Παρασκευή 2 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΩΣΙΑ
Το κόκκινο ξεχώρισε από το γαλάζιο

Eurokinissi

Πάνω από 3 εκατομμύρια Ρώσοι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, που είχαν έντονο τον προεκλογικό χαρακτήρα.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, το φιλοκυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία», μπροστά και στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, μεθοδευμένα και σε όλη τη χώρα, χρησιμοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό προσπάθησε να παραχαράξει το κλίμα και το πνεύμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στηρίζοντας τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν, όπου μπόρεσαν, οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων, κάτω από τα γαλάζια χρώματα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό και οι Ρώσοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν με αντικυβερνητικά συνθήματα για ειρήνη, δουλιά, διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, για σοσιαλισμό, κάτω από τα κόκκινα λάβαρα.

Στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στο Σαράτοφ και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας έγιναν ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις, σε μικρότερες πόλεις έγιναν μόνο οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές της Ρωσίας. Οπως δήλωσε πολύ χαρακτηριστικά ο Γκ. Τουρουντάεφ - Γραμματέας της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΡΟ στην πόλη Σαράτοφ για όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις των «γαλάζιων»: «Δεν έχουν συνείδηση όσοι συμμετείχαν σ' αυτές τις "γιορτινές εκδηλώσεις", την ώρα που 2 εκατομμύρια παιδιά βολοδέρνουν σε καταγώγια και εκατομμύρια πολίτες πληρώνονται με μισθούς πείνας!» Στην πόλη Μπαρναούλ, η αστυνομία επενέβη και εμπόδισε τους διαδηλωτές να κάψουν ένα φέρετρο τυλιγμένο με σημαίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ενώ στην πόλη Γιακούτσκ το χιόνι που έπεσε έκανε τη διαδήλωση να θυμίζει περισσότερο επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης, παρά Πρωτομαγιά.

Στη Μόσχα


Associated Press

Στην πρωτεύουσα της χώρας, η μεγάλη διαδήλωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ- ΚΚΡ) και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης ξεκίνησε από την πλατεία του Οκτώβρη και κατέληξε στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Λουμπιάνσκαγια. Κυρίαρχα ήταν στη διαδήλωση τα αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως: «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση Πούτιν - Κασιάνοφ», «Τα ΜΜΕ να τεθούν κάτω από κοινωνικό έλεγχο», ενώ υπήρχαν και αρκετά αντιαμερικανικά συνθήματα. Ο Αλ. Κουβάεφ - Γραμματέας της ΚΟ Μόσχας του ΚΚΡΟ, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, σημείωσε «πως κανείς πλέον δε ρωτά την πλειοψηφία του λαού για το ποια θα πρέπει να είναι η οικονομική, η κοινωνική και η εξωτερική πολιτική. Οι εγκληματικές δομές και το αστυνομικό κράτος κάνουν το λαό ό,τι θέλουν».

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ - Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ κάλεσε τους συγκεντρωμένους στις προσεχείς εκλογές να στηρίξουν τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που είναι σε θέση να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης καταδικάζονται ιδιαίτερα η μεταρρύθμιση των δημοτικών τελών και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 50 χιλιάδες Μοσχοβίτες και μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε συναυλία ροκ. Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων («Ενιαία Ρωσία», Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, «Γιάμπλακο» κ.ά.) και της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής ηγεσίας της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, στην οποία υπολογίζεται πως πήραν μέρος γύρω στις 10 χιλιάδες άτομα.

Στο Λένινγκραντ

Η διαδήλωσε ξεκίνησε όπως πάντα από το θέατρο «Οκτώβρης» και στην πορεία χωρίστηκε. Η μεγάλη πλειοψηφία, γύρω στις 25 χιλιάδες λαού, κατευθύνθηκε στην πλατεία Ισαάκιεφ, όπου πραγματοποιήθηκε αντικυβερνητική συγκέντρωση. Αντίθετα, μερικές εκατοντάδες ακολούθησαν την ηγεσία των «γαλάζιων» συνδικάτων. Στις ομιλίες τους στη μαζική συγκέντρωση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, τόσο ο Β. Τιούλκιν - ηγέτης του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όσο και ο βουλευτής Σβ. Σοκολόφ- εκπρόσωπος του ΚΚΡΟ τάχτηκαν υπέρ της συγκρότησης ενιαίου ψηφοδελτίου των φιλοσοσιαλιστικών δυνάμεων στις εκλογές του Δεκέμβρη.

Εκδηλώσεις στην πρώην ΕΣΣΔ

Μεγάλες πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ετσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκαν αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις σε 1.455 πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας, στις οποίες πήραν μέρος πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Επίσης, στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση στο Μπισκέκ, πρωτεύουσας της Κιργιζίας κυριάρχησε το σύνθημα της απομάκρυνσης της ΝΑΤΟικής βάσης που υπάρχει στη χώρα στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις(2010-02-23 00:00:00.0)
Εκατομμύρια λαού έδωσαν την απάντηση(2004-11-09 00:00:00.0)
ΚΚΡΟ: Δεν αναγνωρίζουμε το αποτέλεσμα, αν...(2003-12-18 00:00:00.0)
Σχεδιάζουν επικίνδυνη προβοκάτσια(2001-11-02 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι απέναντι στην «παγκοσμιοποίηση»(2000-05-03 00:00:00.0)
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία(1999-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ