ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

ΡΩΜΗ . -

Απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλλει η ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μπροστά στη δυναμική διεκδίκηση από μέρους των Ιταλών γαλακτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων των δίκαιων επιστροφών των προστίμων, που είχαν επιβληθεί λόγω της "εικονικής" υπερπαραγωγής γάλατος.

Το ιταλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης Πρόντι, την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους των καταβεβλημένων από τους παραγωγούς προστίμων, ύψους περίπου 830 δισ. λιρετών (500 εκατ. δολάρια). Αυτό αντιστοιχεί στο 80% των προστίμων που έχουν πληρωθεί ή κατακρατηθεί από τους παραγωγούς για το απερχόμενο έτος 1996 - '97, σύμφωνα με τις επίσημες κυβερνητικές πηγές. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι, σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της υπερψήφισης της πρότασης, τόνισε ότι "η κατανόηση που δείχνει η κυβέρνηση και τα μέτρα που παίρνει θα οδηγήσουν στον τερματισμό των κινητοποιήσεων, αλλά και της κοινωνικής έντασης που προκαλούν", συμπληρώνοντας ότι "αποτελεί μία ένδειξη των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει η κυβέρνηση, χωρίς να εγκαταλείπει τις αρχές του δικαίου και της ισότητας"...

Οι παραγωγοί, όμως, ιδιαίτερα αυτοί της Βόρειας Ιταλίας, που αποτελούν και την πλειονότητα και πλήττονται δριμύτατα, δε φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην κίνηση αυτή της κυβέρνησης, που ναι μεν τους ικανοποιεί μερικώς, αλλά δεν ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων τους. Ετσι, η απάντηση που έδωσαν στην "κατανόηση" της κυβέρνησης είναι η συνέχιση του αγώνα τους μέχρι την "τελική νίκη", που είναι η επιστροφή του 100% της καταβολήςτου προστίμου. Τα μπλόκα, όπως ανακοίνωσαν αργά χτες το απόγευμα, στις κεντρικές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες θα συνεχιστούν. Χτες σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια κοντά στη Βενετία, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή συγκρούστηκαν με τους γαλακτοπαραγωγούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά αρκετοί από τους παραγωγούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις για δωρεάν παιδεία

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χιλιάδες Αγγλοι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου και συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης της Βρετανίας να επιβάλει δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Αρκετός καιρός έχει περάσει από τότε που είχαν ξαναβγεί στους δρόμους οι φοιτητές και η πρόσφατη αυτή κινητοποίηση θεωρείται από τους οργανωτές της ως αρκετά πετυχημένη, μια και δεν υποστηρίχτηκε από την Εθνική Ενωση Φοιτητών, η οποία έχει "ξεχάσει" το αίτημά της για μια εξ ολοκλήρου δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη βδομάδα που μας πέρασε, οι φοιτητές της Σχολής των Ασιατικών και Αφρικανικών Μελετών προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αντιεκπαιδευτικά αυτά σχέδια της κυβέρνησης. Παράλληλα, τη μέρα της κινητοποίησης δεκάδες φοιτητές στο νοσοκομείο "Μπαρτ" του Λονδίνου πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους. Στο Χάιντ Παρκ, η πρόεδρος της Εκστρατείας για Δωρεάν Παιδεία, Κέιτ Μπάκελ, κατηγόρησε την κυβέρνηση των Εργατικών ότι ξέχασε ποιοι την έβαλαν στην εξουσία. Αντί να δίνει φορολογικές διευκολύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να "σπρώξει" τους πλούσιους να συνεισφέρουν στους τομείς της υγείας, των συντάξεων, των δημοσίων υπηρεσιών και της παιδείας, τόνισε η πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες αναμένεται να συζητηθεί στο βρετανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή 1.000 λιρών για δίδακτρα το χρόνο.

Η πρόεδρος της Εκστρατείας για Δωρεάν Παιδεία παρουσίασε στους συγκεντρωμένους τους απεργούς της "Μάγκνετ" (επιχείρηση που κατασκευάζει έπιπλα κουζίνας) και τους ναυτεργάτες της Λίβερπουλ, ενώ ζήτησε από τους φοιτητές να ενωθούν με τους εργάτες και να αντιταχθούν στις κυβερνητικές περικοπές.

Εκεί, στο Χάιντ Παρκ, η εκπρόσωπος της Ομάδας Στήριξης των απεργών της "Μάγκνετ", Σέρλεϊ Ουίντερς, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πως δε θα ξέρει "τι τον χτύπησε", αν δεν κάνει κάτι για τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο αυτό, δήλωσε ότι "η εκπαίδευση είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο".

"Μην είστε σιωπηλοί, μην είστε αδρανείς. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, αναδιανέμοντας τον πλούτο", πρόσθεσε.

ΙΝΔΙΑ
"Σίγουρη" η πτώση της κυβέρνησης

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Το ισχυρό Κόμμα του Κογκρέσου απέσυρε χτες την υποστήριξή του από τον κυβερνώντα συνασπισμό της Ινδίας, καθιστώντας περίπου βέβαιη την πτώση της τρίτης κυβέρνησης μέσα σε δύο χρόνια.

"Αποσύραμε την υποστήριξή μας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Μετώπου υπό τον Ι. Κ. Γκιουράλ. Επικοινωνήσαμε σχετικώς με τον Πρόεδρο", δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Σιταράμ Κέσρι.

Οι συνεργάτες του Γκιουράλ είχαν πει ότι πιθανότατα θα παραιτηθεί, αν το Κόμμα του Κογκρέσου απέσυρε την υποστήριξή του. Ο Κέσρι δε διευκρίνισε αν σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα του θα ζητήσει την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης από τον Πρόεδρο ή η χώρα θα οδηγηθεί απευθείας σε εκλογές.

Ο Κέσρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κ. Ρ. Ναραγιανάν, ενώ και ο πρωθυπουργός μετέβη στο προεδρικό μέγαρο με την ευκαιρία ενός δείπνου προς τιμήν δικαστών.

Αν και το Κόμμα του Κογκρέσου δε μετέχει στην κυβέρνηση, ο συνασπισμός δεν μπορεί να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς την υποστήριξη του στο Ινδικό Κοινοβούλιο.

Το κόμμα του Κέσρι είχε ζητήσει από το Ηνωμένο Μέτωπο να αποπέμψει από τις τάξεις του το Προοδευτικό Κόμμα Ντραβίντα, το οποίο δέχεται κατηγορίες ότι υποστήριξε τους δολοφόνους του Ρατζίβ Γκάντι, πρώην ηγέτη του Κόμματος του Κογκρέσου, ο οποίος πέθανε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το 1991.

Το Ηνωμένο Μέτωπο αρνήθηκε να ικανοποιήσει αυτήν την απαίτηση.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίθεση του ΡΚΚ στην Κωνσταντινούπολη;

ΑΓΚΥΡΑ .-

Ενας αξιωματικός της Αστυνομίας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση που έγινε τα ξημερώματα χτες στην Κωνσταντινούπολη, κατά το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".

Τρία άτομα που κρατούσαν "Καλάσνικοφ" άνοιξαν πυρ μέσα από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν εναντίον αυτοκινήτου της Αστυνομίας, στο οποίο επέβαιναν οι τρεις αστυνομικοί και στη συνέχεια διέφυγαν.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση. Η Αστυνομία πάντως πιστεύει ότι για την επίθεση υπεύθυνοι είναι οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα στον πανικό που ακολούθησε. Το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν βρέθηκε εγκαταλειμμένο, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το σημείο της επίθεσης.

Δεκάδες αστυνομικοί, που φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στη συνοικία Ουμράνιγιε για τον εντοπισμό των δραστών.

Ποινή θανάτου

Την ποινή του θανάτου επέβαλε το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας στην Αγκυρα εναντίον 33 φανατικών ισλαμιστών, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον εμπρησμό ξενοδοχείου στην κεντρική Τουρκία το 1993, κατά τον οποίο έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Το δικαστήριο ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικό του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε την ποινή του θανάτου για τους 38 από τους 98 κατηγορουμένους με την κατηγορία "της απόπειρας αλλαγής διά της βίας της συνταγματικής τάξης του κράτους".

Η ποινή του θανάτου προβλέπεται από τον τουρκικό Ποινικό Κώδικα αλλά καμιά καταδίκη δεν έχει εκτελεστεί από το 1984.

"Πρόκειται για πολιτική υπόθεση... Δεν είμαι ένοχος και ζητώ την αθώωσή μου", δήλωσε ένας από τους καταδικασθέντες, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου. Ενας άλλος φώναξε: "Η κόλαση περιμένει τους καταπιεστές", καθώς οι αστυνομικοί τον οδηγούσαν μέσα στο δικαστήριο.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Αναμένει "νομιμοποίηση" το Κομμουνιστικό Κόμμα

ΤΙΡΑΝΑ.-

"Το κόμμα μας υπάρχει, απλώς περιμένουμε τη νομιμοποίησή μας". Ο Τιμοσιένκο Πεκμέζι, στέλεχος των Αλβανών κομμουνιστών που τιμωρήθηκε για τις πολιτικές του πεποιθήσεις από το καθεστώς Μπερίσα, θέτει ξανά το ζήτημα της επαναφοράς των Μαρξιστών - Λενινιστών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ως νόμιμου κόμματος.

Οι Αλβανοί κομμουνιστές απαιτούν την κατάργηση του νόμου του 1992 (επί κυριαρχίας Μπερίσα) όταν η Βουλή που ελεγχόταν, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Κόμματος έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι κομμουνιστές θεωρούν ότι η νομιμοποίηση του κόμματος είναι θέμα ημερών, αλλά το ζήτημα ίσως προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης...

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Σχετική ηρεμία

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράκ. Σύμφωνα με το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA, από την προηγούμενη Παρασκευή μέχρι χτες οι επιθεωρητές της ειδικής επιτροπής Ελέγχου έχουν επισκεφθεί 96 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στις οποίες, όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, δε βρέθηκε κανένα παράνομο υλικό. Πάντως, το ΙΝΑ επέκρινε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ για την επιμονή τους να συνεχίσουν τις επιθεωρήσεις ακόμα και χτες Παρασκευή, που είναι η επίσημη εβδομαδιαία αργία των μουσουλμάνων.

Την ίδια στιγμή, σχετική ικανοποίηση φαίνεται ότι επικρατεί στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών μετά από την απόφαση του Ιρακινού Προέδρου να ανοίξει τα προεδρικά παλάτια σε διπλωμάτες του ΟΗΕ. Ο Εβέν Μπιουκάναν, εκπρόσωπος της UNSCOM, τόνισε ότι η απόφαση της ιρακινής ηγεσίας αποτελεί οπωσδήποτε ένα βήμα προόδου, υπό την προϋπόθεση ότι στοχεύει στην πλήρη, άμεση και μη περιορισμένη είσοδο στο οποιοδήποτε κτίριο.

Παρά την εξέλιξη αυτή, όμως, η Ουάσιγκτον δε φαίνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς επιμένει ότι το Ιράκ κατέχει μεγάλες ποσότητες του θανατηφόρου αερίου VX, το οποίο προκαλεί σοβαρότατες βλάβες στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, υποστήριξε ότι το Ιράκ έχει, περίπου, 6.000 γαλόνια του αερίου αυτού, του οποίου αρκούν 200 τόνοι για να πλήξουν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Δεύτερος αστυνομικός ένοχος για τη σφαγή

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Σε κάθειρξη 441 χρόνων καταδικάστηκε χτες ο δεύτερος από τους 51 αξιωματικούς της βραζιλιάνικης αστυνομίας που κατηγορούνται για τη σφαγή 21 ανυποψίαστων κατοίκων της παραγκούπολης "Βιγκάριο Ζεράρ" του Ρίο ντε Τζανέιρο το 1993.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πάουλο Ρομπέρτου Αλβαρένγκα καταδικάστηκε σε 449 χρόνια κάθειρξης και 8 μήνες για τη συμμετοχή του στη σφαγή της παραγκούπολης "Βιγκάριο Ζεράρ".

Η πολυετής ποινή κάθειρξης είναι ωστόσο συμβολική, καθώς στη Βραζιλία οι κρατούμενοι δε φυλακίζονται για περισσότερο από 30 χρόνια.

Μια από τις μορφές διαμαρτυρίας των αγροτών είναι να μοιράζουν δωρεάν αλεύρι έξω από το Κοινοβούλιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ