ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής προς τους πεσόντες αγωνιστές

Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Ελής δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας στον Ιππόδρομο
Ο Παναγιώτης Ελής δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας στον Ιππόδρομο
Πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς το τότε κτίριο της Ασφάλειας στην Πλατεία Δημοκρατίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης και αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία για να τιμήσουν αυτούς που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης Χούντας.

Σε μήνυμα της για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την επιβολή της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης τονίζει τα παρακάτω:

«Το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 ήταν η εξέλιξη του καθεστώτος της Αμερικανοκρατίας, της απροσχημάτιστης και ωμής ξένης ανάμειξης και επέμβασης, της ξενο-δουλείας που επιβλήθηκε στη χώρα μας με τον Εμφύλιο πόλεμο. Το πραξικόπημα σχεδιάστηκε από τα ντόπια και ξένα κέντρα της αντίδρασης, για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κίνημα του λαού μας για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, για κοινωνική προκοπή. Μέσα στο κλίμα ανωμαλίας και ανελευθερίας, που είχε επιβληθεί, το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης θυσίασε δύο από τους καλύτερους αγωνιστές του, τον Νίκο Νικηφορίδη το 1951και τον Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, που και οι δύο δολοφονήθηκαν στην πόλη μας. Με την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας η Χούντα των συνταγματαρχών πολύ γρήγορα οδήγησε στη φυσική εξόντωση έναν άλλο διακεκριμένο αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και του κινήματος Ειρήνης, τον βουλευτή της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργη Τσαρουχά.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, η Αμερικανοκρατία και η ξένη επιβολή είναι γενικευμένο καθεστώς στην περιοχή μας. Η ανατροπή του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος ήταν μια αρνητικότατη εξέλιξη για τους λαούς των Βαλκανίων και όλου του κόσμου. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει την τελευταία δεκαετία τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έτσι ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από μισό αιώνα ειρηνικής συνύπαρξης. Για να επιβάλουν τα άνομα συμφέροντά τους οι ισχυροί της Νέας Τάξης Πραγμάτων οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της γειτονικής μας χώρας, ενώ εκατομμύρια άλλοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, το περιβάλλον της περιοχής έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και οι οικονομίες των χωρών των Βαλκανίων έχουν μετατραπεί σε εξαρτήματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως στη Γιουγκοσλαβία, έτσι και στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και αλλού οι ιμπεριαλιστές με απίστευτη ωμότητα και αγριότητα επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Το Κυπριακό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η Χούντα, παραμένει άλυτο και μαζί με το Αιγαίο καλύπτονται σταδιακά από την ομπρέλα της ΑμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες έναν μόνο δρόμο, μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί μας, το δρόμο της οργανωμένης αντίστασης στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και επιβολή. Με την αντίσταση και την ανυπάκουη στάση μας τιμούμε τη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων του αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας, αγωνιζόμαστε για το ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.

Κρατούμενες στα Γιούρα, 1967

Απόσπασμα - μαρτυρία από την επίσκεψη Παττακού στο κολαστήριο, όπως παρουσιάζεται στο βιβλίο της Μ. Μαστρολέων - Ζέρβα

Ενα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Κρατούμενες στα Γιούρα,1967», της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και πολιτικής εξόριστης σε Χίο - Τρίκερι - Μακρονήσι και Γιούρα (στην 7ετία) Μαριγούλας Μαστρολέων - Ζέρβα, δημοσιεύουμε σήμερα, μαύρη επέτειο της 21ης Απρίλη, που αναφέρεται στην επίσκεψη του Παττακού στο στρατόπεδο κρατουμένων αγωνιστριών στα Γιούρα:

«... Ενα πρωί, ακούσαμε μια βουή στο πλατό έξω από την πόρτα που τελείωνε το τούνελ. Επρεπε να περάσεις απ' το σκοτάδι αυτό, για να βγεις έξω. Ξαφνιαστήκαμε από το θόρυβο και ρωτούσαμε τι είναι, και αυτοί που ήσαν έξω μας έλεγαν: "Ηρθε το κουνούπι, ήρθε το κουνούπι". Το κουνούπι ήταν το ελικόπτερο, που ερχόταν κάθε τόσο και μας έφερνε "επισκέπτες" τέτοιους, που δεν ήταν για καλό, αλλά για να μας "τσιμπήσει" και γι' αυτό το είχαμε βγάλει "κουνούπι".

Να το λοιπόν προσγειώνεται. Μας τύφλωσε από το χώμα. Μα εμείς εκεί, να δούμε τέλος πάντων ποιον μας φέρνει. Και να, βλέπουμε να κατεβαίνει ο Παττακός με το καχύποπτο και πονηρό του βλέμμα! Μα ήταν και θρασύδειλος, γιατί μόλις μας είδε όλους μαζεμένους, φοβήθηκε, στάθηκε και τον περικύκλωσαν τα πρωτοπαλίκαρά του και προχώρησαν μαζί. Στη μέση αυτός σαν μπερλίνα και γύρω - γύρω οι γορίλες του.

Αφού τον πήγαν στη Διοίκηση, άρχισαν τα μεγάφωνα να μας φωνάζουν να πάμε στους θαλάμους. Μπήκαμε σιγά-σιγά και περιμέναμε να έρθει να δούμε τι ζητούσε από μας... Κάποια στιγμή ακούμε έντονες ομιλίες από το Αναρρωτήριο. Ο θάλαμός των αρρώστων ήταν δίπλα από μας, αλλά πιο χαμηλά, έτσι τους βλέπαμε από πάνω. Ο Παττακός όλο σήκωνε το κεφάλι του και τους έδειχνε την άρνησή του. Αφού έφυγε από το Αναρρωτήριο, σαν "ιππότης" που ήταν, ήρθε πρώτα σε μας τις γυναίκες.

Είχαμε δυο θαλάμους από 110 γυναίκες καθένας. Μπήκε στο δικό μας που ήταν δίπλα στο Αναρρωτήριο και άρχισε να μας λέει: "Ε! τι κάνετε εσείς εδώ;" Πετιώνται, τότε, 30 μωρομάνες που ήσαν στον θάλαμο... Είχαμε 80 αντρόγυνα που είχαν αφήσει τα παιδιά τους, άλλοι στις γειτόνισσες - που κάθε μέρα τους γράφαν να τα πάρουν, γιατί η αστυνομία τους απειλεί πως θα τους στείλει και αυτούς εξορία- και άλλα σε γέρους γονείς ή αρρώστους, ακόμα και τυφλούς.

Μια περίπτωση απ' τις πολλές, ήταν και της Ηρας, που ήταν οδοντογιατρός και ο άντρας της, δικηγόρος. Τους είχαν πιάσει και τους δυο και τα παιδάκια τους τα είχε η γριά μάνα της. Σε ένα όμως μήνα, η μάνα της αρρώστησε και πέθανε και στα παιδιά δεν πήγε κανείς, ούτε συγγενής ούτε φίλος. Με εξορία τους απειλούσαν, δεν το ρισκάριζαν. Και αφού τα δυο παιδάκια είχαν μείνει μόνα τους, η Αστυνομία τα πήρε και τα πήγε στο Ασυλο. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε αυτή τη μάνα όταν είδε τον Παττακό; Τον πλησιάζει και του λέει για το δράμα των παιδιών της. Αυτός όμως της απαντούσε "άλλ' αντ' άλλων", δεν τον άγγιζαν αυτόν αυτά! Αδίσταχτος δικτάτορας ήταν. Και όσο έβλεπε η Ηρα την αδιαφορία του, τόσο ύψωνε τη φωνή της. Την ακολουθούσαν και οι άλλες μωρομάνες μαζί, η καθεμία έλεγε το δικό της πρόβλημα, που όλα ήσαν όμοια.

Για μια στιγμή τον πλησιάζει και η Ελένη η δασκάλα, που είχε αφήσει τον άντρα της κατάκοιτο δίχως να έχει κανέναν να του δώσει ένα ποτήρι νερό. Αρχισε και αυτή και του 'λεγε για τον άντρα της, αλλά αυτός μ' ένα ηλίθιο ύφος, σήκωνε το κεφάλι του και τους αρνιόταν για ό,τι του ζητούσαν. Μπρος σ' αυτήν την απάθεια, οι γυναίκες δίχως να το καταλάβουν ύψωναν τη φωνή τους και για μια στιγμή άρχισαν να χειρονομούν. Μπορείτε να φανταστείτε 30 γυναίκες να του φωνάζουν όλες μαζί, στο τέλος και εμείς οι υπόλοιπες, γύρω-γύρω. Οπότε για μια στιγμή, γουρλώνει τα μάτια του ο Παττακός, που έβλεπες πια το φόβο του. Αρχισε να πηγαίνει πίσω - πίσω και να ψάχνει με τα μάτια του να βρει τα πρωτοπαλίκαρά του, που είχαν μείνει έξω από το θάλαμο, μην περιμένοντας να του γίνει τέτοια επίθεση.

Οταν πια έφθασε στην πόρτα και κατάλαβε πως πίσω του ήταν τα πρωτοπαλίκαρά του, συνήλθε, βρήκε τον εαυτό του και σηκώνει το χέρι ψηλά και μας κάνει το σχήμα του ψαλιδιού. Ανοιγόκλεινε τα δάχτυλά του και μας φώναζε: "Θα σας την κόψω τη γλώσσα, θα σας την κόψω". Εμείς βλέποντάς τον να κάνει τέτοιες αστείες κινήσεις, αρχίσαμε να τον αποδοκιμάζουμε. Αυτός δεν το περίμενε, είχε γίνει κίτρινος από το φόβο του. Ανοιξε το βήμα του και πήγε προς τους μπράβους του και έφυγε για τη Διοίκηση. Δεν πήγε από το φόβο του σ' άλλο θάλαμο.

Δε μας άφησε όμως απλήρωτες γι' αυτό που του κάναμε. Εδωσε εντολή να μας περιορίσουν την ώρα της εξόδου μας. Κάθε μέρα, βγαίναμε πρωί και απόγευμα στο πλατό και μας το έκαναν 1 ώρα μόνο κάθε απόγευμα. Το περιμέναμε αυτό, γιατί τους ξέρουμε καλά τους θρασύδειλους. Από τον Παρθενώνα του Μακρονησιού έως τους δικτάτορες, δεν υπάρχει διαφορά...».

21 ΑΠΡΙΛΗ 1967
Γιατί επέβαλαν στρατιωτικοφασιστική χούντα

Το πρωί της 21ης Απρίλη 1967, το ραδιόφωνο (τότε υπήρχε μόνο το κρατικό, η ΕΡΤ και η ΥΕΝΕΔ που ήταν σταθμός του στρατού), εξέπεμπε αλλιώτικα απ' ό,τι τις άλλες μέρες. Το πρόγραμμα του μετέδιδε εμβατήρια στρατιωτικά, ενώ η ΥΕΝΕΔ διέκοπτε σε διάφορα χρονικά διαστήματα τα εμβατήρια για να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό ότι «λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας». Και βεβαίως όλοι κατάλαβαν ότι εγκαθιδρύθηκε στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ετσι επιβλήθηκε το καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών, που έμελλε να διαχειριστεί την εξουσία της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για εφτά χρόνια.

Την ίδια μέρα το πρωί, ανακοινώθηκε και το Βασιλικό Διάταγμα, με το οποίο αναστέλλονταν όλα τα άρθρα - 5, 6, 8, 10, 11, 12, 14, 18, 20, 95 και 97 - του Συντάγματος, περί ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, την απαγόρευση της δράσης συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων κλπ. Οι πρώτες άμεσες ανακοινώσεις της χούντας προς το λαό ήταν για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών στους δρόμους της Αθήνας, ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες, για διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, για κλείσιμο του Χρηματιστηρίου κλπ. Ετσι, το πρωί της 21ης Απρίλη στην Αθήνα υπήρχε καθεστώς βίας και τρόμου, με τα τανκς, τα στρατιωτικά αυτοκίνητα και τις περιπολίες στρατιωτών στους δρόμους, να κάνουν επιβλητική την κυριαρχία του στρατού, ενώ στην επαρχία οι χωροφύλακες «ζώστηκαν τ' άρματα» και οπλισμένοι πλέον δημιούργησαν ανάλογο κλίμα μ' αυτό της πρωτεύουσας.

Το σχέδιο «Προμηθεύς»

Το πραξικόπημα εξελισσόταν από τις 2 τα ξημερώματα της 21ης Απρίλη με κατάληψη του Πενταγώνου, των βασικών υπουργείων, του ΟΤΕ και των ραδιοσταθμών. Ταυτόχρονα συνέλαβαν υπουργούς, πολιτικούς ηγέτες και απλούς πολίτες και, κυρίως, κομμουνιστές και άλλους αριστερούς, ενώ τον τότε πρωθυπουργό Π. Κανελλόπουλο, τον συνέλαβαν αρχικά, αλλά μετά τον έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι συλληφθέντες μεταφέρονταν στην Ασφάλεια, στην ΕΣΑ, αλλά συγκεντρώνονταν και στον Ιππόδρομο για να πάρουν στη συνέχεια το δρόμο της φυλακής ή της εξορίας.

Το πραξικόπημα οργανώθηκε με βάση το ΝΑΤΟικό στρατιωτικό σχέδιο «Προμηθεύς», σχέδιο δράσης των ελληνικών στρατιωτικών και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων, ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ και βεβαίως η Ελλάδα θα εμπλέκονταν σε πόλεμο με τις σοσιαλιστικές χώρες των βορείων συνόρων. Το συγκεκριμένο σχέδιο προσαρμόστηκε στις ανάγκες του πραξικοπήματος λίγο διάστημα πριν αυτό εκδηλωθεί, με την ανάλογη διάταξη και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Αττικής.

Τα αίτια του πραξικοπήματος

Η επιβολή της δικτατορίας δικαιολογήθηκε από τη χούντα με τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» που δήθεν απειλούσε την Ελλάδα. Βεβαίως, μετά τα «Ιουλιανά»,(1965), τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και την αδυναμία του αστικού πολιτικού κόσμου για σχεδόν δύο χρόνια να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση, είχαν προκηρυχτεί εκλογές για το Μάη του 1967. Βεβαίως τα ίδια τα λαϊκά προβλήματα συνέβαλαν στην ανάπτυξη των αγώνων εκείνης της εποχής που ήταν μαζικοί, μαχητικοί και αναμφίβολα θα επιδρούσαν και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτοί οι αγώνες δε δικαιολογούσαν άμεσα «κομμουνιστικό κίνδυνο» για την άρχουσα τάξη και τους ξένους συμμάχους της. Είναι δε γεγονός ότι εκείνη την περίοδο το ΚΚΕ, χωρίς κομματικές οργανώσεις στην Ελλάδα, και προπαντός η ΕΔΑ δεν είχαν στον προσανατολισμό τους την προετοιμασία την εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα, ακόμη και για να αντισταθούν στο πραξικόπημα, δεν είχαν προβλέψει τον κίνδυνο. Είναι γνωστά τα άρθρα της τότε «Αυγής», «Γιατί δε θα γίνει δικτατορία»!

Γενικότερα το λαϊκό κίνημα, παρά τον όχι σωστό πολιτικό προσανατολισμό του είχε σημειώσει μια ανοδική πορεία, που δυσκόλευε το αστικό πολιτικό σύστημα, όξυνε τις αντιθέσεις του και κάτω βεβαίως από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορούσε να γίνει στην πορεία επικίνδυνο.

Ταυτόχρονα, ενώ η συγκεκριμένη περίοδος απαιτούσε εκσυγχρονισμό του αστικού πολιτικού συστήματος, η άρχουσα τάξη αδυνατούσε να το κάνει. Το πολιτικό σύστημα, η δράση του, παρέμεναν ουσιαστικά αμετάβλητα, από την περίοδο του εμφυλίου και μετά. Αστικά πολιτικά κόμματα, το Παλάτι, ο στρατός και ένας ισχυρός κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός, μαζί με το παρακράτος, αποτελούν το μοχλό της πιο εξοντωτικής δράσης ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ο αντικομμουνισμός, η «εθνικοφροσύνη» και ο «από βορρά κίνδυνος», είναι η επίσημη ιδεολογία. Το Παλάτι είχε μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας, επιρροή στο στρατό, ή πιο σωστά ήθελε να έχει το πάνω χέρι, σ' αυτό το μηχανισμό.

Ομως αυτή η άκρατη καταστολή, ο αντικομμουνισμός και η «εθνικοφροσύνη» ως μέσα στη δράση του αστικού πολιτικού συστήματος, ως μέθοδος κυριαρχίας πάνω στο λαό, μάλλον δημιουργούσαν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα για την άρχουσα τάξη. Απαιτούνταν άλλες μορφές ενσωμάτωσης των λαϊκών μαζών, και η άρχουσα τάξη το κατανοούσε. Αλλά το Παλάτι έμπαινε εμπόδιο σ' αυτή την αναγκαιότητα. Τέτοιες εκσυγχρονιστικές προσπάθειες επιχειρήθηκαν από αστούς πολιτικούς όπως οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου, αλλά γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους συγκρούστηκαν με το Παλάτι, που χρειαζόταν την καταστολή για να συνεχίσει να έχει μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας. Αυτές οι αντιθέσεις στο αστικό πολιτικό σύστημα οδηγούσαν σε συγκρούσεις, οδήγησαν στην αποχώρηση Καραμανλή από την ελληνική πολιτική σκηνή, έφεραν τα «Ιουλιανά», και μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες (πάντα υπάρχει ο φόβος του λαού), αφού έθεταν το ζήτημα «ποιος κυβερνά».

Σ' αυτές τις αντιθέσεις τα αστικά πολιτικά κόμματα δε μπορούσαν να δώσουν λύση, αφού ουσιαστικά η μοναρχία δεν είχε λαϊκό έρεισμα, αλλά δεν ήθελαν ταυτόχρονα να έρθουν και σε πλήρη ρήξη μ' αυτήν. Αυτή την αντίθεση η άρχουσα τάξη την έλυσε με τη δικτατορία.

Ο αμερικανοΝΑΤΟικός παράγοντας

Βεβαίως μέσα σ' όλ' αυτά τα οποία καθόριζαν την κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να συμπεριλάβουμε και το ρόλο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ που αποτελούσαν επίσης βασικά στηρίγματα της ελληνικής άρχουσας τάξης, αλλά είχαν και τα δικά τους αυτοτελή συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις, γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα είναι στενά δεμένο με τους Αμερικανούς που δε θα διστάσουν να αξιοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα και για δικούς τους σκοπούς. Αλλωστε η περιοχή ήταν σημείο διασταύρωσης των δύο αντίθετων κοινωνικοοικονομικών συστημάτων, καπιταλισμού και σοσιαλισμού, γεγονός που δυσχεραίνει το ιμπεριαλιστικό σύστημα στη δράση του στην ενεργειακή αυτή περιοχή.

Η Κύπρος ως στρατηγικό σημείο, «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» τη χαρακτήριζαν, είναι απαραίτητη για τον ιμπεριαλισμό. Η διχοτόμησή της ως μέσο ένταξης στα σχέδια του ιμπεριαλισμού, φαίνεται πως είχε δρομολογηθεί από τότε. Αλλά υπήρχε το καθεστώς του Μακαρίου που εμπόδιζε αυτή την προοπτική. Και για τα αστικά κόμματα υπήρχε το εμπόδιο του λαϊκού παράγοντα με την έννοια του πολιτικού κόστους, αν εκτελούσαν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Η χούντα μπορούσε να αναλάβει αυτή την εξυπηρέτηση των αμερικανοΝΑΤΟικών για την Κύπρο. Τα όσα έγιναν στη συνέχεια - πραξικόπημα και ανατροπή του Μακαρίου, «Αττίλας» 1 και 2, κατοχή μεγάλου μέρους των εδαφών της ως τα σήμερα, αλλά και η τωρινή εξέλιξη του Κυπριακού, δείχνουν πως αυτό ήταν μια από τις αιτίες επιβολής της χούντας.

Αλλά απ' όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι σε τελευταία ανάλυση το λαϊκό κίνημα και η προοπτική του, μάλλον προκαλούσε φόβο στην άρχουσα τάξη, η οποία έπρεπε να βρει μέσο αντιμετώπισής του όχι μόνο και κυρίως άμεση, αλλά στην προοπτική που μπορούσαν να δημιουργούνται προϋποθέσεις να αμφισβητεί γενικότερα το σύστημα.

Σήμερα, 34 χρόνια από τη μαύρη επέτειο, που η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων δρα στην περιοχή σπέρνοντας ακόμη και πολέμους, με τη συμμετοχή και της ελληνικής ολιγαρχίας, το βασικό συμπέρασμα για την εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα είναι πώς η δημιουργία της δικής τους κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας, του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία, είναι μονόδρομος στην κατάργηση των αιτιών που δημιουργούν και αναπαράγουν τις συνθήκες της εγκληματικής ιμπεριαλιστικής δράσης. Και όταν ο λαός θέλει, μπορεί όχι μόνο να ανατρέπει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, αλλά να επιβάλλει οριστικά τη δική του κυριαρχία.


Σ.

Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 34 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, τα πολιτικά κόμματα της χώρας εξέδωσαν ανακοινώσεις:

Ο πρόεδρος και το ΕΓ της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ στο μήνυμά τους αναφέρουν ότι «στα χρόνια που πέρασαν από τη δικτατορία μέχρι σήμερα αποκαταστάθηκαν πλήρως τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών» και υποστηρίζουν: «Η δημοκρατία στη χώρα μας λειτουργεί υποδειγματικά»!

Σ' άλλο σημείο της ανακοίνωσης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται ότι «οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, ενισχύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας και ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη». Και καταλήγουν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν «τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος στη δήλωσή του αναφέρει: «Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας, η Δημοκρατία που αποκατέστησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει εδραιωθεί. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας υπάρχει ομαλή πολιτική πορεία 27 ετών».

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στο δικό της μήνυμα δηλώνει ότι «η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εμβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας δήλωσε: «Η 21η Απριλίου του 1967 δεν είναι μόνο ημέρα ιστορικής μνήμης, αλλά και εγρήγορσης, για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας και τις τύχες του ελληνισμού.

Σήμερα που η βαρβαρότητα της Νέας Τάξης προσπαθεί να ισοπεδώσει τα δικαιώματα των λαών, μετατρέποντας τα έθνη - κράτη σε προτεκτοράτα, ο λαός μας αντιτάσσει τον πατριωτισμό, την εθνική υπερηφάνεια και την ιστορική του εμπειρία.

Οι ίδιες δυνάμεις που σχεδίασαν και στήριξαν τη χούντα των συνταγματαρχών, επιχειρούν τη διάλυση και σαλαμοποίηση των Βαλκανίων, επιτίθενται στις κοινωνικές κατακτήσεις, προσπαθούν να επιβάλουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της ζούγκλας του νεοκαπιταλισμού».

Προσφέρεται για επίκαιρα διδάγματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

Σε ανακοίνωσή του για τη «μαύρη» επέτειο της 21ης Απρίλη του 1967 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«34 χρόνια μετά, η μαύρη επέτειος της 21ης Απρίλη 1967, υπενθυμίζει ότι στους τόπους δουλιάς βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, ότι στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες συρρικνώνονται συνεχώς. Από τη μια ψηφίστηκε ένα πιο αντιλαϊκό Σύνταγμα, ενώ από την άλλη ετοιμάζονται τρομονόμοι και νόμοι κατά των διαδηλώσεων! Ταυτόχρονα, λειτουργεί η Σένγκεν και το σύστημα ΕΣΕΛΟΝ.

Συνεπώς, η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας προσφέρεται μόνο για επίκαιρα διδάγματα και ως αφορμή για να δυναμώσει η πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπάει τους λαϊκούς αγώνες, στήνει αγροτοδικεία και μαθητοδικεία, χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ