Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Μαζικές εκδηλώσεις υπό το βάρος πένθους...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-

Δυναμικές, αλλά και σε κλίμα πένθους (λόγω πολύνεκρου τροχαίου δυστυχήματος, με θύματα δεκάδες συνδικαλιστές - μέλη του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων, COSATU), ήταν οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της Νότιας Αφρικής.

Εκατοντάδες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι τίμησαν την φετινή Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή τους σε μεγάλη συγκέντρωση στο Γιοχάνεσμπουργκ, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες και όρους εργασίας, αλλά και δουλιά για όλους. Αρκετοί απ' τους ομιλητές επισήμαναν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Νοτιοαφρικανοί εργαζόμενοι (λόγω του εξελισσόμενου μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων, της αυξημένης ανεργίας, των χαμηλών αμοιβών και της βαθμηδόν επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων).

Στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ, έδωσε το «παρών» και ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Θάμπο Μπέκι, που ξεκίνησε την ομιλία του, αφού προέτρεψε το πλήθος να τηρήσει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου που σημειώθηκε αργά προχτές το βράδυ. Το δυστύχημα έγινε, όταν λεωφορείο, που μετέφερε συνδικαλιστές, μέλη του COSATU, συνετρίβη καταπέφτοντας (από λάθος του οδηγού) στο φράγμα Σάουλσπορτ, κοντά στην πόλη Μπέθλεεμ στο Φρι Στέιτ. Το λεωφορείο μετέφερε ενενήντα επιβάτες, εκ των οποίων πολλές δεκάδες (ενδεχομένως έως και 80!) έχασαν τη ζωή τους. Εξαιτίας του τραγικού συμβάντος, το COSATU ανακοίνωσε το προσεχές εφταήμερο «εβδομάδα πένθους» σε ένδειξη φόρου τιμής στα θύματα του δυστυχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ