο Τ. Βεργίνης, γραμματέας του ΔΣ των Οικοδόμων και Ζελίλι Αλφρέντο, εκπρόσωπος των αλλοδαπών εργαζομένων.

Στην Αρτα, το ΠΑΜΕ έκανε προσυγκέντρωση στη λαϊκή αγορά. Με πορεία κατευθύνθηκαν στη συγκέντρωση που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο, στο χώρο του. Από εκεί ξεκίνησε μαζικότατη πορεία πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Ηγουμενίτσα, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποίησε μαζική συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο Γ. Δημητρίου, πρόεδρος του ΕΚ Θεσπρωτίας και χαιρέτισε Γ. Μακρίδης, εκ μέρους της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας. Ακολούθησε πορεία.

Στην Πρέβεζα, η μαχητική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο Φόρο, όπου μίλησε ο Μπ. Σοπικιώτης, πρόεδρος των Οικοδόμων και χαιρέτισε ο Μ. Ευθυμίου, γραμματέας του ΕΚ Πρέβεζας. Ακολούθησε μαχητική πορεία στη Λεωφόρο Ειρήνης και στην παραλία της Πρέβεζας. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του «Κάπα», ενός από τους διακόσιους εκτελεσθέντες της Καισαριανής, πρεβεζιάνικης καταγωγής.

Τέλος, στην Κέρκυρα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της πόλης. Μίλησε ο Β. Δημητράς, πρόεδρος του Σωματείου των Ναυτεργατών, μέλος του ΠΑΜΕ, και χαιρέτισε ο Κ. Βλάσης από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι, στην Κέρκυρα, το Εργατικό Κέντρο, όπου πλειοψηφούν οι συμβιβασμένες δυνάμεις, μπροστά στον κίνδυνο να γελοιοποιηθούν δεν τόλμησαν να οργανώσουν πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Ωστόσο, μπροστά στην απομόνωσή τους, κυβερνητικοί συνδικαλιστές με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ επιδόθηκαν σε ύβρεις και αντικομμουνιστικές κραυγές κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ