Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Παρόντες όλοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Κοκκίνισε το πρώτο λιμάνι! Χιλιάδες εργατών και εργατριών από όλους τους κλάδους, απόμαχοι της δουλιάς και μπροστά από όλους οι νεολαίοι, η νέα βάρδια στη δουλιά και τον αγώνα, κατέκλυσαν χτες την πλατεία Κοραή, συγκροτώντας μια από τις μεγαλύτερες Πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων που γνώρισε ο Πειραιάς. Δεκάδες τα πανό, αμέτρητα τα συνθήματα, παντού κόκκινες σημαίες και σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Αυτή η μαζική ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού του Πειραιά στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτέλεσε επάξια συνέχεια των μεγάλων αντιπολεμικών αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων που συγκλόνισαν, όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο την πειραιώτικη περιφέρεια, όσο και την Αθήνα, όμως αποτέλεσε και σαφές μήνυμα ότι η χτεσινή μέρα ήταν για την εργατική τάξη και του Πειραιά το αφετηρία για νέους ακόμα πιο δυναμικούς ταξικούς αγώνες, για το χτίσιμο του λαϊκού μετώπου.

Από νωρίς το πρωί, ο Πειραιάς βρισκόταν στο πόδι. Στις 9 έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου είχε καθοριστεί η προσυγκέντρωση των εργατικών σωματείων, ο δρόμος είχε ήδη πλημμυρίσει από εργάτες. Την ίδια ώρα από την πλατεία Αγίου Νικολάου της Νίκαιας, οι Νικαιώτες με μπροστάρη τον αγωνιστή τους δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο είχαν ξεκινήσει την πορεία τους με κατεύθυνση την πλατεία Κοραή, ενώ ακριβώς στην πλατεία Κοραή είχαν αρχίσει να καταφτάνουν άνθρωποι από κάθε κατεύθυνση.


Ο κόσμος της Νίκαιας συναντήθηκε με τα μπλοκ των εργατών στην πλατεία Ιπποδαμείας, συγκροτώντας όλοι μαζί μια μεγάλη πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κοραή για να τη γεμίσει πλέον ασφυκτικά.

Αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση χαιρέτισε και εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και της Επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, κεντρικός ομιλητής της Πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, λέγοντας: «Σήμερα που η εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο διαδηλώνει ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, τιμώντας τους νεκρούς της τάξης μας, εμείς εδώ στην εργατούπολη του Πειραιά, όλοι μαζί, οι ναυτεργάτες, οι "μουντζούρηδες" της Ζώνης και των μηχανουργείων, οι οικοδόμοι, οι εργάτες και οι εργάτριες από τις φάμπρικες του Πειραιά, οι υπάλληλοι, οι λιμενεργάτες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, η καινούρια βάρδια της εργατικής τάξης, μαζί με το ΠΑΜΕ, κόντρα στο ρεύμα, δίνουμε συνέχεια στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις, στους αγώνες της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των κατακτήσεών της και την ικανοποίηση των αιτημάτων της, κόντρα στη βάρβαρη πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού».

Εξέφρασε τη διεθνική αλληλεγγύη στον αιματοβαμμένο λαό του Ιράκ, της Παλαιστίνης, αλλά και στους λαούς που έχουν μπει στο στόχαστρο των βαρβάρων όπως της Συρίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και κάλεσε όλους να υπερασπιστούν από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τη σοσιαλιστική Κούβα. «Αντιπαλεύουμε - συνέχισε - το ραγιαδισμό που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο «ΣΥΝ» για δήθεν καλή ΕΕ και κακούς Αμερικάνους» και καταδίκασε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ, ΕΚΠ και ΠΝΟ.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν από την Επιτροπή Νέων Εργαζομένων ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης και από την ΔΗΚΕΒΕ ο Μανώλης Ραπανάκης.

Ακολούθησε μια τεράστια και μαχητική πορεία με κατεύθυνση το μνημείο των 11 νεκρών εργατών στο Πασαλιμάνι, που έπεσαν στη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας στις 23 Αυγούστου του 1923. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ακόμα ο Μ. Ζάχαρης μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Ν. Σοφιανός, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Ελ. Παντελάκη και Ε. Παπαδοπούλου, επικεφαλής Δημοτικών Κινήσεων, εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ και πολλοί άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ