Σάββατο 21 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Φρούδες ελπίδες

Θέλοντας και μη, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ενωση τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Ο εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για τη Διεύρυνση - εμμέσως πλην σαφώς - έδωσε το μήνυμα ότι οι απειλές του κ. Τζεμ σε καμία περίπτωση δεν ανακόπτουν τους σχεδιασμούς και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίηση της Λευκωσίας για τα όσα είπε ο αξιωματούχος της Ενωσης. Ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα τόσο για την επίσκεψη Τζεμ στα Κατεχόμενα όσο και για το περιεχόμενο των δηλώσεων. Ο Μ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει εκστρατεία προς αυτή την κατεύθυνση.

Ικανοποιημένη και η Αθήνα

Από τις ανέξοδες τοποθετήσεις των Κοινοτικών αξιωματούχων, ικανοποιημένη εμφανίζεται και η Αθήνα.

«Η Ελλάδα, είπε ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, έχει ξεκάθαρη θέση, τη θέση της ΕΕ. Αυτές κιόλας τις ημέρες - χθες, προχθές - έχουμε και πάλι την επίσημη τοποθέτηση σημαντικών παραγόντων. Η γαλλική κυβέρνηση, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ τόνισαν με τρόπο εμφαντικό ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από την ενδεχόμενη στασιμότητα που παρατηρείται στην αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Αρα, λοιπόν, θέμα παρεμπόδισης της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δεν τίθεται. Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων μπορεί να πει κανείς ότι εντάσσονται στο πεδίο των σκοπιμοτήτων. Μπορεί να πει κανείς ότι είναι ως ένα βαθμό και αναμενόμενες. Αυτό πάντως που με σιγουριά πρέπει να πούμε, συμπλήρωσε ο Δ. Ρέππας, είναι πως είναι δηλώσεις που αντιστρατεύονται το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στο σημαντικά μεγάλο ποσοστό τους επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι «τέτοιου είδους δηλώσεις πιστεύω ότι αφ' ενός δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καμία συνέπεια, δε δημιουργούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου και αφ' ετέρου μπορεί να πει κανείς ότι είναι αρνητικές για την ίδια την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, για τους οποίους δημιουργούνται προβλήματα. Οι ίδιοι ας μεριμνήσουν να μη δημιουργούν τέτοια προβλήματα, γιατί είναι δικά τους προβλήματα. Δεν είναι της Διεθνούς Κοινότητας».

Ετοιμάζονται οι κάλπες

Εν τω μεταξύ προκηρύχτηκε χτες και επίσημα, η διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει στις 7 Μάη. Ο υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου διόρισε το γενικό διευθυντή του υπουργείου Κυριάκο Τριανταφυλλίδη γενικό έφορο εκλογών και τον προϊστάμενο της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών Γιώργο Θεοδώρου στη θέση του βοηθού εφόρου. Εχουν εξαγγελθεί επίσης τα σχετικά εντάλματα για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 27 Μάη, ενώ ο τελικός εκλογικός κατάλογος θα είναι έτοιμος στα τέλη του Απρίλη.

Διορίστηκαν επίσης στις θέσεις επαρχιακών εφόρων, ο αναπληρωτής έπαρχος Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου για τη Λευκωσία, ο έπαρχος Νίκος Ρούσος για τη Λεμεσό, ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης για την Πάφο, ο Κυπριανός Ματθαίου για τη Λάρνακα, ο Ανδρέας Στυλιανίδης για την Αμμόχωστο και ο Ανδρέας Ασσιώτης για την Κερύνεια.

Σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του Μάη έχουν τετρακόσιες εξήντα εννέα χιλιάδες πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ