ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχετικά με την αύξηση της εργατικής τάξης

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο διαπιστώνουν: «Αυξάνεται το ποσοστό της εργατικής τάξης στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.... Το 1996, η αύξηση των μισθωτών σε σύγκριση με το 1981 ήταν 34,3%. Την ίδια χρονιά η συμμετοχή της μισθωτής εργασίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό ανέβηκε στο 64%-65%».

Εδώ τίθεται το ερώτημα αν όλοι οι μισθωτοί ανήκουν στην εργατική τάξη και αν τα υπάρχοντα στοιχεία της αύξησης της μισθωτής εργασίας στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, είναι ενδεικτικά για την εκτίμηση ότι αυξάνεται η εργατική τάξη.

Τόσο το στοιχείο της αύξησης των μισθωτών, όσο και αυτό της αύξησης της μισθωτής εργασίας στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, προκύπτουν με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, (ΕΣΥΕ). Αυτά τα στοιχεία αξιοποιούνται για τη μελέτη της διαστρωμάτωσης της ελληνικής κοινωνίας, με βάση τις κατά χρονικά διαστήματα απογραφές της ΕΣΥΕ.

Η ΕΣΥΕ, με τον όρο «μισθωτοί», χαρακτηρίζει το τμήμα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, που παίρνει το εισόδημά του με τη μορφή του μισθού, ή του ημερομισθίου. Σ' αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνει ένα πολύ μικρό, συγκριτικά με όλους τους μισθωτούς, αριθμό που αποτελείται από τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και του κρατικού μηχανισμού που ανήκουν στην αστική τάξη. Επίσης συμπεριλαμβάνει ένα μεγαλύτερο, σε σχέση με τον προηγούμενο, αριθμό μισθωτών που ανήκουν στα μεσαία μισθωτά στρώματα. Στην κατηγορία «μισθωτοί» κατατάσσει και τους μισοπρολετάριους, ενώ δεν κατατάσσει τους άνεργους οι οποίοι ανήκουν στην εργατική τάξη.

Επομένως οι όροι «μισθωτοί», και «μισθωτή εργασία» που αναφέρονται στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο δεν αναφέρονται στην εργατική τάξη, αλλά στο σύνολο των μισθωτών. Είναι όμως ενδεικτικοί για το πολιτικό συμπέρασμα που διατυπώνουν οι θέσεις σχετικά με την αύξηση του ποσοστού της εργατικής τάξης στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και την κατάρριψη του μύθου ότι μειώνεται, ή εξαφανίζεται η εργατική τάξη. Εκτίμηση που στηρίζεται σε διάφορες αστικές ή μικροαστικές, αντιεπιστημονικές αντιμαρξιστικές θεωρίες, που κατατάσσουν στην εργατική τάξη μόνο τους χειρώνακτες εργάτες, και όχι αυτούς που κάνουν διανοητική εργασία, ή άλλες που ταυτίζουν την εργατική τάξη αποκλειστικά με τους εργοστασιακούς ή τους βιομηχανικούς εργάτες. Εργατική τάξη υπάρχει και στο εμπόριο και στις υπηρεσίες. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η αστική στατιστική, τον τομέα των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, ένα μέρος του τομέα της ενέργειας, που ανήκουν στη βιομηχανία, τους κατατάσσει στις υπηρεσίες. Επίσης, οι αντιεπιστημονικές θεωρίες διαφόρων αστών αναλυτών και δημοσιολόγων περί «κοινωνίας της πληροφορίας ή της γνώσης», ή περί «μεταβιομηχανικής κοινωνίας», ένας από τους στόχους που έχουν είναι η επιβολή της άποψης περί μείωσης ή εξαφάνισης της εργατικής τάξης.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για την αύξηση των μισθωτών είναι ενδεικτικά για την αύξηση της εργατικής τάξης. Δεν μπορεί να αυξάνονται οι μισθωτοί και να παραμένει στάσιμη ή να μειώνεται η εργατική τάξη. Δεν μπορεί να αυξάνεται συνολικά η απασχόληση, να αυξάνονται οι διαστάσεις του κεφαλαίου και της παραγωγής και η εργατική τάξη να μην αυξάνεται.

Τα κριτήρια για τη μελέτη της ταξικής διάρθρωσης της κοινωνίας, άρα και για τον υπολογισμό της αριθμητικής δύναμης της εργατικής τάξης είναι αυτά που δίνονται στον ορισμό του Λένιν στο έργο του «Η Μεγάλη Πρωτοβουλία».(Απαντα Τόμος 39, σελ. 15).

«Τάξεις ονομάζονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων που ξεχωρίζουν μεταξύ τους, από τη θέση που έχουν μέσα σε ένα ιστορικά καθορισμένο σύστημα της κοινωνικής παραγωγής, από τη σχέση τους, που είναι στο μεγαλύτερο μέρος κατοχυρωμένη και διατυπωμένη με νόμους, προς τα μέσα παραγωγής, από το ρόλο τους στην κοινωνική οργάνωση της εργασίας και συνεπώς από τους τρόπους που ιδιοποιούνται τη μερίδα του κοινωνικού πλούτου που διαθέτουν και το μέγεθος αυτής της μερίδας. Τάξεις είναι οι ομάδες εκείνες ανθρώπων, που η μια μπορεί να ιδιοποιείται τη δουλιά της άλλης, χάρη στη διαφορά της θέσης που κατέχει μέσα στο καθορισμένο ιστορικά σύστημα της κοινωνικής παραγωγής».

Με βάση αυτά τα κριτήρια γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων της ΕΣΥΕ, για να προσεγγίσουμε όσο το δυνατό πληρέστερα στην κοινωνικοταξική διάρθρωση της κοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

Με βάση τη Μελέτη του ΚΜΕ «Αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, (1980-1994), ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ήταν 3.519.469 και η εργατική τάξη ήταν ήταν 1.470.080. Αντίστοιχα το 1991 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ήταν 4.120.611 και η εργατική τάξη ήταν 2.026.956. Η αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού ήταν 14,5%, ενώ η αύξηση της εργατικής τάξης ήταν 27,5%.

Το 1999 ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι 4.885.000, ενώ οι μισθωτοί είναι 3.136.000, (ΕΣΥΕ, Ερευνες Εργατικού Δυναμικού). Τον ίδιο χρόνο η εργατική τάξη υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 2.500.000, (Ν.Κυρίτση, «Εξελίξεις στη συγκέντρωση της εργατικής τάξης», ΚΟΜΕΠ, τεύχος 2 του 2000).

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ότι ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αυξήθηκε κατά 15,65%, ενώ η εργατική τάξη κατά 25%. Επίσης η εργατική τάξη αποτελεί το 79,7% των μισθωτών, ενώ οι μισθωτοί αποτελούν το 64,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η δε εργατική τάξη αποτελεί το 51,2% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Οικονομική ανάπτυξη και κρίση

ΗΚΕ με τις Θέσεις της για το 16ο Συνέδριο, κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να μελετήσει καλύτερα, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, την ελληνική πραγματικότητα και ιδιαίτερα τον τομέα της οικονομίας. Πάντα το ΚΚΕ, όπως άλλωστε κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, ξεκινάει - πρέπει να ξεκινάει - από αυτό που συντελείται στο πεδίο της οικονομίας.

Η Ελλάδα, όσο προχωράνε οι εξελίξεις, ενσωματώνεται όλο και βαθύτερα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Η ανάπτυξη για την οποία χαίρεται ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πέρα από το γεγονός ότι είναι ανάπτυξη που ωφέλησε και ωφελεί την πλουτοκρατία, τους λίγους, ενώ είναι αρνητική για το λαό, με βάση τα ίδια στοιχεία που οι κυβερνώντες δίνουν, είναι επίσης πολύ ασταθής και αναιμική, κάνει τη χώρα μας «φτερό στον άνεμο» και η Ελλάδα παραμένει τελευταία σε ανταγωνιστικότητα, χώρα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Την ίδια στιγμή το είδος της ανάπτυξης στα πλαίσια της ενσωμάτωσης που συντελείται στην Ελλάδα, βαθαίνει και εντείνει τις δυσαναλογίες και ανισορροπίες που υπήρχαν έτσι κι αλλιώς πάντα στη χώρα μας.

Είναι γεγονός ότι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση, ακόμα μεγαλύτερη μονοπώληση. Τα μονοπώλια στην Ελλάδα έχουν διεισδύσει και συνεχίζουν να διεισδύουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στην υγεία, στην παιδεία, στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Διαμορφώνονται μονοπωλιακά μεγαθήρια τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε αφορά σε τομείς που ενδιαφέρουν φυσικά το κεφάλαιο, όπως είναι η ενέργεια, το φυσικό αέριο, οι τηλεπικοινωνίες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλοί κλάδοι χρήσιμοι για το λαό και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας που κρατιούνται ουσιαστικά στάσιμοι.

Οι πολιτικές διαχείρισης που υλοποιούν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, είναι περίπου ίδιες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η ιστορία με την ακτοπλοΐα και το τι ισχυρίζονταν στα διάφορα τηλεοπτικά κανάλια εναλλάξ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εβγαινε π.χ. ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και έλεγε «καλά έκανε το ΠΑΣΟΚ που απελευθέρωσε το Αιγαίο και δίνει δυνατότητα σε μονοπώλια να παλεύουν γιατί όσες περισσότερες εταιρίες υπάρχουν τόσο θα ανεβαίνει ο ανταγωνισμός»! Από την άλλη ο εκπρόσωπος της ΝΔ «κατηγορούσε» το ΠΑΣΟΚ γιατί «κράτησε πολύ το μονοπώλιο ορισμένων, αφού δεν απελευθέρωσε πλήρως και έγκαιρα την αγορά»! Αυτή ήταν τελικά η... διαφωνία τους και ο προβληματισμός τους. Οχι σε ποιον ανήκει η ακτοπλοΐα, αλλά αν θα έχεις μια, δύο, τρεις ή τέσσερις και πάνω μονοπωλιακές επιχειρήσεις που θα λυμαίνονται το Αιγαίο! Αυτές είναι και οι παραλλαγές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής, είτε υλοποιούνται απ' τα παραδοσιακά νεoφιλελεύθερα κόμματα τύπου ΝΔ, είτε από τα εκσυγχρονισμένα σοσιαλδημοκρατικά νεοφιλελεύθερα τύπου ΠΑΣΟΚ.

Αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι ότι στην Ελλάδα, η όποια ανάπτυξη συντελέστηκε, είναι ανάπτυξη που συμφέρει το μεγάλο κεφάλαιο και από αυτή την ανάκαμψη που συντελέστηκε δεν ωφελήθηκε ο λαός. Το αντίθετο μάλιστα. Και σχετικά και απόλυτα επιδεινώθηκε η θέση του λαού. Και από την άποψη αυτή λοιπόν, η κρίση στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα είναι οξύτερη.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση του Eυρώ. Οι ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην ΕΕ από το χαμηλό Eυρώ δε χάνουν, διότι κάνουν μεγάλες εξαγωγές και τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι φθηνά και αγοράζονται από τους Αμερικανούς. Εμείς όμως στην Ελλάδα, που κάνουμε εισαγωγή προϊόντων και μάλιστα πολλών αμερικάνικων και το δολάριο είναι πανάκριβο, έχουμε σαν αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση και πολλαπλασιασμό του δημόσιου χρέους μας.

Οι αντιθέσεις λοιπόν μεγαλώνουν, η κρίση θα έρθει οξύτερη, άρα η ετοιμότητα του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και από την άποψη αυτή πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από την πρωτοπορία του κινήματος.


Δ.Κ.

Σήμερα από τον «902» ΤV

Σήμερα, Σάββατο, παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 10.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Με μια δεύτερη ματιά» η Γιούλη Ασημακοπούλου παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της βδομάδας, καθώς και το επικείμενο Πανελλαδικό - Παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως, που θα πραγματοποιηθεί στη 1.00 το μεσημέρι.
  • Στις 16.00 θα μεταδοθούν οι ομιλίες από το συλλαλητήριο, οι οποίες θα επαναληφθούν στις 10 το βράδυ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ