Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής προς τους πεσόντες αγωνιστές

Ανακοίνωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης

Ο Παναγιώτης Ελής δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας στον Ιππόδρομο
Ο Παναγιώτης Ελής δολοφονήθηκε από τα όργανα της χούντας στον Ιππόδρομο
Πορεία από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ προς το τότε κτίριο της Ασφάλειας στην Πλατεία Δημοκρατίας πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης και αγωνιστές ενάντια στη δικτατορία για να τιμήσουν αυτούς που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης Χούντας.

Σε μήνυμα της για τη συμπλήρωση 34 χρόνων από την επιβολή της επτάχρονης φασιστικής δικτατορίας η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης τονίζει τα παρακάτω:

«Το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 ήταν η εξέλιξη του καθεστώτος της Αμερικανοκρατίας, της απροσχημάτιστης και ωμής ξένης ανάμειξης και επέμβασης, της ξενο-δουλείας που επιβλήθηκε στη χώρα μας με τον Εμφύλιο πόλεμο. Το πραξικόπημα σχεδιάστηκε από τα ντόπια και ξένα κέντρα της αντίδρασης, για να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κίνημα του λαού μας για ειρήνη, εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, για κοινωνική προκοπή. Μέσα στο κλίμα ανωμαλίας και ανελευθερίας, που είχε επιβληθεί, το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης θυσίασε δύο από τους καλύτερους αγωνιστές του, τον Νίκο Νικηφορίδη το 1951και τον Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963, που και οι δύο δολοφονήθηκαν στην πόλη μας. Με την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας η Χούντα των συνταγματαρχών πολύ γρήγορα οδήγησε στη φυσική εξόντωση έναν άλλο διακεκριμένο αγωνιστή του λαϊκού κινήματος και του κινήματος Ειρήνης, τον βουλευτή της ΕΔΑ και στέλεχος του ΚΚΕ Γιώργη Τσαρουχά.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, η Αμερικανοκρατία και η ξένη επιβολή είναι γενικευμένο καθεστώς στην περιοχή μας. Η ανατροπή του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος ήταν μια αρνητικότατη εξέλιξη για τους λαούς των Βαλκανίων και όλου του κόσμου. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν προκαλέσει την τελευταία δεκαετία τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και έτσι ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από μισό αιώνα ειρηνικής συνύπαρξης. Για να επιβάλουν τα άνομα συμφέροντά τους οι ισχυροί της Νέας Τάξης Πραγμάτων οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της γειτονικής μας χώρας, ενώ εκατομμύρια άλλοι ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, το περιβάλλον της περιοχής έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες και οι οικονομίες των χωρών των Βαλκανίων έχουν μετατραπεί σε εξαρτήματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οπως στη Γιουγκοσλαβία, έτσι και στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και αλλού οι ιμπεριαλιστές με απίστευτη ωμότητα και αγριότητα επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Το Κυπριακό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η Χούντα, παραμένει άλυτο και μαζί με το Αιγαίο καλύπτονται σταδιακά από την ομπρέλα της ΑμερικανοΝΑΤΟικής κυριαρχίας.

Σε αυτές τις συνθήκες έναν μόνο δρόμο, μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν οι λαοί μας, το δρόμο της οργανωμένης αντίστασης στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και επιβολή. Με την αντίσταση και την ανυπάκουη στάση μας τιμούμε τη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων του αντιφασιστικού και αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του λαού μας, αγωνιζόμαστε για το ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον των παιδιών μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΥΕΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ